16 Nisan 2013 Salı

Çekilme, silahlı mı silahsız mı?




Öcalan’ın Kandil’e çağrı yapması bekleniyor
 Kemal Göktaş
Erdoğan’ın çekilme sürecinde hükümetin TSK’ya “yazılı talimat” vereceği ve valilere genelge gönderileceğini açıklamasının ardından, Öcalan’ın Kandil’e sınır dışına çekilme konusunda bir çağrı yapması bekleniyor.

BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile görüşmesinden sonra gözler, Abdullah Öcalan’ın birkaç gün içinde yapacağını duyurduğu açıklamaya çevrildi.

Kandil’deki PKK yöneticileri, Akil İnsanlar Heyeti’nin ve Meclis’te süreç ile ilgili bir komisyon kurulması kararının alınmasını olumlu bulmakla birlikte çekilme için yeterli görmediğini çeşitli açıklamalarla dile getirdiler. Edinilen bilgiye göre, MİT ile Öcalan arasında bu mektup trafiğinin ardından yapılan görüşmelerde, Kandil’in yasa çıkarılmadığı takdirde yazılı bir güvence verilmesi talebi de dahil çeşitli olasılıklar üzerinde duruldu. Başbakan Erdoğan’ın hafta sonu PKK’nın sınırdışına çekilmesi sürecinde Bakanlar Kurulu kararı ile TSK’ya yazılı talimat verileceğini açıklaması ve Valilere de genelge gönderileceğini söylemesi, çekilme sürecindeki tıkanıklığın aşılmasında önemli bir adım olarak değerlendirildi. Bu bağlamda, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın da Kandil’de yaptığı görüşmeden sonra Başbakan Erdoğan’dan bir açıklama beklendiğini söylediğine dikkat çekildi.

Önemli güvence

Çekilme sırasında kayıp vermek istemeyen PKK’nın çekincelerinin bu açıklama ile azalacağını değerlendiren Öcalan’ın Kandil’e açık bir çağrı yapmasının yolunu açtığı belirtildi. Kaynaklar, çözüm sürecinin kamuoyuna açıklandığı Ocak ayı başından bu yana PKK’nın eylem yapmadığı ve TSK’nın da operasyon düzenlemediğine dikkat çekerek, mevcut durumun çekilme sırasında bozulmaması için Bakanlar Kurulu’nun karar alması ve Valiliklere genelge gönderilmesinin önemli güvenceler içerdiğini belirtti. Öcalan’ın çekilme ile ilgili temel konularda varılan mutabakata rağmen özellikle çekilmenin bazı detayları netleştirmek için çağrısını BDP heyeti aracılığı ile göndermediği ve birkaç gün daha çalışmayı istediği ifade edildi.

Silahlı mı, silahsız mı?

Öcalan’ın çekilmenin silahlı mı silahsız mı olacağı konusunda Kandil’i bağlayacak net bir çağrı yapmayacağı, ancak güvenlik güçleri ile temas ihtimalini en aza indirecek yolları seçmeleri ve herhangi bir provokasyon ihtimaline ilişkin bütün tedbirleri alarak çekilmenin tamamlanması konusunda dikkatli olunmasını isteyeceği belirtildi. Öcalan’ın kamuoyuna da duyurulması beklenen açıklamasından sonra Kandil’in İmralı’ya yine bir mektup göndermek istediği de ifade edildi.

Birkaç gün içinde başlar

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dün yaptığı açıklamada “Şu anda yürüyen sürece baktığımız zaman, PKK’nin önce bir ateşkes pozisyonuna geçtiğini, belki birkaç gün içerisinde bir geri çekilme sürecini başlatacağını ve silahsızlanmaya doğru gidecek bir süreçle ilgili somut adımlar attığını görüyoruz” dedi. Baluken “Birkaç günü açar mısınız?” sorusuna ise “Bununla ilgili bir beklentiden bahsettim. Öcalan’ın yeni süreçle ilgili kararlı iradesini tekrar teyit edecek şekilde mesaj vermesi, doğal olarak önümüzdeki günlerde böyle bir sürecin gelişebileceği ile ilgili hepimizde kanı oluşturmuştur” dedi. Baluken, daha sonra yazılı bir açıklama yaparak sözlerinin farklı yansıtıldığını savundu. Baluken bu konuda herhangi bir takvimin netleşmediğini söyledi.

Vali oluruyla hareket

Vatan’a bilgi veren askeri kaynaklar PKK’nın çekilme sürecinde hükümet direktifi çıkması durumunda, TSK’nın valilerin oluruyla hareket etmesi ağırlık kazandı. Vali, PKK'lıların hareketlenmesi halinde  askere kışladan çıkma talimatı vermezse, asker hükümet direktifi doğrultusunda kışladan çıkmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder