17 Kasım 2014 Pazartesi

Dışişleri'nden Küba ziyaretçilerini rahatlatan yazı

KEMAL GÖKTAŞ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar ile gündeme gelen Küba'ya yönelik turistik geziler konusunda Dışişleri Bakanlığı'nın Küba hükümetini ve Küba'ya turist olarak giden yaklaşık 20 bin Türkiyeli'yi rahatlatan bir yazıyı Ulaştırma Bakanlığı ile acentalar ve THY'ye gönderdiği ortaya çıktı. Yazıda, Küba'nın pasaportlara giriş-çıkış mührü vurmaya başlaması ile ilgili olarak ABD'li yetkililerle temas kurulduğunu ve bu damgaların ABD ziyaretinde herhangi bir sorun çıkarmayacağının teyit edildiği bildirildi.

Giriş-çıkış mührü

Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği'nden Dışişleri Bakanlığına gönderilen yazıda, önceki dönemde Küba'ya giden yabancıların 
pasaportlarına giriş-çıkış mührü vurulmayıp ayrı bir kağıda vurulmaktayken, artık ülkeye giriş-çıkış yapan herkesin pasaportuna mühür vurulmaya başlandığı belirtildi. Bu yeni uygulama nedeniyle bazı vatandaşların endişenerek pasopartlarına Küba'da vurulan giriş-çıkış mührünün ABD'ye seyahatlerine engel olup olmayacağı konusunda Büyükelçilikten bilgi talebinde bulundukları belirtildi. Yazıda şöyle denildi: 

"Sadece ABD vatandaşlarını etkiler"

"ABD vatandaşları dışındaki ülkelerin vatandaşlarının Küba'ya seyahatlerinin, ABD'ye seyahat konusunda herhangi bir sıkıntı yaratmadığı bilinmekle birlikte, durumun Büyükelçiliğimizce Havana'daki ABD Büyükelçiliğine (US Interest Section) ihtiyaten sorularak Küba'ya seyahat eden ve pasaportlarında bunu gösteren mühür olan üçüncü ülke vatandaşlarının ABD'ye seyahatlerinde herhangi bir sıkıntı olmadığı ve olmayacağı hususunun teyit edildiği bildirilmektedir." 
Dışişleri Bakanlığı da Havana Büyükelçiliği'nni bu yazısı üzerine Küba'ya seyahat edenlerin daha sonra ABD'ye seyahatlerinde bir sıkıntı yaşanmayacağı konusunda Ulaştarma Bakanlığı ile THY ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ni bir yazı yazarak bilgilendirdi.


Küba ekonomisi için çok önemli 

Küba ekonomisi, Sovyetler Birliği’nin yıkılışının ardından yüzde 35 küçüldü ve ABD’nin ablukayı sıkılaştırmasıyla birlikte çok zor bir dönem yaşadı. 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren büyümeye başlayan Küba ekonomisi, halen 1989 gelir düzeyinin gerisinde bulunuyor. Son yıllarda Küba, geleneksel olarak şeker ve bazı temel ürünlerin üretimine ve ithalatına dayanan bir ekonomiden, sağlık ve eğitim alanında hizmet ihracatına ağırlık veren bir ekonomiye yöneldi. Ayrıca turizm sektörü de son yıllarda Küba ekonomisinde ağırlık kazanan sektörlerden biri oldu. Yılda ortalama 2 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Küba’ya Türkiye’den de yılda ortalama 20 bin ziyaretçi gidiyor. Bu nedenle turizm Küba ekonomisi için önemli bir gelir anlamına geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder