21 Nisan 2014 Pazartesi

CEZAEVİNDE SLOGANLI, MARŞLI 1 MAYIS KUTLAMASI SERBEST


Kemal GÖKTAŞ
Sincan İnfaz Hakimliği, Sincan F Tipi Cezaevi'nde kalan 40 tutuklu ve hükümlüye 1 Mayıs 2013'de slogan attıkları ve marş söyledikleri iddiasıyla verilen 11'er gün hücreye koyma cezasını iptal etti. Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıs'ın bayram olarak ilan edildiği hatırlatılan kararda, 1 Mayıs'ı kutlamak için slogan atmanın ve marş söylemenin suç olmadığı belirtildi. Kararda siyasi mahkumların 1 Mayıs'ı kutlamaları için "Hayatın olağan akışının bir gereği" nitelemesi yapılması da dikkat çekti.

Sincan F Tipi Cezaevi'nde kalan 40 siyasi mahkuma 1 Mayıs 2013'de 1 Mayıs'la ilgili slogan attıkları ve marş söyledikleri için 11'er gün hücreye koyma cezası verildi. Karara itiraz eden mahkumlar Sincan İnfaz Hakimliği'nde hakim karşısına çıktı. Mahkumlar, her gün saat 15.00'da slogan attıklarını, ancak 1 Mayıs günü attıkları sloganların tamamen o güne özgü olduğunu belirterek atmadıkları bazı sloganları da atmış gibi tutanak tutulduğunu belirttiler. Mahkumlar "Yapılan eylem, devletin de bayram kabul ettiği, sokaklarda milyonlarca insanın kutladığı, işçi sınıfının bayramını kutlamaktan ibarettir. Bizim eylemimizin milyonların eyleminden bir farkı yoktur. Dolayısıyla örgüt propagandasından bahsedilemez" şeklinde ifade verdiler. Mahkumlar ayrıca daha önce slogan attıkları için kendilerine kınama veya ziyaretçi yasağı cezaları verilirken bu defa çok ağır bir ceza verildiğine dikkat çekerek cezanın iptal edilmesini istediler.

"EYLEM, HAYATIN OLAĞAN AKIŞI NİTELİĞİNDE"

İnfaz Hakimliği de kararında, mahkumların "Türkiye'de de resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs'ı kutlama amacıyla slogan attıkları, marş söyledikleri kısaca kutlama yaptıkları" belirtilerek şöyle denildi:
"Her ne kadar tutuklu ve hükümlüler hakkında 'suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak' suçundan ceza verilmiş ise de, tüm ülkede hatta dünyada milyonlarca kişi tarafından bayram olarak kutlanan, Türkiye'nin de iştirak ettiği ve resmi tatil ilan ettiği bir günde tutuklu ve hükümlülerin de içinde bulundukları şartlar çerçevesinde kutlama yapmalarının normal bir davranış olduğu ve hayatın olağan akışının gereği bu nitelikteki bir eylemden dolayı ceza verilemeyeceği, nitekim idare tarafından suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak suçundan disiplin cezası verildiği halde adli soruşturma yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına gerek dahi görülmediği, bu fiillerin kanunda düzenlenen suç tanımına uymadığı anlaşılmıştır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder