17 Mart 2014 Pazartesi

GEÇ TAHLİYEYE DAVA AÇTI, 6 KAT BORÇLU ÇIKTI



Kemal GÖKTAŞ
Yargılandığı davada mahkemenin tahliye kararı vermesine rağmen cezaevinde 5 saat fazladan tutulan sanık 500 TL'lik manevi tazminat davası açtı ama dava sonunda kendisi 3 bin TL borçlu çıktı.

Batman'da bir suçtan dolayı tutuklanan Emrah Ergün, tutuklu yargılandığı Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edildi. Tahliye kararı saat 11.30'da Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'ne fakslandı. Ancak Ergün, saat 16.40'da tahliye edildi. Bunun üzerine fazladan tutuklu kaldığı için cezaevi görevlileri hakkında görevi ihmal iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Savcılığın ifadesini aldığı cezaevi görevlileri, gelen faksı teyit etmeye çalıştıklarını, araya öğle arası girdiğini, 14.36'da gelen teyit üzerine tutuklunun tahliye işlemlerinin başladığını, tutuklunun emanet eşya, para ve eğitim birimi ile ilgili kayıtlarının sorgulandığını, o gün cezaevinde görüş günü olması nedeniyle de yeterince personel bulunmadığını, bu yüzden tahliyenin 16.30'da gerçekleştiğini belirtti. Savcılık ise bu savunmayı yeterli görüp cezaevi yetkililerini hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda cezaevi görevlilerinin geç tahliyesinin "idari anlamda disiplin soruşturmasına konu edilebileceği" ifade edildi.

BALBAY 1 SAATTE ÇIKMIŞTI

Bunun üzerine Ergün, fazladan tutuklu kaldığı 5 saat için 500 TL manevi tazminat istemiyle Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Ergün'ün avukatı Erkan Şenses, dava dilekçesinde, Mustafa Balbay'ın İstanbul'daki mahkeme tarafından tahliye kararı verilmesinden 1 saat sonra Ankara Sincan Cezaevi'nden tahliye edildiğine dikkat çekerek görevlilerin ihmali nedeniyle devletin tazmin sorumluluğu doğduğunu belirtti. Dilekçede erek "5 saat geç tahliye müvekkile elem ve acı yaşatmıştır. Ailesinin cezaevi kapısında 5 saat bekletilmesinden kaynaklı ailenin duydruğu rahatsızlık da bunu artırmıştır. Zira 1 senedir cezaevinde olan müvekkil ailesine kavuşmak için sabırsızlıkla beklemektedir. Oysa cezaevi idaresinin keyfi uygulamaları neticesinde haksız bir şekilde 5 saat daha tutuklu kalmıştır" denildi.

500 TL İSTEDİ, 3 BİN TL BORÇLU ÇIKTI

Mahkeme ise tazminat talebini geç tahliyenin Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sayılan tazminat nedenlerinden biri olmadığı gerekçesiyle reddetti. Mahkeme ayrıca Hazine lehine takdir edilen 3 bin TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak Hazineye ödenmesine karar verdi. Böylece geç tahliye nedeniyle tazminat isteyen Ergün, açtığı davada, talep ettiğinin 6 katı kadar bir borçla çıkmış oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder