28 Aralık 2014 Pazar

Hukuksal belgelere göre Roboski katliamı "Ankara'nın karanlık dehlizlerinde" nasıl planlandı?



Askeri Savcılığın takipsizlik kararına göre 28 Aralık 2011 günü Roboski katliamı adım adım şöyle geldi:

15.40: 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker, Tatvan'daki görevi biten İnsansız Hava Aracı (İHA)'nın, sınır hattında keşif faaliyetinde bulunulmasını emretti.

16.50: İHA bölgeden anlık görüntü aktarmaya başladı.

17:20: Haftanin Deresi Vadisi'nde 'motorlu araç' olduğu değerlendirilen 3 ısı kaynağı tepit edildi. Bir süre sonra sayıları 7'ye ulaştı.



17:45: Görüntüleri eş zamanlı izleyen 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı arasında telefon görüşmeleri başladı.

17:50: Sınır Tümen Komutanlığı, 2. Ordu'ya topçu atışı yapılacağını bildirdi. 2. Ordu ise İHA ve diğer unsurlarla koordine yapılmadan atış yapılmamasını istedi.

17:55: Sınır Tümen Komutanı Tümg. İlhan Bölük, topçu atışı yapmak istediklerini, 2. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğg. Halil Erkek'e iletti. Bu görüşmede Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korg. Yıldırım Güvenç'in de görüntüleri terörist olarak değerlendirdiği bilgisi verildi. Tuğg. Erkek topçu atışının 2. Ordu Komutanı'na arz edildiğini söyledi.

18:00: Alb. Aygün Eker, 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük'ün makamına giderek istihbari bilgileri aktardı ve grubun PKK'lı olduğunu söyledi. Org. Yörük "yurt içindeki bölgeye topçu atışı yapılması, yurt dışına topçu atışı izni için de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na (KKK) gönderilmesine karar verdi.

18:05: 2. Ordu Topçu Başkanı Alb. Sebahattin Türker, topçu atış talebini KKK'ya telefonla iletti. KKK İstihbarat Başkanlığı bölgedekilerin "terörist" olduğu değerlendirmesi yaptı.
18:15: Motorlu araçların bulunduğu bölgeye Doğu yönünden yük hayvanı ve insanlardan oluşan yaklaşık 20 ısı kaynağının geldiği tespit edildi. 5 dakika sonra da kuzey yönünden başka bir grubun daha geldiği görüldü.

18.20: KKK Plan Harekat Daire Başkanı Tuğg. Erhan Uzun ve KKK İstihbarat Başkanı Tümg. İbrahim Yılmaz'ın kararıyla, yurt dışına topçu atış talebi Genelkurmay'a telefonla iletildi.

18:30: Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı emrinde görevli Alb. Serdar Eren yurt dışı topçu atış isteğini yerinde görerek Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nca düzenlenen koordinasyon formunu imzaladı. Konu; Hedef Analiz ve Değerlendirme Şube Müdürü Alb. Zorlu Topaloğlu ile 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Tuğg. Ali Rıza Kuğu'ya iletildi.

18:45: KKK Plan Harekat Daire Başkanı Tuğg. Erhan Uzun imzalı "sınır ötesindeki hedeflere topçu atışı yapılmasına müsaade edilmesine" ilişkin mesaj Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildi.

18:51: Tuğg. Kuğu ve Alb. Topaloğlu Genelkurmay Görüntü İzleme Merkezine (GİM) geldi. Alb. Serdar Eren yurt dışı topçu atış isteğinde bulunulduğu ve isteğin kabul edildiği yönünde bilgi verdi. Her iki komutan da "terörist" tespiti ve topçu atışı isteğinin kabulüne dair karara iştirak etti.

18.59: Genelkurmay GİM ceridesine, Vardiya Subayı ve Hedef Analiz ve Değerlendirme Şube Müdürü'nün telefonla, Alb. Aygün Eker ile görüştüğü ve
Alb. Aygün Eker tarafından görüntülerde PKK unsurlarının olabileceği değerlendirmesinin yapıldığı kaydedildi.

HAVA HAREKATINA KARAR VERİLEN TOPLANTI

19.03: Tuğg. Kuğu'nun tespitlerini ilettiği dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Org. Yaşar Güler, Genelkurmay GİM'e gelip görüntüleri izledi. Güler'e, Tuğg. Kuğu tarafından, tespit yapılan bölge hakkındaki son güncel istihbari bilgiler, bölgede yapılan son faaliyetler ve terörist değerlendirmesi yapılarak yurt dışına topçu atış talebinin kabul edildiğine ilişkin bilgiler verildi. Org. Güler de görüntülerin teröristlere ait olduğu görüşüne katıldı. Alb. Serdar Eren, Alb. Zorlu Topaloğlu, Tuğg. Ali Rıza Kuğu, Tümg. Satı Bahadır Köse ve Org. Yaşar Güler bir toplantı yaparak teröristlere yönelik ne tür bir harekat yapılacağı konusunu görüştü. Toplantıda "bölgenin coğrafi durumu, müdahalenin gece şartlarında yapılmasının gerekliliği, terörist grubun miktarı ve 3 ayrı grup halinde hareket etmeleri" dikkate alınarak topçu atışının yeterli olmayacağı, zayiat verilmeden PKK'lıların etkisiz hale getirilebilmesi amacıyla hava harekatıyla müdahale edilmesinin daha uygun olacağına karar verildi.

19:20: Bu sırada yük hayvanı ve insanlardan oluşan ısı kaynakları gruplar halinde bulundukları bölgeden kuzeye doğru gitmeye başladı.
Aynı saatte Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nca yurt dışına topçu atış talebinin kabul edildiği KKK'na telefonla bildirildi.

19.20-19.30: Org. Yaşar Güler, hava harekatı yapılması kararını arz etmek için Genelkurmay 2. Başkanı'nın makamına gitti. Genelkurmay 2. Başkanı, hava harekatı yapılacaksa topçu atışının bekletilmesinin uygun olacağına karar verdi. Karar 19:30'da önce karargaha ve daha sonra KKK'na iletildi.

19:28: Sınır Tümen Komutanı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı'nın müşterek kararları doğrultusunda sınır hattı üzerine 2 topçu atışı yapıldı. Saat 20.21'e kadar yapılan topçu atışı 12'yı buldu.

19.30-20.00: Genelkurmay 2. Başkanı hava herakatı için onay talebini için MGK toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı'na telefonla iletti. Genelkurmay Başkanı, bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istedi. Haritayı çalışma ofisinde inceleyen Özel, hava harekatının yapılmasına onay verdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve hava harekatını icra edecek 2. Hava Kuvveti Komutanlığı arasında koordine çalışmaları başladı.

20.45: Sınır hattına yapılan topçu atışlarına rağmen ilerlemeye devam eden grubun öndeki parçası
sınırın sıfır hattına ulaşıp beklemeye başladı.
Gruptan ayrılan kişilerin daha yüksekte bir yerlere gidip bir süre bekledi ve daha sonra grubun yanına döndü. Geriden gelen iki grup da sınır hattından güneye doğru belirli mesafelerde toplanıp beklemeye başladı. Gruplar içinde gidip gelen insanların görüntüleri izlenmeye başlandı. Bu hareketler Genelkurmay Karargahı'nda grubun terörist olduğu görüşünü "teyit edici" bulundu.

21:39: Sınır hattında bekleyen gruba uçaklar ilk bombayı bıraktı.

21.43: İkinci bomba atıldı. Bu sırada grupların hareketleri takip edildi. Güney istikametine gidenler olduğu görüldü.

22.00: Güneye gidenlerin kuzeye doğru yeniden hareketlendiği görüldü.

22:02: Bu gruba üçüncü bomba atıldı.

22:16: Hareketsiz bekleyen üçüncü bir grup tespit edildi.

22:24: Dördüncü bomba bu gruba atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder