30 Nisan 2013 Salı

Devlet konukevi günleri bitti: Yasama, yürütme, yargı Ağar'a çalıştı





Kemal GÖKTAŞ
Susurluk çetesinin yöneticisi olduğu gerekçesiyle 5 yıl hapse mahkum edilen ve mahkeme kararında "suça eğilimli" olduğu belirtilen eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, cezaevinde iken "denetimli serbestlik" hükümlerinde yapılan değişiklikten yararlanarak sadece 1 yıl yattıktan sonra tahliye edildi.

Ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "çete yöneticisi" olmak suçundan aldığı 5 yıllık cezanın 2 yılını yattıktan sonra şartlı tahliye olacaktı. Geçen yıl 25 Nisan'da cezaevine giren Ağar'a "denetimli serbestlik" piyangosu vurdu. Çıkarılan yasayla cezasının son 1 yılı kalanlardan açık cezaevine geçme koşulları taşıyanların tahliye edilmesi hükme bağlandı. Avukatı Abdullah Egeli'nin verdiği dilekçenin ardından Ağar 1 yıl 4 gün yattıktan sonra dün tahliye edildi.

"DEVLET 'GEL' DEDİ GELDİK, 'GİT' DEDİ GİTTİK"

Bodrum'daki evine giden Ağar, yaptığı açıklamada, herkesin istifade ettiği bir kanundan yararlanarak serbest kaldığını söyledi. Cezaevinde kaldığı süre boyunca binlerce kişinin kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Ağar "Hepsine şükran borçluyum, teşekkür ediyorum. Dediğim gibi başlangıçta girerken, bunu bir devlet görevi olarak gördüm, tamamladım. Devlet ’gel’ dedi geldik, ’git’ dedi gittik. Şu anda yapacağımız 76 milyon gibi sade bir vatandaş gibi ailemle, çocuklarımla, torunumla yaşamaktır. Umudumuz odur ki, Türkiyemizin geleceği bugününden daha iyi olacaktır. Bizim gönlümüzden geçen samimi temennimiz budur, Allah milletimizin, memleketimizin yardımcısı olacaktır, buna da gönülden inanıyoruz" dedi. Ağar’ın kalan 1 yıllık cezası için denetimli serbestlik hükümleri uygulanacak.

SUSURLUK'TA "MUTLU SON"

Susurluk'ta 3 Kasım 1996'da meydana gelen kazayla ortaya çıkan kirli ilişkiler ağıyla ilgili davanın son perdesi Mehmet Ağar'ın tahliyesi ile "mutlu sonla" bitti. Susurluk kazasının ardından İstanbul 6 Nolu DGM'de görülen davada özel harekatçı polisler ve çete üyeleri 4-6 yıl arası hapis cezalarına mahkum edildi. İstanbul DGM Başsavcılığı, Ağar hakkında, dava açtı ancak milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle 11 yıl yargılanamadı. 2007'de seçilmediği için milletvekilliğini kaybeden Ağar 2008'de yargılanmaya başladı.

"SUÇA EĞİLİMLİ" AĞAR'A AF KIYAĞI

"Abdullah Çatlı'nın yerini yetkili mercilere haber vermemek, Yaşar Öz'e silah taşıma belgesi ve yeşil pasaport verilmesini sağlamak" suçlamalarından 8 yıla kadar çıkabilecek hapis cezasından Rahşan Affı nedeniyle kurtulan Ağar, çete yöneticiliğinden 5 yıl aldı.  Mahkeme kararında Ağar'ın "suç işlemeye eğilimli" olduğu belirtildi.

BAKAN ARADI, ÖZEL CEZAEVİ İNŞA EDİLDİ

Ağar'ın gireceği cezaevi için Adalet Bakanlığı hummalı bir faaliyet yürüttü. Kanuna göre "yüksek güvenlikli" cezaevine nakledilmesi gereken Ağar için Yenipazar Cezaevi'nde yine bir Susurluk hükümlüsü Korkut Eken'in gözetiminde tadilat yapıldı. Tadilatta Ağar için özel bir düzenleme yapıldı ve diğer mahkumların ulaşamayacağı, içinde banyo ve tuvaleti bulunan özel bir bölüm hazırlandı.  Tadilat süresince cezaevindeki mahkumlar başka yere nakledildi. Cezaevine ziyaretçileri düşünülerek helikopter pisti bile yapıldı.  Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Ağar'ı arayarak 'geçmiş olsun' dedi.

BU SUÇLARA 1 YIL

Yargıtay'ın onadığı mahkeme kararında Ağar'a şu suçlamalar yöneltildi:
* Bahçelievler'de 7 öğrenciyi katledenler arasında yer alan Abdullah Çatlı'ya sahte belgelerle silah ruhsatı ve yeşil pasaport verilmesinde referans oldu.  Çatlı’nın gerçek kimliğini bilmesine rağmen, üst düzey bürokrat olarak gösterip, yakalanmasını önlemek için belge düzenledi.
* Kumarhaneci Sami Hoştan'ın silah ruhsatı alması için referans yazdı. Sahte resmi evrak ve ruhsatsız tabancayla yakalanan Yaşar Öz'ün serbest kalmasını sağladı. Öz adına sahte yeşil pasaport, silah taşıma ruhsatı ve belge düzenledi.
* MİT’çi Tarık Ümit’in kaçırılması olayında 'Bizim tosunlar bana sormadan bir şey yapmazlar. İlgileneceğim' demesine rağmen çete üyelerini korudu.
* Kumarhaneci Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesinden sonra gözaltına alınan özel harekat polislerini kurtarmak için çete üyesi İbrahim Şahin'i İstanbul'a gönderdi ve Ankara'ya getirterek serbest bırakılmalarını sağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder