13 Mayıs 2014 Salı

Tasarıdan "cinsel saldırı" sanıklarına iyi haber çıktı!


Mağdurun, "beden ve ruh sağlığının bozulması halinde" verilecek cezanın artırılması maddesinin yasadan çıkarıldığı tasarıda, bazı cinsel saldırı suçlarında öngörülen cezalar mevcut cezaların altında kaldı


KEMAL GÖKTAŞ

Hükümetin çocukların cinsel istismarı ve cinsel suçlarda ceza artırımları yapmak amacıyla hazırladığı tasarıdan mağdurun ruh ve beden sağlığını bozacak cinsel saldırı suçlarını işleyen sanıkların lehine olabilecek bazı düzenlemeler de dikkat çekti.

Buna göre, cinsel saldırı ve istismar suçunu işleyen sanıklar tasarı yasalaştığında bu düzenleme nedeniyle yeniden yargılanıp daha az cezalarla kurtulabilecek.
Tasarıyla uzun yıllardır tartışılan mağdurun, "beden ve ruh sağlığının bozulması halinde" verilecek cezanın artırılmasına ilişkin düzenleme yasadan çıkarıldı. Tasarıda, mağdurların bu düzenleme nedeniyle defalarca muayene olmak zorunda kaldıkları bunun da mağduriyetleri artırdığı belirtilerek temel cezaların artırılmasıyla bu durumun ağırlaştırıcı neden olmaktan çıkarıldığı kaydedildi. Kaldırılması öngörülen düzenleme, bu suçların mağdurlarının beden ve ruh sağlığının zaten bozulduğu ayrıca rapor alınmasına gerek olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Düzenleme sanık lehine
Mevcut kanuna göre tecavüz ve diğer cinsel saldırı suçlarında mağdurun ruh ve beden sağlığının bozulduğu tespit edilirse sanığa mağdur çocuksa 15-20, yetişkinse 10-20 yıl arası ceza veriliyor.
Tecavüz suçunda cezaların alt sınırının bu miktarların üzerinde belirlenmesi ve cezanın infaz süresinin 3'de 2'den 4'de 3'e yükseltilmesi nedeniyle sanık lehine bir durum ortaya çıkmayacak. Ancak tecavüzün dışında kalan cinsel saldırı ve sarkıntılık suçlarında ceza düşecek. Mevcut durumda bu suçta ruh ve beden sağlığı bozulmuşsa sanık en az 10-20 yıl ceza alıyor. 10 yıl ceza alan sanığın 6,5 yıl hapis yatması gerekiyor. Oysa aynı suçu işleyen kişi tasarı yasalaştığında en az 5 yıl ceza alacak. İnfaz süresi de 3 yıl 9 ay olacak. Yani tasarı mevcut düzenlemeye göre sanık lehine olacak.
Aynı şekilde çocuk istismarında da cinsel saldırı suçuna verilecek ceza 8-15 yıl hapis olacak. Sanık 8 yıl hapis cezası aldığında 6 yıl yatacak. Oysa mevcut düzenlemede çocuğun ruh sağlığını bozan bir cinsel saldırı suçunda sanığa en az 15 yıl ceza veriliyor, sanık da 10 yıl yattıktan sonra çıkabiliyor. Yani tasarı, mevcut düzenlemeye göre bu suçun sanıklarına en az 4 yıl avantaj sağlıyor.

Yeniden yargılama yapılabilir
Mevcut kanun döneminde bu suçlardan mahkum olanların da tasarının yasalaşması halinde yeniden yargılanması ve cezalarında indirim yapılması gündeme gelecek. Üstelik sanık lehine hüküm gereği bu kişilerin hem cezası düşebilecek hem de düşük cezaların yanı sıra infaz sürelerinin de 3'te 2 olarak hesaplanması gündeme gelebilecek.
Tasarıda ayrıca taciz suçuna ilişkin de ceza artırıcı düzenlemeler yapıldı. Kanunda ve uygulamada taciz ve sarkıntılık birbirinden ayrılıyor. Buna göre taciz suçu fiziksel temas olmadan gerçekleştirilen eylemleri ifade ediyor. Halen laf atma, rahatsız etme, telefonla veya internetten taciz mesajları gönderme gibi durumlarda mahkemeler 3 ay-2 yıl arası hapis cezası veriyor. Tasarıyla taciz suçunda mağdurun çocuk olması durumunda ceza 6 aydan 3 yıla kadar hapis olacak. Telefon ve internetten tacizin de cezası ağırlaştırılacak.
Tasarı ayrıca, "teşhir suretiyle" taciz suçunu da getiriyor. Teşhirin belirli bir kişiye yönelik olarak gerçekleştirilmesi halinde taciz suçu oluşacak. Belirli bir kişiye yönelik olmayan aleni teşhirde ise TCK'nın "hayasızca hareketler" başlıklı 225. maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder