9 Mayıs 2014 Cuma

AYM 5 raportör atadı, Balyoz kararını 15 güne kadar verecek



KEMAL GÖKTAŞ
Balyoz davasında avukatların Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde başlattıkları eylem devam ederken Yüksek Mahkeme'de de bireysel başvuların sonuçlandırılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi. AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın talimatıyla yaklaşık 240 başvuruyla ilgili 5 raportörün görevlendirildiği ve raporların tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi. AYM kaynakları Balyoz davasının geleceğini belirleyecek nitelikteki pilot kararların 10-15 gün içinde çıkacağını belirtti.


Raporlar bitmek üzere

Balyoz davasında sanıkların Yargıtay'ın onama kararının ardından kalan tek yol olan AYM'den çıkacak kararla ilgili umutlu bekleyişleri sürüyor. Sanık avukatlarının bireysel başvurularla ilgili AYM'nin bir an önce karar vermesi için mahkeme önünde yaptıkları eylem sürerken AYM kaynakları bireysel başvurularla ilgili incelemede sona gelindiğini belirtti. Edinilen bilgiye göre AYM Başkanı Haşim Kılıç, yaklaşık 240 bireysel başvuru dosyası ile ilgili raporların bir an önce hazırlanması için 5 raportörü görevlendirdi. Raportörlerin çalışmalarında sona geldikleri ve raporların önümüzdeki günlerde tamamlanacağı belirtildi.

"Pilot kararlar 10-15 günde çıkar"

Raporların tamamlanmasının ardından seçilecek 2 pilot başvurunun bireysel başvurularla ilgili karar veren bölümlerde görüşülerek bir karar verilecek. Pilot davalardaki kararların diğer başvurular için de emsal olacağı belirtildi. Kaynaklar bu sürecin tamamlanarak kararın 10-15 gün açıklanacağını belirtti. AYM'nin adil yargılanma hakkının ihlaline karar vermesi halinde sanıkların yeniden yargılanması ve tahliyelerinin yolu açılabilecek. Ancak AYM, ihlalin derecesini yeniden yargılama için yeterli görmezse sadece tazminata da hükmedebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder