25 Mart 2014 Salı

Hocalardan AYM'ye: Seçimden önce Twitter açılsın

Kemal GÖKTAŞ
TİB'in twitter'a erişimin engellenmesi kararına karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Kerem Altıparmak ile Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz, yasağın seçimden önce kaldırılmasını talep etti.
Doç. Altıparmak adına yapılan başvuruda, başvurucunun 2010'dan bu yana Twitter'da hesabı olduğunu ve 3 bini aşkın mesaj attığını belirtilerek TİB'in engelleme kararının hukuksal dayanağı olarak biri özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, üçü de çeşitli mahkemelere ait kararların dayanak gösterildiği belirtilen başvuru dilekçesinde şöyle denildi:

"Sitenin Türkiye'de 10 milyona yakın kullanıcısı olduğu tahmin edilmektedir. Sitenin engellenmesi ifade özgürlüğü ve bilim ve sanat özgürlüğü ihlal edilmektedir. AİHM de internet yayımcılığını ifade özgürlüğü kapsamında görmektedir. Uygulama Anayasa'da mutlak olarak yasaklanmış olan sansürü mümkün kılmaktadır. TİB, engelleme kararını dört farklı yargı işlemine dayandırmaktadır. Ancak, yargı işlemlerinin hiçbiri erişim engellenmesini mümkün kılacak nitelikte değildir. İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 9. maddesine göre kişilik haklarının ihlali nedeniyle sadece hakim kararıyla erişim engellenebilir. Savcılık ya da TİB böyle bir karar alamaz. Kural olarak erişim engelleme kararı yalnızca ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) verilir. Bunun yeterli olmadığını düşünen hakim ancak gerekçesini belirterek tüm siteyi erişime kapatabilir. TİB'in sitenin tamamen kapatılmasına karar vermesi fonksiyon gaspıdır ve Anayasa'ya aykırıdır. BTK ve TİB hukuk devletinde kabulü mümkün olmayacak bir şekilde, yargı merciinin kararını yeterli görmemiş ve yasal hiçbir yetkileri olmamasına rağmen twitter'a erişimi engellemeyi uygun görmüşlerdir.

SEÇİMDEN ÖNCE ENGELLENDİ

Twitter, herhangi bir zamanda değil, seçimlerin hemen öncesinde engellenmiştir. Türkiye'de medyanın yoğun bir baskı altında olduğu ve alternatif haber, bilgi ve görüşe sadece sosyal medya aracılığıyla ulaşılan bir ortamda seçime bu kadar kısa bir süre varken tüm parti, aday ve siyasetçilerin görüşlerini paylaştığı demokratik bir platformun erişime engellenmesi, milyonlarca insanın olduğu gibi benim de ifade özgürlüğüm yanında seçme özgürlüğümü de ihlal etmektedir. Seçimlere dönük yoğun siyasi tartışmaların yaşandığı dönemde Twitter’ın engellenmesi dolaylı sansür etkisi yaratmıştır.

YAPISAL SORUN

Bu konuda AYM'ye başvurmak için diğer başvuru yollarının tüketilmesinin gerekmediği savunulan başvuruda TİB'in 4 farklı karara istinaden erişimi engellediğini, Ulaştırma Bakanı'nın da başka kararların da olduğunu söylediği anımsatılarak bu kadar karara karşyı tek başına bir kişinin dava açmasının düşünülemeyeceği belirtildi. Ortada yapısal bir sorun olduğu belirtilen dilekzede "Bu ancak AYM tarafından verilecek bir ilke kararı ile çözümlenebilecektir" denildi.

SEÇİMDEN ÖNCE AÇILSIN

Twitter'ın seçimlere kadar bilgi dolaşımını engellemek için kapatıldığı belirtilen dilekçede "Seçimler geçtikten sonra twitter hakkında verilecek erişim kararı ise hakkın iadesini sağlamayacaktır. Seçimlere sadece 6 gün kalmıştır. Yüce Mahkemenizin 24 saat içerisinde tedbir kararı vermesi elzemdir. Kararın seçimler sonrası bir döneme kalması halinde, telafisi imkansız zararlar doğacak ve daha sonra yapılacak paylaşımlar aynı değer ve etkiye sahip olmayacaktır" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder