19 Mart 2015 Perşembe

Karısını bıçaklayan adama 5 ay, bıçağı eline alarak bağıran eşine tehditten 20 ay hapis!


KEMAL GÖKTAŞ

İstanbul'da mahkeme, karısını bacağından bıçaklayan kocaya 5 ay hapis cezası verirken, bıçaklanan kadına "bıçağı eline alarak bağırdığı" için tehdit suçundan 1 yıl 8 ay, kocasına yumruk attığı için de 5 ay olmak üzere toplam 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Bıçaklamaya verdiği cezanın 3.5 katını bıçakla tehdide veren mahkemenin erkeğin bıçaklaması ile kadının yumruğuna aynı cezayı vermesi de dikkat çekti.

Yumruğa karşı bıçaklama

İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasına göre, aralarında anlaşmazlık olan karı - koca ortak bir arkadaşlarının evinde buluştu. Tartışma sırasında erkek, eşinin kimlerle görüştüğünü öğrenmek istediğini söyleyerek telefonunu elinden almaya çalıştı. Buna tepki gösteren kadın ise kocasına "canını acıtacak şekilde" bir yumruk vurdu ve mutfaktan meyve bıçağını eline alarak bağırdı. Ev sahibi ise kadını bir odaya kapatarak üzerine kilitledi. Kadının çıkmak için kapıyı tekmelemesi üzerine "sakin olursa kapıyı açacağını" söyledi. Kadının söz vermesi üzerine kapı açıldı ancak bu defa kocası meyve bıçağı ile karısını bacağından bıçakladı. Olaydan sonra savcı Fatih Karakuş karı-koca hakkında iddianame düzenleyerek dava açtı. İddianamede kadın için Türk Ceza Kanunu'nun 86. maddesinde düzenlenen "eşe karşı basit yaralama" suçundan ve "silahla tehdit" suçunu düzenleyen 106. maddesinden, erkek hakkında ise sadece "eşe karşı basit yaralama" suçundan ceza verilmesini talep etti.

Bıçaklamaya 5 ay, bıçaklama tehdide 1 yıl 8 ay

İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava önceki gün sonuçlandı. Mahkeme, iddianamedeki talep doğrultusunda, karısını bıçıklayan kocayı "eşe karşı basit yaralama" suçundan 5 ay hapse mahkum etti. Mahkeme kadına ise kocasına attığı yumruk nedeniyle "basit yaralama" suçundan 5 ay, bıçağı eline alarak salladığı için de "silahla tehdit" suçundan 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme her iki sanığa verilen cezaları "sabıkalarının bulunmaması, kişilikleri ve duruşmadaki tutum ve davranaşlarına göre yeniden suç işlemeyeceği konusunda mahkemede kanaat getirdiklerinden" hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapmasında erteledi.

Kanun ne diyor?

Yaralama suçlarına tehdit suçundan daha az ceza öngörülmesi birçok olayda bu tür garip durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. Türk Ceza Kanunu'nun yaralama suçunu düzenleyen 86. maddesine göre kasten başkasını yaralayan kişiye 1-3 yıl arası hapis cezası veriliyor. Ancak yaralamanın, basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde verilecek ceza 4 ay-1 yıl arası hapis cezası oluyor. Yaralamanın eşe karşı işlenmesi halinde ise ceza yarı oranında artırılıyor.

Tehdit suçunda ise yaralamadan çok daha ağır cezalar öngörülüyor. Buna göre bir başkasını tehdit eden kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis öngörülürken tehdidin; bıçak, tabanca vs gibi silahlarla, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle, birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis veriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder