6 Kasım 2014 Perşembe

O artık "düz" savcı: HSYK eski üyelerini son tercihlerine gönderdi, ünvan vermedi


KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, görev süreleri dolan Kurul'un eski üyelerini Ankara ve İstanbul'daki adliyelerde düz hakim ve savcı olarak görevlendirdi. HSYK Genel Kurulu, 3 tercih yapma hakkı verilen eski üyelerini, biri dışında, son tercihlerine gönderirken hiçbir eski Kurul üyesine ünvan verilmemesi, yani düz hakim-savcı olarak atamayı tercih etmesi de dikkat çekti.


HSYK, 2010'da seçilen üyelerin görev sürelerinin dolması üzerine yapılan seçimler ve atamalarla yenilendi. Kurul'un kürsüden, yani adli ve idari yargıdan gelen eski üyelerinin yeni görev yerlerinin belirlenmesi için dün Genel Kurul toplahtısı yapıldı. Toplantıda, Kurul'un eski üyelerinin atanmak için tercih ettikleri 3 yer arasından sonuncu tercihlerine gönderilmelerine karar verildi. Kurul ayrıca eski üyelerin hiçbirine "başsavcı, başysavcı vekili, ağır ceza mahkemesi başkanı" gibi ünvan da vermedi. HSYK üyeliği yapmış hakim-savcıların bu şekilde tenzili rütbe anlamına gelecek şekilde atanmalarının Kurul'un yeni üyelerinin aralarında HSYK'nın daire başkanlığını yapmış isimlerin de olduğu eski üyelere yönelik tepkisini ortaya koyduğu değerlendirmeleri yapıldı.

Okur ve Özer'e ünvan yok

HSYK Genel Kurulu, önceki kurulun eng üçlü isimlerinden 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'u Bakırköy Savcısı olarak görevlendirdi. Okur'un ilk tercih olarak Yargıtay Savcılığını, ikinci tercih olarak Beykoz'u talep ettiği ve Başsavcı Vekilliği ünvanı istediği, Kurul'un ise Okur'u 3. tercihi olan Bakırköy'e düz savcı olarak atadığı öğrenildi.
HSYK, eski 2. Daire Başkanı Nesibe Özer'i de 3. tercinhi olan Küçükçekmece'ye düz hakim olarak atadı. Özer'in ilk 2 tercihinin ise Bakırköy ve İstanbul adliyeleri olduğu belirtildi.

İlk tercihine bir kişi gitti

Kurul, eski üyeler Hüseyin Serter, Ömer Köroğlu, Ahmet Kaya, Teoman Gökçe'yi Ankara Batı (Sincan) Adliyesi'nde hakim olarak görevlendirdi. Resül Yıldırım da Ankara Vergi Mahkemesi Üyeliğine getirildi. HSYK'nın ilk tercihine gönderdiği tek isim İsmail Aydın oldu. Eski HSYK üyesi Aydın Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder