14 Temmuz 2015 Salı

AYM'den Öcalan'ın demokratik özerklik sistemini anlatan kitaba özgürlük

KEMAL GÖKTAŞ

Anayasa Mahkemesi, bir hükümlünün, cezaevinde yazdığı kitap taslağının, "terör örgütü propagandası yapıldığı" gerekçesiyle, basımının engellenmesini hak ihlali saydı. Kararda, Abdullah Öcalan'ın "demokratik özerklik" görüşleri doğrultusunda yazılan ve "öz savunma"ya ilişkin bölümlerin de yer aldığı kitabın "sol bir jargonla, ütopik bir toplum tasarımın" içerdiğine dikkat çekilerek demokratik bir toplumda gerekli olmayan bir yasağın uygulandığı belirtildi.

"Öz savunma..."

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bafra Cezaevi'nde hükümlü bulunan Bejdar Ro Amed, yazdığı "Demokratik siyaset ve özgür toplum" isimli kitap taslağını, basılması için cezaevinin Eğitim Kurulu Başkanlığına verdi. Kurul, "PKK ve KCK terör örgütü" propagandası yapıldığı gerekçesiyle, taslağın dışarı çıkarılmasına ve basılmasına izin vermedi. Kurul'un sakıncalı gördüğü bölümler arasında Abdullah Öcalan'dan "Özgür Yaşam Bilgesi" bahsedildiği şu bölümler de yer aldı:

"Özgür Yaşam Bilgesinin toplumlara ve toplumumuza önerdiği model ve yöntem gıdasını böylesi bir tarihsel perspektiften almaktadır. Dolayısıyla bu yöntem halkımıza ve yaşadığımız ülke Kürdistan için olduğu kadar tüm halklar, diller, kültürler, dinler için de geçerlidir. Bu örgütlenme modeliyle, aklıyla halkımız dilleriyle kültürlerini, renkleriyle inançlarım en zengin halleriyle yaşayacak ve en güçlü konumlarına ulaşacaklardır. Öz savunma bir toplumun diliyle, kimliğiyle, inancıyla genelde temel kültürüyle yaşama, onu koruma ve savunma hakkıdır. Buna dair yönelimler olduğunda bu haklarını savunmayla mükelleftir. Saldırılar ister asimilasyon, red, kültürel ve fiziki soykırım şeklinde, ister şiddet araçlarıyla, ister ideolojik siyaset kurumlarıyla olsun saldırıya uğrayan toplum öz haklarını yani onu var eden temel haklarını savunur ve bu savunma ekseninde kendini örgütler."

İfade özgürlüğü

Amed'in bu karara ilişkin, Bafra İnfaz Hakimliğine ve Bafra Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itirazlar reddedildi. Amed, bunun üzerine, AYM'ye başvurdu. Başvurucu, kitap taslağında cebir ve şiddete, terör yöntemlerine çağrı bulunmadığını, devlet ve yönetime ilişkin bazı siyasal ve bilimsel değerlendirmelerde bulunduğunu, kitap taslağının çıkartılmasına izin verilmemesinin demokratik toplumun gereklerine aykırı olduğunu ileri sürdü.

AYM 2. Bölümü oy birliğiyle başvurucunun, "ifade özgürlüğü" hakkının ihlal edildiğine karar verdive 1.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Kararda kitap taslağında, Abdullah Öcalan'ın son yıllarda savunduğu "demokratik özerklik" açıklamasının örneklendirilmesinin yapıldığı, çelişkilerin giderilmeye çalışıldığı, terör örgütü üyelerinin övüldüğü kaydedildi. AYM'nin kararında ifade özgürlüğüyle ilgili konularda, "kullanılan ifadelerin şiddeti övdüğüne, kişileri, terör yöntemlerini benimsemeye, şiddet kullanmaya, nefrete, intikam almaya veya silahlı direnişe tahrik ve teşvik edip etmediğine" bakılması gerektiği ifade edildi.

Ütopik toplum tasarımı

Kitap taslağını, cezaevinin dışına çıkarılmasının engellenmesine dayanak yapılan bölümlerde, "PKK ve KCK'dan" bahsedilmediği, "sol bir jargonla, ütopik bir toplum tasarımının anlatıldığı" belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Başvurucunun yayımlamak istediği kitap gibi, düşünce açıklamalarının sınırlanmasında, kamusal yetki kullanan makamların çok dar bir takdir aralığı olduğuna işaret etmek gerekir. Kamu otoriteleri veya toplumun bir kesimi için hoş olmayan düşüncelere, şiddeti teşvik etmediği, terör eylemlerini haklı göstermediği ve nefret duygusunun oluşmasını desteklemediği sürece sınırlama getirilemez. Kitapları yayımlamak amacıyla cezaevi dışına göndermek isteyen başvurucunun, talebinin reddedilmesinin gerekçelerinin arzulanan amaçlara uygun bulunmadığı ve dolayısıyla da 'demokratik bir toplumda gerekli olmadığı' kanaatine varılmıştır."
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder