17 Mart 2015 Salı

HSYK'dan "muhalif hakime" bilimsel çalışma yasağı

KEMAL GÖKTAŞ

HSYK 1. Dairesi, HSYK seçimlerinde YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın listesinden aday olan Karşıyaka Hakimi Murat Aydın'ın bir üniversitenin düzenlediği Çocuk Hakları Günleri başlıklı bilimsel toplantıya katılarak tebliğ sunmasına izin vermedi. HSYK'nın "gerekçe" belirtmeden verdiği bu kararı hakim ve savcıların tepkisine neden oldu.



Murat Aydın, hakim ve savcıların internet sitesi adalet.org'da yaptığı açıklamada Bahçeşehir Üniversitesinin 18-19 Mart 2015 tarihlerinde İstanbul'da düzenleyeceği Çocuk Hakları Günleri çalışmasında tebliğ sunmak için çağrıldığını belirterek şunları kaydetti:

"Söz konusu toplantıya katılabilmem için Üniversite tarafından HSYK'ya yapılan izin talebi, HSYK 1. Dairesinin 12/03/2015 tarihli toplantısında reddedildiği için toplantıya katılamıyorum. HSYK'nın kararında bir gerekçe olmadığı için nedenini bilemiyorum. Bahçeşehir Üniversitesine nazik daveti için çok teşekkür ederim. Toplantıya bu nedenle katılamadığım için üzüntülerimi ve özürlerimi sunarım. Ne yapalım, yeni dönemde "öteki" olmanın bütün sonuçlarına katlanacağız demek ki."

HSYK 1. Dairesinin söz konusu kararına hakim ve savcılar şu tepkileri gösterdi:

"Yüzde yüz siyasate izin var"

HSYK üyesi Mahmut Şen: "HSYK kararlarının gerekçelerinin hakkında karar verene bildirilmesi ve her işlemin yeterli gerekçeye sahip olması evrensel hukukun bir gereği. Bu konuda hem BM Yargı Bağımsızlığı ilkeleri hem Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararı bu yönde. Öte yandan maalesef hep hakimin işinin aksaması gibi yargısal faaliyetin etkinliğîne odaklanıyoruz bana göre hakimin birikimlerini topluma aktarması en az baktığımız işler kadar önemli. 1. Dairenin gerekçesini bilmemekle birlikte işi ile birlikte hem kendi eğitimini hemde toplumsal grupların aydınlatılmasını birlikte götürebilen meslektaşlara izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakimin deneyimlerini paylaşabileceği platformların artırılmasında kamu yararı bulunduğunda şüphe yok."

Malatya Hakimi Mehmet Güloğlu: "Yeni kurul oluştuğunda eski kurula göre daha adil ve şeffaf olunacağına dair ihtiyatlı bir iyimserliğim vardı. Umutlarım ve iyimserliğim dibe vurmak üzere. Keşke yeni kurul tüm meslektaşların üzerine güneş gibi doğsaydı ve mesleğin üzerindeki kara bulutları dağıtsaydı. (Çok arabesk mi oldu ne? Ama bu haberden sonra ruh halim böyle)"

Hopa Savcısı Evren Özmen: "Rezalet, diyelim geçelim. Yüzde yüz siyasete izin verdikten sonra."

İstanbul Hakimi Talip Demircan: "Hem rakip olacaksınız, hemde istekleriniz kabul olacak, şimdikilerin kitabında 'tahammül' kelimesi yazmıyor maalesef."

Avukat Nuran Serpil Özok: "1993-2005 yılları arasında Kocaeli Barosu Çocuk Hakları Komiyonu Başkanıydım ve hiç bir çalışmamızda, Adalet Bakanlığından ve üniversitelerden birlikte çalıştığımız partnerlerimizin izin sorunu yaşanmamıştı."

Adana İdare Mahkemesi hakimi Mustafa Köksal: "Koskoca kurul lütfedip ret yönünde de olsa cevap vermiş bir de gerekçe mi yazacaktı değil mi? Yeni Türkiye, maalesef."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder