17 Nisan 2014 Perşembe

Cömert'i öldüren müdahale emrini verenlere ilginç gerekçelerle takipsizlik


Kemal GÖKTAŞ
Hatay'daki Gezi eylemleri sırasında Abdullah Cömert'i attığı gaz fişeğiyle öldüren polis memuru Ahmet Kuş hakkında dava açılırken, Kuş'a emir veren polis amirleri hakkında takipsizlik kararı verildi. Savcı Murat Üzüm'ün takipsizlik kararında, "Cömert'e gaz fişeği isabet etmesi olayında gösterilere müdahale emri veren yetkililere hukuki bir sorumluluk yüklenemeyeceği, ölümle verilen emir arasında bir illiyet bağının bulunmadığı" savunuldu. Soruşturmanın Cömert'in ölümü ile ilgili olduğunu vurgulayan savcının "olaylarda güvenlik güçlerinin yasal sınırlarını aşıp aşmadığına yönelik bir incelemenin soruşturma dosyasının konusunu teşkil etmediğini" belirtmesi ise dikkat çekti.



"TAŞ, BİLYE ATILDI"

Cömert'in ölümüne neden olan gaz fişeğinin atıldığı Beyaz renkli Akrep aracındaki gaz atmakla görevli polis memuru Ahmet Kuş hakkında "olası kastla öldürme" suçundan 20-25 yıl arası hapis istemiyle dava açan savcı Üzüm'ün, Cömert'in öldürüldüğü müdahaleye ilişkin emri veren polis amirleri hakkındaki takipsizlik kararında şöyle denildi:
"Gezi Parkı olayları kapsamında 3.6.2013 tarihinde Hatay'da düzenlenen protestolar sırasında göstericiler çöp konteynerlerini ateşe vermiş, havai fişek atılmış, kalabalığın dağılması için müzakere ve ikazlar yapılmasına rağmen dağılmamış ve güvenlik güçlerine taş ve sapan ile bilye atmaya başlamışlardır. Gruplara tazyikli su ve gaz ile müdahalede bulunulduğu sırada Cömert yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede yaşamını kaybetmiştir. Gösteriler 17:00'den 03:00'a kadar devam etmiş, yasaya aykırı hale dönüşmesi üzerine 23:00 sıralarında olaylara müdahale edilmesinin istenilmiş ve görevlilerce müdahale edilmiştir.

İLLİYET BAĞI YOKMUŞ

Görevlilerce verilen müdahale emri yasalara aykırı bir emir değil, olayların engellenmesine yönelik bir emirdir. Gösterilere Cömert de dahil binlerce kişinin katılmış ve verilen emir Cömert'e müdahale edilmesine yönelik bir emir değildir. Müdahaleler sırasında Cömert'e gaz fişeği isabet etmesi olayında gösterilere müdahale emri veren yetkililere Cömert'in ölümünden dolayı hukuki bir sorumluluk  yüklenemez. Ölümle verilen emir arasında bir illiyet bağı da bulunmamaktadır. Ayrıca bu soruşturma dosyası Cömert'in ölümüne yöneliktir. Olay tarihinde veya sonrasında meydana gelen olaylarda güvenlik güçlerinin yasaların kendilerine verdiği görev sınırlarını aşıp aşmadığına yönelik bir inceleme soruşturma dosyasının konusunu teşkil etmemektedir."

GÖSTERİCİLERE SORUŞTURMA VAR

Kararda ayrıca Cömert'in öldürüldüğü günkü olaylar ile ilgili 4 Haziran 2013'de olay tutanağının düzenlendiği ve Hatay Emniyeti'nin fezlekesinin Başsavcılığa gönderildiği belirtilerek "kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" suçlarından soruşturma yürütüldüğü de bildirildi.

ARAÇTAKİ POLİSLERE DE TAKİPSİZLİK

Savcı Üzüm, Cömert'in öldürüldüğü gün kitleye gaz atan iki koyu renkli Akrep'teki gazcı polisler Mustafa Kızıltepe ve Hacı Ali Demir hakkında "attıkları gaz fişeklerinin Cömert'e isabet ettiğine dair herhangi bir delil olmadığı" için takipsizlik verdi. Sanık Ahmet Kuş'la birlikte gaz fişeğinin atıldığı beyaz Akrep'in şoförü Hacı Yusuf Avcı ile araçta operatör olarak bulunan Bayram Ali Şahince hakkında da "her şüphelinin araç içerisinde ayrı görevlerinin bulunduğu, bu yüzden de ölümden sorumlu tutulmalarının hukuken mümkün olmadığı" gerekçesiyle takipsizlik verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder