7 Mart 2015 Cumartesi

Mahkeme çocuk tecavüzüne 16 yıl hapis çok dedi, AYM'ye başvurdu!


KEMAL GÖKTAŞ

Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi, çocuklara tecavüz suçunu düzenleyen maddede öngörülen 16 - 24 yıl arası hapis cezası verilmesine ilişkin hükmün iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi'nin ilyk incelemede eksiklik bulmayarak esastan görüşmeye kaarr verdiği başvuru kabul edilirse çocuk tecavüzcülerine verilecek ceza 8 - 15 yıl arası hapis olacak. Mahkemenin iptal başvurusunda özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki çocuk yaştaki evlilikleri gerekçe göstermesi ise dikkat çekti.



Tartışılacak başvuru

Sivas'ta internetten tanıştığı 14 yaşındaki kız çocuğu ile birlikte olan 17 yaşındaki sanık hakkında "çocuğun cinsel istismarı" suçundan dava açıldı. İddianamede sanığın küçük kızla cinsel ilişki kurduğu belirtilerek Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesinin 2. fıkrasındaki "istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur”  hükmüne göre ceza verilmesi istendi. Davanın görüldüğü Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu hükmün iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruda, Türk Ceza Kanunu'nda cinsel suçlarla ilgili yapılan kanun değişikliklerinden önce ruh sağlığının bozulup bozulmamasına göre ceza tayin edildiği hatırlatıldı.

"Ceza adaleti"

Ruh sağlığının bozulmadığı durumlarda verilen cezanın 8 yıla kadar hapis olduğu belirtilen başvuruda, yapılan değişiklikle ruh sağlığının bozulup bozulmadığına bakılmaksızın 16 yıldan az olmamak üzere hapis cezası öngörüldüğüne dikkat çekildi. Mahkemenin başvurusunda bu cezanın oldukça ağır olduğu savunularak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çocuk yaşta yapılan evlilikler sonunda suçun karşılığını bilmeyen çocukların ağır cezalarla karşı karşıya kaldığı ileri sürüldü. Düzenlemenin ceza adaletinin sağlanmasını öngören "suç ve cezanın orantılılığı" ve "hukuk devleti" ilkeleriyle bağdaşmadığı ileri sürülen başvuruda Anayasa Mahkemesi'nden düzenlemeyi iptal etmesi istendi.

Esastan görüşülecek

Anayasa Mahkemesi önceki gün yaptığı toplantıda başvurunun ilk incelemesini yaptı. Yüksek Mahkeme, başvuruda bir eksiklik görmeyerek esastan inceleme yapılmasına karar verdi. AYM, önümüzdeki günlerde başvuruyu esastan görüşerek bir karar verecek. AYM'nin iptal kararı vermesi durumunda çocuklara tecavüz edenlere verilen ceza 16 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası yerine 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek.ürk Ceza Kanunu'nun "çocukların cinsel istismarı" başlıklı 103. maddesine göre, çocuğa tecavüz edenlere 16 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ancak tecavüz olmadan gerçekleşen cinsel istismar eylemlerinde verilecek ceza 8 yıldan 15 yıla kadar hapis olarak düzenleniyor. Kanuna göre 15 yaşından küçük çocukların istismar ve tecavüze "rıza gösterip göstermediğine" bakılmadan bu cezalar verilirken 15-18 yaş arasındaki çocuklara yönelik cinsel eylemlerin suç oluturması için "cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden" şartı aranıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder