7 Mart 2015 Cumartesi

İki duble rakıya 2 yıl hapse AYM vizesi


KEMAL GÖKTAŞ

Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında yapılan değişiklikle 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücülere 2 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin hükmün iptal edilmesi istemini reddetti. Böylece genel olarak iki duble rakıya denk gelen ölçüde alkol alarak direksiyon başına geçen kişi, hiçbir kazaya karışmamış olsa bile 2 yıla kadar hapis cezası almaya devam edecek.


2 yıla kadar hapis

Karayolları Trafik Kanunu'nda 2013 yılında yapılan yasa değişikliği ile alkol ve uyuşturucu etkisinde araç kullanmaya ağır cezalar öngörüldü. Kanun değişikliği ile Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/6. maddesine "Yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır" hükmü getirildi. Böylece 1.00 promil alkollü çıkan sürücülere Türk Ceza Kanunu'nun 179/3. maddesinde düzenlenen "Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanmak" suçundan 2 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilmesi uygulanmaya başladı.

"Anayasa'ya aykırılık" itirazı

Ancak 8. Sulh Ceza Mahkemesi, önüne gelen bir davada düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması talebini kabul etti ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, önceki gün yaptığı toplantıda düzenlemenin iptal edilmesi istemini reddetti.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte 1.00 promil ortalama 40 yaşında, 70 kilo bir erkek için "4 bira, 2 duble rakı, 4 kadeh şarap veya 2 duble votka"; ortalama 40 yaşında olan 70 kilo kadın için "3 bira, 1.5 duble rakı, 3 kadeh şarap veya 1.5 duble votka" içince çıkan sonucu ifade ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder