15 Nisan 2013 Pazartesi

ÇEKİLMEYE “YAZILI TALİMAT VE GENELGE” FORMÜLÜ



Kemal GÖKTAŞ
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder dün İmralı’da Abdullah Öcalan’la çözüm süreci çerçevesindeki 5. BDP heyeti görüşmesini gerçekleştirdi.  Öcalan, görüşmeden sonra gönderdiği kısa mesajında geri çekilmenin gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirterek “Bu çerçevede yürüttüğümüz çalışmayı birkaç gün içinde bütün Türkiye halkı ile paylaşacağım” dedi. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın PKK’nın çekilmesi sürecinde hükümetin TSK’ya “yazılı talimat” vereceği ve Valilere genelge gönderileceğini açıklamasının ardından, Öcalan’ın Kandil’e sınır dışına çekilme konusunda bir çağrı yapması bekleniyor.
Adalet Bakanlığı’ndan BDP’ye görüşmenin yapılacağının önceki gün (Cumartesi) bildirildiği için, planlı bir program çerçevesinde hafta sonu Almanya’da olan  BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş görüşmeye katılamadı.

“1.5 SAATLİK TOPLANTI”

Buldan ve Önder görüşmeden sonra BDP İstanbul İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı yaptı. Buldan, görüşmenin saat 14’de başladığını ve 15.30’da bittiğini belirterek 1.5 saatlik görüşmeden sonra Öcalan’ın “basın emekçilerine saygı ve sevgilerini ilettiğini” ve kamuoyuna kısa bir mesajının olduğunu söyledi.  Sırrı Süreyya Önder’in okuduğu mesaj şöyle:

“BİR KAÇ GÜN İÇİNDE PAYLAŞACAĞIM”

“Saygıdeğer Türkiye halkı, yaşamakta olduğumuz barış ve demokratik çözüm süreci bütün hassasiyeti ile devam etmektedir. Hem çatışmasızlık sürecinin kalıcılaşması, hem de geri çekilme sürecinin gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma yürütmekteyim. Gelinen aşamada daha umutlu bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Bu çerçevede yürüttüğümüz çalışmayı birkaç gün içinde bütün Türkiye halkı ile paylaşacağım. Bu itibarla, demokratik çözüm sürecine katkı sunan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyor, eşit demokratik ve adil bir barışa olan inancımla herkesi selamlıyorum.”
Önder, sorular üzerine,  Kandil’in Öcalan’a yazdığı mektubun ulaştığını belirterek “Onun üzerine son bir değerlendirme yapıp birkaç gün içinde bütün kamuoyuna bir değerlendirme yapacak” dedi.  Önder, Öcalan’ın yapacağı açıklamanın çekilmenin detayları ile ilgili mi olacağı sorusuna “Muhtemelen” yanıtını verdi.  Çekilmenin detayları konusunda kendilerinin bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen Önder, “Birkaç gün içinde bu mektup bütün Türkiye halkıyla ve Kandil’le paylaşılacaktır” dedi.  Görüşmede silahsız çekilmenin konuşulup konuşulmadığı sorusuna da “Bütün bunlar içinde birkaç gün içinde herkes haberdar olacak” yanıtını veren Önder,  “6. heyet oluşturulacak mı?” sorusuna ise “Bizim numaralı heyet anlayışımız yok. İcap ettikçe bu toplantıları yapıyoruz ve yine icap ederse bu toplantılar gerçekleşmeye devam edecek” dedi.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA BEKLİYORLARDI

Öcalan’ın Diyarbakır’daki Nevruz’da okunan mesajında PKK’nın sınır dışına çekilmesi zamanı geldiğini belirtmesinden sonra PKK, bu konuda Meclis’in bir yasa çıkarması talebinde bulunmuştu. Başbakan Erdoğan’ın “silahsız çekilme” şartını ileri sürmesine de karşı çıkan Kandil, Öcalan’ın 4. BDP heyeti aracılığıyla gönderdiği mektuba yazdığı yanıtta da çekilmeye ilişkin “kaygılarını” diye getirmiş ve çekinceli bir tavır ortaya koymuştu.  Akil İnsanlar Komisyonu oluşturulması ve Meclis’te çözüm sürecine ilişkin bir araştırma komisyonu kurulması konusunda karar alınması Kandil cephesinde eksik adımlar olarak değerlendirilmiş ve özellikle Kürt sorununun çözümü konusundaki yasal ve Anayasal değişikliklere ilişkin güvence verilmemesi nedeniyle orta ve alt kademedeki kadroların iknasında sorun yaşandığı vrugulanmıştı. PKK yöneticileri, Öcalan’a gönderilen mektupta ve yaptıkları açıklamalarda orta ve alt düzey kadroların çekilmeye ikna edilmesi için Meclis’in karar alması veya Öcalan’ın görüntülü bir mesaj yayınlaması gerektiğini belirterek çekilme konusunda yeni şartlar ileri sürmüştü. Kandil’de PKK yöneticileri ile görüşen BDP Eşbaşkanı Demirtaş da bu kaygılara dikkat çekerek Başbakan Erdoğan’dan net bir açıklama yapılmasının beklendiğini söylemişti.

YAZILI TALİMAT VE GENELGE FORMÜLÜ

Edinilen bilgiye göre, çekilmenin silahsız olmayacağı konusunda net tavır belirten Kandil, son olarak çekilme konusunda bir yasa çıkmadığı takdirde “yazılı bir güvence” talep etti. Ancak Öcalan’la görüşen MİT yetkilileri böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını belirtti. Buna karşılık hükümetten TSK’ya sınır dışı operasyonları içen “yazılı talimat” verilmesi ve çekilme sürecinde sınır içinde çatışma yaşanmaması için de Valiliklere genelge gönderilmesi adımı geldi. Başbakan Erdoğan’ın önceki gün Kırgizistan dönüşünde PKK sınırdışına çekilirken Bakanlar Kurulu kararı ile TSK'ya yazılı talimat verileceğini açıklaması ve Valilere de genelge gönderileceğini söylemesinin çekilme sürecindeki tıkanıklığın aşılmasında önemli bir adım olarak değerlendirildi. Çekilme sırasında kayıp vermek istemeyen PKK’nın çekincelerinin bu açıklama ile azalacağını değerlendiren Öcalan’ın Kandil’e açık bir çağrı yapmasının yolunu açtığı belirtildi.  Kaynaklar, çözüm sürecinin kamuoyuna açıklandığı Ocak ayı başından bu yana PKK’nın eylem yapmadığı ve TSK’nın da operasyon düzenlemediğine dikkat çekerek, mevcut durumun çekilme sırasında bozulmaması için Bakanlar Kurulu’nun karar alması ve Valiliklere genelge gönderilmesinin önemli güvenceler içerdiğini belirtti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder