14 Nisan 2014 Pazartesi

Abdullah Cömert'i vuran polisten skandal ifade



Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında Antakya’da gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle yaşamını kaybeden Abdullah Cömert'le ilgili soruşturmanın sonunda polis memuru Ahmet Kuş hakkında "olası kastla öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanık polis ifadesinde "Bu işin eğitimini aldığı için kontrollü ve 45 derecelik açıyla atış yaptığını" ileri sürdüğü, buna karşın "Gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması halinde öldürücü olup olmadığını bilmediğini" söyledi. Cömert'in bulunduğu bölgeye gaz fişeği atan 2'si koyu renk, biri beyaz Akrep'ten hangisinin öldürücü atışı yaptığı ise MOBESE görüntülerinden ortaya çıktı. Atışı yapanın koyu renkli Akrep olması halinde olay faili meçhul kalabilecekti.


MOBESE ÇÖZDÜ

İddianamede Cömert'in Gezi protestoları sırasında 3 Haziran 2013 günü saat 23:00 sıralarında Armutlu ve Elektrik mahallesi civarında başına isabet eden bir cisimle vurularak hayatını kaybettiği belirtildi. İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu'nca düzenlenen 21 Ağustos 2013 tarihli raporda ölümün "gaz fişeğinin isabet etmesi" ile olduğunun tespit edildiği belirtildi.
Bazı tanıkların gaz fişeğinin beyaz, bazılarının ise koyu renkli araçtan atıldığı yönünde ifade verdikleri belirtilen iddianamede MOBESE  kamerasının kayıtları incelenmesini gösteren 9 Haziran 2013 tarihli tutanağa göre olay anında Cömert'in bulunduğu yere beyaz Akrep aracından iki defa gaz bombası atışının yapıldığının görüldüğü belirtildi.

MÜEBBET YERİNE 20-25 YIL

Gaz fişeğinin atıldığı yer ile Cömert'in vurulduğu yer arasındaki mesafenin 36 metre olduğuna dikkat çekilen idianamede "Beyaz renkli Akrep'i kullanan polisin Cömert'i doğrudan hedef alarak öldürme kastı ile ateş ettiğine dair herhangi bir delilin mevcut olmadığı" belirtilerek şüphelinin eyleminin müebbet hapis cezası gerektiren "kasten öldürme" değil, "olası kast ile öldürme" kapsamında kaldığı savunuldu.
İddianamede "Gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile gaz fişeğinin atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin gaz fişeğinin birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı veya öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktülün ölümüne sebebiyet verdiği, soruşturma dosyasında bulunan CD izleme tutanakları ve tüm dosya kapsamına göre tespit edilmiştir" denildi.

SKANDAL İFADE: ÖLDÜRÜCÜ OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUM

İddianamede yer alan sanık polisin ifadesinde "Kontrollü bir şekilde gaz fişeği attığını, kendisinin daha önceden bu işin eğitimini aldığını, bu nedenle kalabalıkların üzerlerine doğru değil arka kısımlarına doğru 45 derecelik açı ile gaz fişeği attığını, tam hatırlamamakla birlikte 20-25 gaz fişeği attığını" söylediği belirtildi. Sanık polis, "Gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması halinde öldürücü olup olmadığını bilmediğini, böyle bir olaya da şahit olmadığını, gaz fişeğinin mesafesinin atılan silaha göre 100-150 metre arası olduğunu" söylediği de kayda geçti. Kuş, ifadesinde 03:00 sıralarında göstericiler dağıldıktan sonra şubeye döndüğünü, olaylar sırasında birisinin ldüğünü şubede duyduğunu söyledi.
Savcılık, olaylarda görev alan polis memurları ile diğer Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında ise takipsizlik verdi.

"EMRİ VERENLER DE YARGILANMALI"

Cömert ailesinin avukatı Hatice Can "Ahmet Kuş'un tutuklu yargılanması gerekmektedir. Ayrıca şüpheli polis memuru dışında dosyada başkaca sanık yoktur. Emri veren polis amirlerinin de yargılanması gerekmektedir. Soruşturma aşamasında amirler yargı önüne dahi çıkarılmamıştır. Şüpheli olarak isimleri tespit edilmemiş ifadeleri alınmamıştır. Bu davada iğneyle kuyu kazar gibi yol aldık ve peşini de bırakmayacağız. Polisin tutuklanması için derhal dilekçemizi vereceğiz. Amirler için verilen takipsizlik kararlarına itiraz edeceğiz. İnsanlık adına kamu vicdanı adına adalet arayışımız devam  ediyor adalet  arayışımız devam edecek vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder