22 Aralık 2014 Pazartesi

Avukatın bıraktığı pul parasına "rüşvet" diye 12 yıl hapis istendi


(22 Aralık 2014'de, Milliyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır.)

http://www.milliyet.com.tr/50-tl-lik-pul-parasi-icin-avukata-gundem-1987870/



KEMAL GÖKTAŞ

Anlaşmalı boşanma davasında kararın bir an önce kesinleştirilmesi için tebligatların APS yoluyla yapılmasını isteyen avukatın bu amaçla zabıt katibine 50 TL pul parası nedeniyle "rüşvet" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Meslektaşları, avukatların tebligatların bir an önce yapılması için pul paralarını kaleme bırakmalarının son derece olağan olduğunu belirterek açılan davaya tepki gösterdi.



İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu Savcısı Sıddık Çinko imzalı iddianameye göre İstanbul Anadolu 20. Aile Mahkemesinin yaptığı bildirimde, Mahkeme kaleminde çalışan zabıt katibi M.A.O'ya karar gerekçesinin hemen yazılmasını teminen davada avukatlık yapan H.B'nin 50 lira para verdiğinin belirtilmesi üzerine soruşturma başlatıldı.
Olaya ilişkin tutulan tutanakta avukat H.B'nin vekil olarak görev yaptığı mahkemenin bir dava dosyasına ilişkin kararın 10 Ekim 2013 tarihinde verilmesine müteakip Av. H.B, mahkeme kalemine müracaat ederek kararın gerekçesinin yazılıp kesinleşmesini sağlamak amacıyla mahkeme personeli S.G ve Yazı isleri Müdürü N.K ile görüştükten sonra gerekçeli kararı yazmakla görevli olan zabıt katibi M.A.O ile görüşüp ayrıldıktan kısa bir süre sonra dosyada bir şey  unuttuğunu söyleyerek, kaleme geri geldi. Avukat H.A, sağ elinde kapalı vaziyette paranın bir kısmı görülür şekilde zabıt katibi M.A.O'nun masasında bulunan dosyayı yarım aralık açarak 50 lirayı dosyanın içerisine bıraktı ve teşekkür ederek ayrıldı. Zabıt katibi M.A.O'nun parayı sol eli ile alarak pantolonunun sol cebine koyduğunu gören yazı işleri müdürü, katip ve mahkeme personeli bir tutanak tutarak olayı kayıt altına aldı. Tutanağa göre M.A.O, çalışma arkadaşlarına, avukatın dosya içerisine bıraktığı 50 lirayı sonradan fark ettiğini, parayı en kısa zamanda avukata vereceğini belirterek daha sonra parayı PTT yoluyla avukata gönderdi.

Pul parası

Avukat H.B ise yazılı savunmasında tebligat masrafı için ve bozuk para bulunmadığından söz konusu 50 lirayı ödediğini, suç kastının bulunmadığını belirtti. H.B, müvekkillerinin talebi doğrultusunda anlaşmalı boşanma davasının bir an önce kesinleşmesi için tebligatların APS'yle yapılması için söz konusu parayı bıraktığını; bu uygulamanın adliyelerde olağan olduğunu kaydetti.
Savcı Çinko ise "toplanan delillerle oluşan dosya kapsamına göre, avukat H.B'nin vekillik görevini yaptığı mahkeme dosyasının karar gerekçesini hemen yazılmasını temini için zabıt katibi M.A.'ya 50 TL ödediği, bu hususun yargılamayı gerektirir nitelik taşıdığını" belirterek  zabıt katibi M.A.O ile avukat H.B'nin 4 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Milyon Eurolar hediye, 50 TL rüşvet

Avukat H.B'nin avukatı Turgut Kazan ise müvekkilinin, bütün avukatların sayısız defa yaptığı gibi, tebligatın bir an önce yapılması için APS ücretini bıraktığı için rüşvet suçundan yargılandığını belirterek "Türkiye nasıl bir hukuk devleti ise, süpheli kişinin verdiğini ifadesinde belirttiği 1.5 milyon euro 2 milyon dolar şu kadar milyon lirayı makbuzsuz kayıtsız belgesiz alınmış verilmiş parayı hediye sayıyor; avukatın APS ile tebligat yapılması isteğiyle bıraktığı 50 lirayı rüşvet sayıp dava açıyor. Bunun hukuk devleti ile ne ilgisi var, bal gibi guguk devleti" dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder