14 Nisan 2014 Pazartesi

Bu da oldu: Facebook fotoğrafından "Gezi'ye katıldın mı?" soruşturması



Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında Facebook'ta baretli ve maskeli fotoğraf paylaşan 8 belediye personeli hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" ettikleri iddiasıyla soruşturma açıldı. Sanal alemdeki paylaşımları nedeniyle savcılığa ifadeye çağrılan "şüpheliler" ise fotoğraflardaki baret ve maskeleri gezmeye gittikleri Taksim'de bir kitapçıda bulunan kişilerden alarak çektiklerini söyledi.
İstanbul'de bir belediyede sözleşmeli olarak çalışan 8 kişi hakkında Gezi eylemlerine katıldıkları iddiasıyla Başbakanlığa bir dilekçe verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazılan dilekçede, sözleşmeli olarak çalışan kamu görevlilerinin kadroya alınması çalışmaları olduğuna dikkat çekilerek 8 sözleşmeli personelin "Gezi eylemlerine katılarak facebook hesaplarında kendilerine memur olma hakkı veren Devletin Başbakanına hakaret, alay, küçültücü, provakatörce eylemlere devam ediyorlar" denildi. Dilekçenin ekinde söz konusu kişilerin bazı facebook paylaşımları ve fotoğraflarına yer verildi.



"KİTAPÇIDA FOTOĞRAF ÇEKTİRDİK"

Bu dilekçenin sevk edildiği ilçe kaymakamlığı suç duyurusunu ilçe Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Başsavcılığın açtığı soruşturma nedeniyle sözleşmeli personel savcılığa çağrıldı. Haklarında sadece facebook paylaşımları nedeniyle "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet" suçundan soruşturma açılan personelden Z.G., F.E ve G.M  ifadelerinde facebook çıktısındaki fotoğrafın birlikte Taksim İstiklal Caddesi'nde gezmeye çıktıkları sırada çekildiğini belirterek "Fotoğrafı çektirdiğimiz kitapçıda kitap bakıyorduk. Oradaki vatandaşlardan baret ve maskeleri aldık. Fotoğraf çektirdikten sonra kendilerine iade ettik. Herhangi izinsiz bir toplanhtı ve gösteri yürüyüşüne katılmadık. Dosya içerisinde de bu tür toplantıya katılıp polise direndiğine dair herhangi bir delil yoktur" şeklinde ifade verdiler. Şüpheliler ayrıca, haklarında şikayet dilekçesi veren ve asılsız ihbarda bulunan kişi hakkında da iftira suçundan şikayette bulunacaklarını belirtti.
Şüphelilerin avukatı İlknur Alcan da "Müvekkillerinin suçu işlediğine dair delil olmadığını, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası kapsamında  bir suç işlediğine dair herhangi bir görüntü de olmadığını" belirterek takipsizlik kararı verilmesini istedi.

VALİLİKTEN USULSÜZ İŞLEM İDDİASINA "SORUŞTURMA" YOK

Bu arada isimsiz ihbar mektubunda, Gezi'ye katıldığı iddia edilen belediye görevlilerinden birinin, Başbakan Erdoğan'ın sözleşmeli personelin kadroya alınacağına ilişkin açıklama yaptığı tarihten sonra sözleşmeli personel olarak alındığı halde evrakta usulsüzlük yapılarak daha eski girişli gösterildiği iddiası da yer aldı. Gezi eylemlerine katıldıkları iddiasının yanı sıra bu usulsüzlük iddiasına ilişkin de İçişleri Bakanlığı'nın istediği incelemeyi yaptıran İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi eylemlerine ilişkin iddiaların soruşturulmak üzere savcılığa sevk edildiğini, usulsüz atamaya ilişkin iddianın ise araştırıldığını ve doğru olmadığının anlaşıldığını belirtti. Mutlu, bu yüzden usulsüzlük iddiasına ilişkin ön inceleme yaptırılmasına gerek olmadığı sonucuna varıldığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder