7 Mayıs 2014 Çarşamba

Görüntüdeki dayağa kopyala-yapıştır savunma: "Bacağına hafifçe vurdum"


KEMAL GÖKTAŞ

Eskişehir ’de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen  Ali İsmail Korkmaz ile aynı dakikalarda ve aynı sokakta üniversite öğrencisi Doğukan Bilir'in dövülmesi ile ilgili soruşturmada şüpheli polisler 10 ay sonra ifade verdi. Polislerin farklı kentlerde verdikleri ifadelerin birebir aynı olması ve birçok bölümünün "kopyala-yapıştır" yoluyla oluşturulması dikkat çekti. Görüntü kayıtlarına göre Bilir ’e coplarla vurdukları görülen Şaban Gökpunar, Selçuk Bal ve Hüseyin Engin ifadelerinde Bilir'i dövmediklerini ileri sürdü. Selçuk Bal, kaçmaya çalıştığı için Bilir'e "kısa mesafeden hafifçe cop ile birkaç kez bacaklarına doğru vurduğunu" ileri sürerken her üç polis de kendilerinin yanında Bilir ’e meşe odunuyla vurduğu görülen Serkan Kavak adlı sivil saldırganı da  “görmedikleri için engellemeyediklerini” iddia etti.


Ali İsmail Korkmaz'ı döven polisler

Doğukan Bilir'in, Sanayi Sokak'ta feci şekilde dövüldüğüne ilişkin görüntüler aynı sokakta öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la ilgili soruşturmada açığa çıkmıştı. Bilir'in dövülmesi ile ilgili o tarihte Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan şüpheli polislerin ifadesi ancak 10 ay sonra alınabildi. Ali İsmail Korkmaz davasının sanıkları arasında yer alan Başpolis Gökpunar ve polis Engin ile o davada dayak mağduru Doğukan Bilir ile davanın tanıkları arasında yer alan Selçuk Bal, görüntülere rağmen suçlamayı reddettiler.
Ankara'da trafik polisi olarak görevlendirilen Selçuk Bal Ankara'da verdiği ifadesinde, Bilir ’in elinde ‘şişeye benzer bir cisim ’ olduğunu, durdurmak için  ‘kısa mesefaden bacaklarına hafifçe ’ vurduğunu ileri sürdü. Bal,  ifadesinde, şunları söyledi:
 “Elindeki cisimle bana vurabileceğini düşünerek şahsa zarar vermeden yakalayıp gözaltına almak için, sakatlanmayı göze alarak omzumla ve vücudumun yan kısımlarıyla durdurarak şahsı yakaladım. Bütün gücüyle direniyordu. Benim gözaltına almak için zorlandığımı gören Şaban Gökpunar yardıma geldi. Bilir ’in direncini kırmak için kısa mesafeden hafifçe cop ile birkaç kez bacaklarına doğru vurdum. Gökpunar ile birlikte Bilir ’i gözaltına almak istediğimiz sırada aniden başımın arka tarafından sopa olduğunu tahmin ettiğim cismin bana doğru geldiğini gördüm. Kendimi savunmak için başımı yana çektim. Bana da Bilir ’e de isabet etmedi. Kargaşadan yararlanan Doğukan Bilir ani bir hamle yaparak elimizden kurtularak koşmaya başladı.  Yakalamak için hamle yaptığım sırada ayağımın kayması sonucu dengemi kaybederek sendeledim ve  yakalayamadım."

Meşeli saldırganı görmemiş

Gezi eylemleri sırasında polislerle birlikte hareket eden ve göstericileri elindeki meşe odunuyla dövdüğü görüntelenen Serkan Kavak isimli sivil saldırganın Doğukan Bilir'i kovaladığını görmediğini ileri süren Bal,  “Görseydim engel olurdum ” dedi. Bal, Bilir’in bir başka sokakta birden çok kişi tarafından dövülmüş olabileceğini ileri sürdü.
Başpolis Gökpunar ’in ifadesi, yeni görev yeri olan Aydın ’da talimatla alındı. Bal ’a yardımcı olmak için sokağa girdiğini ileri süren Gökpunar,  “Bilir, arkadaşımdan cüsse olarak daha iri yapılı ve uzun boyluydu. ªahıs bütün gücüyle uğraşıyordu. Ancak Selçuk arkadaşımız direncini kırmak için yasal çerçevede bedeni güç kullanarak, kısa mesafeden coplu ile birkaz kez ayaklarına doğru vurdu ” dedi. Bilir’e vurmadığını iddia eden Gökpunar, odunlu Serkan Kavak ’a neden müdahale etmediklerine ilişkin,  “Sayımızın yetersiz olması ve göstericilerin arasına karıştıkları için takip edip gözaltı işlemi yapamadık ” dedi. Polis Hüseyin Engin ise Bilir’e herhangi bir şekilde vurmadığını ileri sürdü.

"Kopyala-yapıştır" ifade

Biri Aydın'da diğeri Ankara'da görev yapan ve ifadelerini de bulundukları illerde veren Bal ve Gökpunar ’ın ifadelerinin büyük bölümünün "kopyala-yapıştır" yoluyla oluşturulması da dikkat çekti. Her iki ifade tutanağında  “Çevrede bulunan esnaflar ile vatandaşlara daha fazla zarar verilmemesi, can ve mal güvenliklerinin sağlanması ve kabalalık gruptan eylemcilerin tekrar birleşmelerine engel olmak amaçlı Sanayi Sokak ’a girdik” ifadeleri birebir yer aldı. Polis memuru Bal  “7-8 kişilik bir grup Sanayi Sokak ’a girmeye çalıştı.  ‘Dağılın dağılın, polis polis ’ seslenmem sonucu grubun bir kısmı sokağa girmeden geri dönerek kaçtı ” derken  Gökpunar da  “7-8 kişili bir grup Sanayi Sokak ’a girmeye çalıştı. Görevli arkadaşımızın  ‘Dağılın dağılın, polis polis ’ şeklinde seslenerek, göstericileri uyarması sonucu grubun bir kısmı sokağa girmeden geri dönerek kaçtı ” dedi.
Bal'ın  “Bu esnada benim arkamdan gelen, yüzünü tam göremediğim şahsın isminin Serkan Kavak olduğunu, Bilir ’i kovalayıp arkasından gittiğini basından gördüm. Göstericilerin arasına karıştıklarından ve sayımızın yetersiz olması nedeniyle takip edemedik" ifadesi Gökpunar'da  “Bu esnada yüzünü tam göremediğim şahsı kovalarken arkasından gördüğüm, ismini basından öğrendiğim Serkan Kavak, Bilir ’in peşinden gitti. Sayımızın yetersiz olması ve göstericilerin arasına karıştıkları için peşinden takip edip gözaltı işlemi yapamadık ” şeklinde geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder