26 Mart 2015 Perşembe

Yargıtay: Evli olduğunu gizlemek haksız tahrik


Yargıtay: Evli olduğunu gizleyen sevgilisini öldüren kadına haksız tahrik indirimi yapılmalı

KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay, evli olduğunu gizleyen sevgilisini öldüren kadına verilen cezadan haksız tahrik indirimi yapılması gerektiğine karar verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu gerekçeyle sanık kadına verilen cezadan indirim yapılması gerektiği gerekcesiyle mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay kararına göre olay şöyle gelişti: Evli ve çocuklu olan maktul, evli olduğunu gizleyerek bekar olan kadınla evlenme vaadiyle ilişki kurdu. Sanık kadın, evlenme düşüncesi ile Ordu'da bulunan evinden maktulle birlikte Antalya'ya kaçıp birkaç gün birlikte yaşadı ve bu arada çift cinsel ilişkiye girdi. Ancak maktulün evli olduğunu öğrenen sanık kadın baba evine geri döndü. Bir süre sonra sanık kadın, telefonda maktulü yanına gelmeye ikna etti ve maktul kiraladığı araçla Antalya'dan Ordu'ya geldi. Sanık kadın da maktulle gitmek üzere hazırlık yaptı. Ancak araç içerisinde evlenme konusunda çıkan tartışma sonunda kadın, maktulü tabanca ile öldürdü.

"Zor durumda bıraktı"

Olaydan sonra Ünye Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme sanık kadını "kasten öldürme" suçundan önce müebbet hapse mahkum etti, ardından da iyi hal indirimi yaparak cezayı 25 yıla düşürdü.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kararı bozdu. Bozma kararında maktülün evli olduğunu gizlemesi sonucu sanık kadının onunla evlenebilmek için babasının evinden ayrıldığı ve daha sonra geri dönmek zorunda kaldığına dikkat çekilerek bu durumun sanığı "İçinde bulunduğu sosyal koşullar nedeniyle olayın zor durumda bıraktığı" belirtildi.

10 yıl daha az ceza

Kararda maktulden gelen ve sanığı aldatmaya yönelik haksız hareketlerin dikkate alınarak sanık hakkında TCK'nun 29. maddesinde düzenlenen "haksız tahrik" indirimi yapılması gerektiği ifade edildi. Kararda bu indirimin de "asgari düzeyde" olması gerektiği belirtildi. Mahkemenin Yargıtay kararına uyması halinde sanık kadına 25 yıl yerine 15 yıl hapis cezası verilecek. İnfaz Kanunu'na göre cezaevinde yatacağı süre de 16 yıl 8 ay yerine 10 yıl olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder