30 Mart 2014 Pazar

Özgürlükçü savcı, tape soruşturması yaparken görevden alındı


Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemlerinin ilk günü, 1 Mayıs, Fazıl Say, Alperenler gibi pek çok soruşturmada özgürlükçü kararlar veren, gösteri hakkının kullanılmasına ilişkin AİHM kriterlerini hatırlatan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, soruşturma savcılığından alınarak duruşma savcısı yapıldı. Aslan son olarak yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak internete konulan tapelerde Başbakan'ın sesine montaj yapıldığıyla ilgili bir ihbar üzerine ses analizi yapmaya hazırlanıyordu.
Savcı Hüseyin Aslan, kamuoyunun gündemine ilk olarak geçen yıl Taksim'de yapılmaya çalışılan 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin verdiği kararla geldi. İddianamede Taksim'in gösterilere yasaklanmasını eleştirerek Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirten Aslan'ın iddianamesinde İstanbul Valiliğinin Taksim'i yasaklama kararının "hakkın özüne aykırı" bir müdahale olduğu görüşleri dile getirilmişti.



"GEZİ, BARIŞÇIL GÖSTERİ"

Aslan, Gezi eylemlerinin yayılmaya başladığı ilk gün olan 31 Mayıs'ta gözaltına alınan 74 sanık hakkında verdiği takipsizlik kararında, izinsiz de olsa barışçıl gösteriye katılan kişiler hakkında dava açılmasının AİHM kararlarına aykırı olduğunu belirtmişti. Kararda, Gezi Parkı eylemlerinin hukuka aykırılığı mahkeme kararı ile ortaya konulan yayalaştırma projesine karşı demokratik hakkın kullanılması olduğu vurgulanmıştı.

FAZIL SAY KARARI

Savcı Aslan, müzisyen Fazıl Say'ın Ömer Hayyam'ın dizelerini Twitter'dan paylaştığı için yargılandığı sırada yaptığı açıklamalarla ilgili yapılan suç duyurusunda da takipsizlik kararı vermişti. Aslan, Say'ın kamu otoritesi gücünü kullanmadığına dikkat çekerek beyanları ve twitter gönderilerinin kendini ifade etmek, serzenişlerini dile getirmekten ibaret olduğunu belirtmişti. Aslan ayrıca Alperen Ocağı'nın Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü ile ilgili yaptığı protestoya da yine "gösteri hakkı" kapsamında takipsizlik kararı vermişti.

ÖNCE BÜROSU DEĞİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Hadi Salihoğlu'nun atanmasından sonra yapılan yeni iş bölümü çizelgesi ile Aslan'ın görev alanı değiştirilmişti. Aslan, toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili suçlardan alınarak hırsızlık, gasp, yaralama, sahtecilik suçlarına bakmakla görevlendirilmişti.

TAPELERE SES ANALİZİ

Aslan'ın son olarak internete sızdırılan yolsuzluk tapeleri ile ilgili olarak "Seksenler" dizisinde oynayan bir oyuncunun tape kayıtlarında dublaj yapmak suretiyle sahtekarlık yaptığı  iddiasıyla yapılan ihbarla ilgili soruşturma açtığı öğrenildi. Aslan'ın bu soruşturma kapsamında tapelerdeki ses ile ilgili uzmanlara analiz yaptırmaya hazırlanırken duruşma savcılığına getirildiği belirtildi. Aslan yaklaşık bin davanın görüldüğü İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmalara çıkacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder