21 Mayıs 2014 Çarşamba

Hükümetin Barolar Birliği planı: Seçim sistemi değişecek


KEMAL GÖKTAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın kuruluş yıldönümü töreninde yaşadığı gerilimle ilgili tartışmalar sürerken Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı Yeni Avukatlık Kanunu taslağında Barolar Birliği yönetiminin seçim sistemini değiştirecek düzenlemeler olduğu ortaya çıktı. Bakanlık tarafından ilgili kuruluşların görüşüne gönderilen taslakta getirilmesi önerilen düzenlemeler yasalaşırsa Barolar Birliği yönetimi hükümete yakın isimlerden oluşacak. Taslakla ayrıca avukatlık ruhsatı almak zorlaştıralarak avukatık stajı başlatma ve ruhsat için iki ayrı sınav getiriliyor. Avukatlık şirketlerine izin veren taslakla kurulacak avukatlık şirketleri yurt dışında da şube açabilecek. Ayrıca yabancı hukuk şirketleri de Türkiye'de şuba açarak faaliyet gösterebilecek. Taslakta vatandaşları da yakından ilgilendiren hükümler yer alıyor. Buna göre idari yargıda değerine bakılmaksızın her türlü iptal davalarında avukat ile temsil zorunluluğu düzenlendi. Böylece idari davalar avukat olmadan açılamayacak.


Feyzioğlu, baro başkanlarını çağırdı

Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılması amacıyla Bakanlık bünyesinde oluşturulan ve Barolar Birliği temsilcisinin de yer aldığı komisyonun hazırladığı "Yeni Avukatlık Kanunu Taslağı" ilgili kurumların görüşüne gönderildi. Taslaktaki bazı hükümlere itiraz eden ve sınavın Bakanlık tarafından değil Barolar Birliği tarafından düzenlenmesini isteyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise baro başkanlarını 26 Mayıs'ta taslakla ilgili görüş oluşturulması için toplantıya çağırdı.

Barolar Birliği seçimlerinde yeni yöntem

Taslakta dikkat çeken düzenlemelerden biri, Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve başkanını seçen Baro Genel Kurulu'nun oluşumuna ilişkin düzenleme oldu. Halen baroların üye sayısına göre belirlenen delegelerden oluşan Genel Kurul için 4 alternatif önerildi. Bu alternatifler arasında Baro Genel Kurulu'nun baro başkanlarından ve baroların yönetim kurullarından oluşması da yer alıyor. Bu alternatifler arasından biri yasalaşırsa Barolar Birliği yönetimi avukatların tercihleri yerine tek tek baro başkanlarının tercihleriyle oluşacak. Bu durumda da sayısal olarak avukatlar arasında zayıf olan, ancak il bazında baro başkanlıklarının çoğunu elinde tutan hükümete yakın avukatlar genellikle sosyal demokrat tabanın terciyleriyle oluşan Türkiye Barolar Birliği yönetimini alabilecek.

Taslakta yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

* Avukatlık için tıpkı hakim ve asvcılıkta olduğu gibi sınav şartı getiriliyor. Ancak kanunun yürürlüğe girdiği tarihte hukuk fakültesine kayıtlı olanlar veya bitirenler sınavdan muaf tutulacak. Böylece 40 bini aşkın hukuk fakültesi öğrencisi sınava girmeden avukatlık ruhsatı alabilecek. Sınavı Adalet Bakanlığı yapacak. Stajyerler stajları süresince görevlerini yapmak kaydıyla ücretli başka işte çalışabilecek. Türkiye Barolar Birliği ise avukatlık sınavının hemen uygulanmaya başlamasını, sınavın Adalet Bakanlığı tarafından değil Barolar Birliği tarafından yapılmasını talep ediyor.
* Stajyer, stajın son bir yılında sulh, asliye, icra mahkemeleri ve icra müdürlüklerinde işlemleri kendi yapabilecek ve duruşmalara girebilecek.
* Avukatlık ücretine tavan ücret sınırı getirilecek. Avukatlık ücreti dava değerinin yüzde 25'ini geçmeyecek.

Avukatlar da reklam yapabilecek

* Avukatların reklam yasağı kaldırıldı ancak sıkı kurallara tabi hale getirildi. Avukat gerçek, amaca uygun, meslek onur ve itibarına yaraşır ve hukuki yardım çerçevesinde reklam yapabilecek. Dikkat çekici ve abartılı, kendini diğer meslektaşlarla kıyaslayan, zor durumdan faydalanarak müvekkil elde etmeye dönük, promosyon vaat ederek ve başarı ve kazanç verilerini bildirerek reklam yapamayacak.
* Baroların protokoldeki yeri Cumhuriyet Savcısı ile “yanyana” olarak düzenlendi.
* Hukuk fakültesi veya adalet programları açılmadan önce Barolar Birliği'nin görüşü alınacak.

Avukatsız idari dava açılamayacak

* Kamu avukatları da kazandıkları davalardan karşı taraftan vekalet ücreti alabilecek.
* Avukatlar dışında kimse hukuki konularda danışmanlık hizmeti veremeyecek ve görüş bildiremeyecek.
* Avukatlığa kabule engel durumlarda sayılan "çevresince bilinmek” yerine “avukatlık mesleğinin itibar ve onuru ile bağdaşmayan hareketlerde bulunmak” konuldu.
* Değeri 25 bin TL'den fazla olan dava ve icra takiplerinde avukat ile temsil zorunluluğu düzenlendi. İdari yargıda değerine bakılmaksızın her türlü iptal davalarında avukat ile temsil zorunluluğu düzenlendi. Örneğin memurların atama, tayin, özlük işleri ile ilgili iptal davaları avukat olmadan açılamayacak.
* Meslek içi eğitim zorunlu hale getirildi. 3 yıl içinde en az 60 saat eğitim almayan avukat meslekten geçici olarak çıkarılacak.
* Avukat ücretinin en az 4'te 1'inin peşin ödenmesi zorunlu olacak.

Avukatlık şirketleri geliyor

* Avukat şirketleri anonim veya limited şirket olarak kurulabilecek, yurt içinde veya yurt dışında şube açabilecek.
* Bir avukatın yanında çalışan avukatın ücreti en az 2 asgari ücret tutarında olacak.
* Taslakta baroların dava açma yetkisine de "mesleki sınırlama" getiriliyor. Barolar "hukukun üstünlüğü, insan haklarını korumak ve savunmak" amacıyla artık dava açamayacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder