9 Temmuz 2015 Perşembe

Başbakanlık korumalarını şikayet eden avukatlara soruşturma




KEMAL GÖKTAŞ

Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Osmaniye'de düzenlediği mitingte, Başbakanlık korumalarının müvekkilleri İbrahim Alıcı'ya işkence ve kötü muameledre bulundukları iddiasıyla şikayetçi olan avukatlar Sevil Aracı Bek ile Tugay Bek hakkında, dilekçelerinde kullandıkları ifadeler nedeniyle soruşturma yapılmasına karar verdi.



İşkence ve kötü muamele iddiası

İbrahim Alıcı, Erdoğan'ın Osmaniye'de 3 Mart 2014'de katıldığı Ak Parti seçim mitinginde "Hırsız Var" yazılı pankart açınca Başbakanlık korumaları müdahale etti ve Alıcı dövülerek kapalı bir minübüse alındı. Avukatlar Sevil Aracı Bek ve Tugay Bek, Başbakanlık korumaları hakkında savcılığa "işkence ve kötü muamele" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Savcılığın takipsizlik kararı vermesi üzerine iki avukat Osmaniye Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz etti. Ancak hakimlik Başbakanlık korumaları hakkında dava açılması talebini reddettiği gibi, iki avukat hakkında dilekçelerinde kullandıkları ifadeleri gerekçe göstererek soruşturma yapılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Vekili Ali Öztürkmen'in kararı ve Bakan adına Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş'in oluruyla iki avukat hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma iznine ilişkin yazıda, iki avukatın dilekçelerinde kullandıkları şu ifadelerin soruşturulması gerektiği belirtildi:

Bu sözlere soruşturma

"Miting sırasında müvekkilimiz İbrahim Alıcı 'Hırsız var' yazılı bir pankart açmıştır. Bunun üzerine Başbakanlığın koruma polisleri tarafından dövülerek gözaltına alınmış ve kapali bir minibüse bindirilmiştir. AKP hükümeti döneminde, işkenve ve kötü muamelenin sokaga taştığı bir gerçektir. Topulmsal olaylarda polisler, eylem ve ifade hürriyetini kulmananv atandaşlara orantısız bir şekilde müdahalede bulunup, ölüm ve kalıcı sakatlanmalara neden olmaktadır. Bunları yapan polyisler cezasız kalmakta, hatta 'destan yazdılar' diyen Başbakanın takdirini kazanmaktadır. Osmaniye'de yaşananlar ise Başbakanlık korumalarının hukuk tanımamak ve insan haklarını ihlal etmek konusunda kendilerini diğer polislerden de ayrıcalıklı gördüklerini ortaya koymaktadır. İşkenceye sıfır tolerans söylemini kullanan Başbakan'ın korumaları sokakta işkence yapmaktadır. İbrahim Alıcı'ya yönelik işkencenin Başbakan'ın izni ve göz yumması olmadan gerçekleşmesi mümkün değildir. Tayyip Erdoğan'ın merkezinde olduğu yolsuzluk ve rüşvet skandalları her geçen gün daha fazla ortaya saçıldıkça farklı düşünceler ve eleştiriye tahammül de azalmaktadır. İbrahim Alıcı'ya yönelik işkence ve kötü muamele AKP hükümetinin ülke genelinde uygulamaya çalıştığı baskı ve sindirme politikalarının bir uzantısıdır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder