15 Nisan 2013 Pazartesi

Bedellide yaş değişikliği kararı: Hastanede doğanla evde doğan eşit olamaz!



BEDELLİDE KRİTER: HASTANEDE DOĞANLAR YAŞ BÜYÜTEREK KAPSAMA GİRMİŞTİ. AMA EVDE DOĞANLARA BU HAK TANINMADI

Kemal GÖKTAŞ
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Başsavcılığın resmi hastane kayıtlarına dayanmadan yaşını büyütenlerin de bedelli kapsamına alınabilmesini sağlayacak başvurusunu ilginç bir gerekçeyle reddetti.
Bedelli yasası çıkarılırken askerlik çağına geldikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin, sadece "hastane resmi kayıtlarına dayanması" halinde dikkate alınacağı hükme bağlanmıştı.
Ankara'da oturan B.A, bedelli yasası çıktıktan sonra, 3 Nisan 1983 olarak görünen doğum tarihini düzeltmek için mahkemeye başvurdu. Evde doğduğu için resmi hastane kaydı olmadığını belirten B.A, gerçek yaşını tanık ifadeleriyle ispatladı. Mahkeme de B.A'nın yaşını 1 yaş büyüttü.
B.A bedelli askerlikten faydalanmak için Askerlik Şubesi'ne başvurdu. Şube, kanuna göre "Resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak mahkemece yapılanlar hariç", yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacağını bildirdi ve ret kararı verdi.



"ANAYASA'YA AYKIRI"

B.A, AYİM'e ret kararının iptalini talep etti. Bu davada AYİM Başsavcılığı "Aynı hukuki statüde olanlara kanun önünde eşit muamele yapılması" ve "mahkeme kararlarının yasama, yürütme ve bütün idari organları bağlaması" hususlarının Anayasaca teminat altına alındığını vurguladı. Başsavcılık görüşünde kanundaki 'resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak' ibaresinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması istendi. Başvuruda AYM'nin iptal kararı vermesi halinde B.A'nın bedelliden yararlanacağı da vurgulandı.

AYİM: HASTANEDE DOĞANLA EVDE DOĞAN EŞİT OLAMAZ

AYİM Dairesi ise, Anayasa Mahkemesi'ne başvurma talebini reddetti. Daire, Anayasa'daki eşitlik ilkesine ilginç bir yorum getirerek hastanede doğanlarla evde doğanların "farklı hukuki statüleri" olduğu gerekçesiyle farklı düzenlemelere tabi olabileceklerini belirtti. AYİM, Anayasa Mahkemesi'ne başvursaydı ve buradan da iptal kararı çıksaydı, yaş büyüterek bedelliden yararlanmak mümkün hale gelecekti. Bu durumda hastanede doğmayan yükümlüler de tanık ifadeleriyle yaşlarını büyüterek bedelli kapsamına gireceklerdi.

BİR İHTİMAL DAHA VAR

B.A, bu aşamadan sonra "bireysel başvuru" kapmasında kendisi AYM'ye başvuracak. Bireysel başvuru yolunda kanunun iptali söz konusu olmayacağı ve sadeec B.A'yı ilgilendiren bir karar alınacağı için yaşını büyüterek bedelliden yararlanmak isteyenlere doğrudan yaramayacak. Bu durumda olanlar ancak zamanınoda başvuru yapmış ve dava açmışlarsa faydalanabilecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder