23 Aralık 2014 Salı

Gezi'nin Meşeli saldırganının cezası belli oldu: Eylemci dövmenin cezası ayda 250 TL

KEMAL GÖKTAŞ

Eskişehir'de Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la aynı saatlerde dövülen Doğukan Bilir'le ilgili davada asliye ceza mahkemesi sanıkları işkence yerine "yaralama" suçundan mahkum edince sanık polisler ceza almadan kurtuldu. Gezi eylemleri sırasında ortaya çıkan ve "Meşeli saldırgan" olarak tanınan sivil şahıs Serkan Kavak ise 1 yıl boyunca ayda 250 TL ödeyerek cezasını çekmiş olacak.

Gezi eylemlerinin sürdüğü 2 Haziran 2013 gecesi, polis müdahalesinden kaçan Korkmaz ve Bilir'in de aralarında olduğu bir grup genci Sanayi Sokak'ta saklanan polisler ve sivil saldırganlar dövmüş ve Korkmaz hayatını kaybetmiş, Bilir ise yaralanmıştı.

Yaralama suçundan ceza

Şüpheliler hakkında açılan davanın ilk duruşmasında hakim Bayram Arslan, Bilir'in avukatı Ali Çuvalcı ile savcı İlhan Akıllı'nın, son Yargıtay kararlarına göre sokak ortasında vatandaşın dövülmesinin işkence olarak kabul edilmesi gerektiği görüşünü benimsemiş ve dosyayı "görevsizlik" kararı ile Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Sanıkların bu karara yaptıkları itirazı Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi kabul ederken kararda sadece "Dosyanın incelenmesinde, davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olduğu anlaşılmakla görevsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir" denilmekle yetinilmişti.
Bunun üzerine yapılan yargılamada Eskişehir 19. Asliye Ceza Mahkemesi kararını dün açıkladı. Mahkeme, Bilir'i döven polisler Hüseyin Engin, Selçuk Bal ve Şaban Gökpunar ile Gezi eylemleri sırasında elindeki sopa ile görüntülendiği için "Meşeli saldırgan" olarak bilinen Serkan Kavak'ı yaralama suçundan mahkum etti. Mahkeme, sanık polislere verdiği 3 bin TL para cezasını "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kapsamında erteledi. Meşeli saldırgan olarak bilinen Serkan Kavak'a verilen 3 bin TL ceza ise daha önce hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olmasına rağmen suç işlemesi nedeniyle ertelenmedi. Mahkeme, Kavak'ın cezasını 12 eşit taksit ödemesine karar verdi. Buna göre Kavak bir yıl boyunca her ay 250 TL ödeyerek cezasını çekmiş olacak.

İşkence sayılmadı

Savcılık, Serkan Kavak ve sanık polisler hakkında "basit yaralama" suçundan 6 aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Asliye Ceza Mahkemesinin ilk kararı doğrultusunda hüküm kurulsayda sanıklar ağır ceza mahkemesinde 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülen işkence suçundan yargılanacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder