17 Nisan 2013 Çarşamba

Süreçte yeni aşama. Kışanak: Artık demokratikleşmeyi konuşalım



KIŞANAK: "ÇEKİLMEDE SIKINTI YAŞANMAZ"
"ÇEKİLME SIRASINDA ÇATIŞMA OLURSA HER ŞEY TERS YÜZ OLUR"
"ARTIK DEMOKRATİKLEŞMEYİ KONUŞALIM"
"PKK'DAKİ ALEVİLER - SOLCULAR ÇEKİLME KARŞITI OLDUĞUNU İDDİA ETMEK TEHLİKELİ BİR SÖYLEM"
"BU MEZHEPÇİLİK, IRKÇILIK, AYRIMCILIKTIR"
"İMRALI İLE KANDİL'İN GÖRÜŞME TALEBİ RAFA KALKMADI"
"PKK SURİYE İLE SAVAŞMAZ"

Kemal GÖKTAŞ
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak PKK'nın sınır dışına çekilmesi konusunda bazı teknik planlamalara ilişkin tartışmalar olmakla birlikte sürecin ilerleyeceğini belirterek artık kamuoyunun ikinci aşamanın konusu olan demokratikleşmeyi tartışması gerektiğini söyledi.
Kışanak, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, Öcalan'ın Kandil'e gönderdiği mektubun en kısa sürede Kandil'e ulaştırılacağını belirterek "Mektuplar doğrudan PKK yönetimine yazıldığı için biz etik olarak görelim, okuyalım demiyoruz. Mektuplar kapalı zarf içerisinde gidiyor" dedi. Kışanak, şunları söyledi:


"ÇEKİLMEDE SIKINTI YAŞANMAZ"

"Çekilmede kısmi tartışmalar olmakla birlikte sürecin ilerleyeceği görülüyor. Kamuoyu birinci aşamayı sadece geri çekilme olarak kodladığı için o konuda bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade etmek istiyoruz. Tutum olarak bir sıkıntı yaşanmayacağı açık. Heyetimizin İmralı'da ve Kandil'de yaptığı görüşmeler böyle bir değerlendirme çıkartıyoruz. İrade ve kararlı bir duruş var. Geriye sadece teknik planlanma ile ilgili tartışmalar kalmıştı. Bu konuda da mesafe katedildiği gözüküyor.

"ÇEKİLME SIRASINDA ÇATIŞMA OLURSA HER ŞEY TERS YÜZ OLUR"

Uluslararası bir gözlemci güce ihtiyacın güçlü bir şekilde ifade edilmediğini biliyorum. Muhtemelen yeni mektupta hangi nedenlerle, hangi yöntemlerle, hangi yollar ve takvimle çekilme olacağına dair bilgiler yer alacaktır. Güvencesi, kendi içinde bazı mekanizmalar temin edilecektir. Çekilme esnasında bir çatışmanın yaşanması kimsenin arzulamadığı bir durum. Biz hükümetin de İmralı'ya giden devlet heyetinin de aynı hassasiyet içinde olduğuna dair bilgiler alıyoruz. Böyle bir çatışmanın, can kaybının yaşanması, her şeyi tersyüz edebilir. Çok büyük bir risk. Hükümet, devlet heyeti, sayın Öcalan, Kandil, biz ve silahlı kuvvetler de, herkes bu tehlikenin farkında. Can kayıplarının yaşandığı bir ortamda herşeyin değişeceğini tahmin etmek gerekir. Bunu söylemek değil tahmin etmek gerekir.

"ARTIK DEMOKRATİKLEŞMEYİ KONUŞALIM"

Kamuoyunun çekilme kadar artık demokratikleşmeyi de konuşması gerekiyor. Sürecin sonunda demokratik bir Türkiye, demokratik bir cumhuriyet, Kürt sorunun çözmüş bir Türkiye'ye varmak istiyoruz. Kürt sorununun ihtiyaçları açığa çıkmıştır. Biz daha önce de paketler hazırlamıştık. Son tartışmalarla birlikte yeniden bir demokratikleşme ve reform paketi olarak hazırladık.

PKK'DAKİ ALEVİLER - SOLCULAR ÇEKİLME KARŞITI MI?

PKK içinde Alevilerin ve solcuların olduğu bir grup çekilmeye karşı direniyor iddiası külliyen, toptan yalandır. PKK içerisinde herhangi bir kanadın sürece farklı yaklaşımı asla söz konusu değildir. Zaten bir kanat yaklaşımı da yoktur.  'PKK'yı bölelim, parçalayalım, ayıralım' diye bir politika olursa bu çok tehlikelidir, süreci riske atacak yaklaşımdır. Dünya örnekleri de bunu gösteriyor. Taraflar bütünlüklü hareket ederlerse sorunu çözmek daha kolay oluyor.
Ayrıca Aleviler ve solcular otomatikmen barış karşıtı mı? Bir mezhebi, bir inancı, bir düşünceyi otomatik olarak barış karşıtı ilan etmek, kimliklerinden dolayı insanların sürece karşı olduklarını söylemek ayrımcı, mezhepçi ve tehlikeli bir anlayıştır. 'Sünniler barıştan yana Aleviler barış karşıtı...' Böyle bir söylem kabul edilebilir mi? Bu bir hakarettir, ayrımcılıktır, ırkçılıktır, mezhepçiliktir. Bazıları sadece bazı mezheplerin partisi ve siyasi hareketi olabilir ama Kürt hareketi bütün inanç grupları ile ortak mücadele yüretmenin olanaklarını ortaya çıkartmıştır.

"İMRALI İLE KANDİL'İN GÖRÜŞME TALEBİ RAFA KALKMADI"

İmralı'nın Öcalan'la doğrudan iletişime geçmesi rafa kaldırılmış bir talep değil. Bu bir ihtiyaç. Sayın Öcalan'la Kandil arasında daha hızlı, daha pratik ve daha ikna edici bir trafiğin yaşanması gerekiyor. Böyle bir iletişim kanalının yolu bulunabilir. Dünyadaki örnekler de buna ışık tutuyor. Sürecin daha sağlıklı yürütebilmek talebidir. Ama bu ön şart olarak öne sürülmüş değil. Basında üretilen bu teknik iletişim yöntemlerin tamamı süpekilatif. Asıl beklenti örgüt yönetimi ile Öcalan'ın doğrudan iletişim kurmaları, tartışma olanağına sahip olmaları ve süreci daha etkili bir şekilde yönetmenin imkanlarını yaratma talebidir.

PKK'NIN AÇIKLAMALARI

(PKK'dan yapılan 'Ne çekilmesi aslında girişler var' söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?) Doğru anlaşılmadığını düşündüğüm bir açıklama. 'Biz tartışma yaparken aslında onlar çekildi gittiler' şeklinde spekülatif haberlere karşı 'böyle bir çekilme yok' denmişti.

"PKK SURİYE İLE SAVAŞMAZ"

('PYD'nin Özgür Suriye Ordusu ile yaptığı anlaşmadan bazı Alevilerin rahatsızlığı var.' denilmesi üzerine) ÖSO ile yaptıkları anlaşma çatışmama üzerine kurulmuş bir yaklaşımdır. Bundan kimsenin rahatsız olduğunu zannetmiyorum. Türkiye'de bazı çevreler bilerek bu konuları çarpıtıyorlar. Yüksek Kürt Konseyi ve PYD'nin etkin olduğu alanlarda kim varsa, Aleviler, Ermeniler, Süryaniler kent meclisine katılıyor. Kürtler 'sadece bizim haklarımız var, diğerleri bizi ilgilendirmiyor' yaklaşımı içerisinde değil.
(PKK bundan sonra Suriye ile mi çatışması) yaklaşımı olacağını düşünmüyorum. Suriye'deki Kürt örgütleri geleceklerini güvence altına alan bir mücadele yürütüyorlar. PKK'nın orada bir çatışmanın tarafı olma gibi ne bir politikası ne de pratik yaklaşımı olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder