12 Aralık 2014 Cuma

"İzinsiz, bildirimsiz" gösteri hakkı başvurusu AYM'de!


KEMAL GÖKTAŞ

Marmaris 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Toplantı ve Gösteri Yürülüşleri Kanunu'ndaki "yetkili mercilere bildirim yapılmadan toplantı ve gösteri düzenlenemeyeceğine" ilişkin hükümlerle bazı yerlerde toplantı ve gösterileri yasaklayan hükümlerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. AYM'nin iptal karar vermesi durumunda toplantı ve gösteri düzenlemek için idareye bildirimde bulunulmasına gerek kalmayacak.



İtalyan askerlerini protesto

Marmaris 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 8 sanık hakkında protesto gösterisi yaparken oradan geçen 5 İtalyan askerinin başına çuval geçirmek istedikleri, buna müdahale eden polisle tartıştıkları ve direndikleri gerekçesiyle açılan davaya devam edildi. "Toplantı ve gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek, kamu görevlisine hakaret ve direnme" suçlarından yargılanan sanıkların avukatı Doğan Erkan, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'ndaki bazı maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve iptal edilmeleri içi AYM'ye başvurulması gerektiğini savundu. Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bulan hakim Defne Bülbül, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürülen 23, 6, 7, 10, 20, 22/1. maddelerinin iptal edilmesi talebiyle AYM'ye gönderilmesine karar verdi.

"İzinsiz gösteri" tarihe karışacak

Anayasa'nın 34. maddesinde "Herkesin, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip" olduğu düzenleniyor. Maddede, bu hakkın ancak, "millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" amacıyla ve kanunla sınırlanabileceği ifade edilirken bu hakkın kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usullerin kanunda gösterileceği belirtiliyor. AİHM kararlarında da toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının herhangi bir bildirim şartına bağlı olmadan kullanılması gerektiği belirtiliyor. Mahkemenin iptal talebinde bulunmaya karar verdiği en önemli düzenleme toplantı ve gösteri hakkını, Anayasa'nın aksine bir tür "izin" sistemine bağlayan "verilmesi" başlıklı 10. madde oldu. Bu maddenin iptal edilmesi halinde toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırf mülki amirliklere bildirimde bulunulmadığı için "izinsiz gösteri" olarak nitelendirilemeyecek.

Güzergah belirlenmesi

İptali istenen maddelerde ise toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı güzergahların en büyük mahalli amir tarafından belirleneceği, güneş battıktan sonra açık yerlerde, saat 24'en sonra ise kapalı yerlerde toplantı düzenlemeyeceği belirtiliyor.
İptali istenen 20. maddede ise "Gösteri yürüyüşlerinin şekil ve şartları ile ertelenmesi veya yasaklanması" düzenleniyor. 22. maddede ise "Genel yollar ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamaz ve şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemeyeceği" hükme bağlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder