19 Aralık 2014 Cuma

AYM "twitter" kararından çark etti: Gazetecilerin yayın yasağı başvurusu reddedildi

KEMAL GÖKTAŞ

Anayasa Mahkemesi'nin AKP’li 4 eski bakanla ilgili kurulan Meclis soruşturma komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağına karşı, iki gazeteci ve akademisyenin yaptığı başvuruyu reddettiği ortaya çıktı. AYM'nin CHP'li milletvekillerinin başvurusu ile birlikte ele aldığı gazeteciler Adnan Keskin ve Banu Güven ile akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak'ın başvurusunu yayın yasağı ile ilgili mağduriyetlerinin olmadığı gerekçesiyle reddettiği öğrenildi. Ret kararı 7'ye karşı 9 oyla alınırken AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın başvuruların esastan incelenmesi gerektiğini savunan 7 üye ile birlikte karara karşı çıktığı belirtildi.

CHP’li milletvekilleri, gazeteciler ve akademisyenlerin sulh ceza mahkemelerine yaptığı yayın yasağının kaldırılması başvurusu reddedilince bu defa AYM'ye bireysel başvurular yapılmıştı.  Yayın yasağına devam kararı, bazı CHP’li vekillerin yanısıra gazeteciler Adnan Keskin (Taraf gazetesi) ve Banu Güven (İMC televizyonu) ile daha önce AYM’ye başvurularıyla twitter yasağını iptal ettiren Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Yaman Akdeniz ve Ankara SBF İnsan Hakları Merkezi Başkanı  Doç.Dr.Kerem Altıparmak tarafından  avukatları Onurcan Keskin aracılığıyla AYM'ye taşınmıştı.

Gazeteciler yayın yasağına dava açamayacak

4 imzalı ortak bireysel başvuruda, "sansürün yalnızca  halkın haber alma hakkını değil, gazetecilerin haber verme görevini yerine getirmesini engellediğine" dikkat çekildi. Başvuruda hak ve özgürlüklere 10’un üzerinde aykırılık sıralanmış ve sonuçta hak ihlali tespitiyle, mahkeme kararının 24 saat içinde tedbiren durdurulması istendi. AYM'nin, geçen hafta CHP’lilerin başvurularını esasa girmeden ‘kişi bakımından yetkisizlik’ gerekçesiyle reddettiği açıklanmıştı. Edinilen bilgiye göre AYM aynı oturumda gazetecilerin ve akademisyenlerin başvurusunu da karara bağladığı ve reddettiği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre milletvekillerinin başvuruus 6'ya karşı 10 oyla reddedilirken gazeteci ve akademisyenlerin ortak başvurusu 7'ye karşı 9 oyla reddedildi. AYM'nin "kişi bakımından yetkisizlik" gerekçesiyle ret kararı vermesi ise sürpriz olarak değerlendirildi. AYM, bu kararıyla yayın yasaklarına karşı değil okurların, gazetecilerin dahi bireysel başvuruda bulunamayacakları sonucuna varmış oldu. Sulh ceza mahkemesinin, meclis komisyonu haberlerine yayın yasağı ise 27 Aralık’ta sona erecek.

AYM'de "rüzgar döndü"

Daha önce Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz’in başvurularını kabul ederek YouTube ve twitter’e erişim yasaklarını iptal eden AYM’nin bu kararı ayrıca önümüzdeki dönemde yüksek mahkemenin yönelimini göstermesi bakımından da dikkat çekici bulundu. AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın Kasım ayı sonunda yaptığı açıklamalarında, yüzde 10 seçim barajına karşı yapılan bireysel başvuruların 2-3 hafta içinde karara bağlanacağını açıklamasına rağmen AYM'nin bu haftaki ve gelecek haftaki gündeminde bu başvurulara yer verilmedi.
Yargı kulislerinde, AYM'ye son dönemde seçilecek yeni üyelerin de eklenmesiyle AYM'nin hükümeti zorda bırakacak kararlar verme döneminin büyük ölçüde geride kaldığı yorumları yapılıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder