28 Mart 2014 Cuma

Fethiye'de HDP'ye karşı "derin devletin" delili



Kemal GÖKTAŞ
ANKARA - HDP'nin Fethiye teşkilatına yönelik saldırılarla ilgili İHD, TMMOB,  DİSK, KESK, TTB, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri temsilcileri tarafından hazırlanan raporda çarpıcı bir iddia dile getirildi. Raporda bir HDP üyesinin evinde arkadaşı ile yaptığı özel görüşmenin sosyal medyada yayınlanması ve ailesini korumak amacı ile gideceği adresin öğrenilmesinin "devlet içindeki çetenin Fethiye’de teknik araçlarla ortam dinlemesi yaptığını ve böylece emniyet ve istihbarat birimi içerisinde özel bir ekibin kendini ele verdiği" savunuldu.

Sivil toplum temsilcilerinin Fethiye'de yaptıkları araştırma ve görüşmelerden sonra hazırlanan raporda Fethiye’de 9 Mart ve devamında yaşanan olayların "HDP’ye ve Kürtlere yönelik ırkçı saldırı" olduğu belirtilerek "emniyet ve istihbarat birimlerinin HDP yöneticilerinin uyarılarına rağmen ırkçı grubun toplanmasını engellemediği" belirtildi. HDP İlçe tabelasının indirtilmesinde Kaymakamın talimatı olmadığı halde birilerinin bunu fiilen gerçekleştirdiği ifade edilen raporda "orada bulunan kitlenin ve kamu görevlilerinin özel bir ekip tarafından yönlendirildiği" tespiti yapıldı.
Raporda HDP üyesi Dr. Salih Şahin’in kendi güvenliğini sağlamak için evinde arkadaşı ile yaptığı özel görüşmenin sosyal medya da yayınlandığı ve ailesini korumak amacı ile gideceği adresin ırkçılar tarafından öğrenildiği belirtilerek "Devlet içindeki çetenin Fethiye’de teknik araçlarla ortam dinlemesi yaptığı ve böylece emniyet ve istihbarat birimi içerisinde özel bir ekibin kendini ele verdiği" kaydedildi.
Raporda Dr. Salih Şahin'in şu sözlerine de yer verildi: "Kalabalığın varlığını duyunca, benim evimde toplandık durum değerlendirmesi yapıyorduk. Bu sırada internette “Selahattin Demirtaş, Salih Şahin’in evinde” diye bir yazı herkesi benim evime yönlendirince evi hızla boşalttık. Ortam dinlemesinden şüphelenerek başka bir doktor arkadaşımın evinde kaldım. Önceki deneyimlerimize dayanarak isim ve telefon kullanmadık buna rağmen arkadaşım ertesi gün işe gittiğinde tehdit edildi. Bu da telefon değil ortam dinlemesi olduğunu yani olayın merkezi olduğunu gösteriyor. Ertesi gün sabah işe gittiğimde -ki planlanmış ameliyatlarım vardı- patron seni çağırıyor dediler ameliyat sonrası başhekimin odasına gittiğimde hastaneyi hemen terk etmemi yıllık izne ayrılmam gerektiğini aksi halde o günkü MHP konseri sonrası hastaneye saldırı olacağını söylediler. İkinci ameliyata girmemi engellediler. Komadaki, ameliyattan yeni çıkmış ve diğer hastalarım hastanede kaldı. O şekilde hastaneden ve Fethiye’den matbu bir izin dilekçesi imzalatılarak ayrıldım."

"TUTUKLAMA CAYDIRICI OLUR"

Raporda saldırının organizeli bir şekilde gerçekleştirilmiş olması, emniyet müdürlüğünün ciddi bir zaaf içerisinde olduğunu ve özel ekibe karşı etkili olamadığını ortaya koyduğu da belirtilerek "Belediye Başkanının toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeyip, legal bir siyasi partiyi ziyaret etmemeleri ve olayı kınamamış olmaları yaşanan olay üzerinden kamu idaresinin tarafsız davranmadığını, yanlı olduğunu ve bu iğrenç saldırı üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışıldığını göstermiştir.  Irkçı saldırı olayında linç teşebbüsü yaşanmasına, yağmaya teşebbüs suçunun işlenmesi, ölümle tehdit suçlarının işlenmesi karşısında olayda sorumluluğu bulunanlardan hiç kimsenin tutuklanmamış olması ciddi bir adli sorundur.
Soruşturmanın TCK'nın "Siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi" başlıklı 114. maddesinden yapılıyor olması, tutuklamayı gerektirmemekte olup, belirttiğimiz suçlardan dolayı soruşturmanın yürütülmesi halinde tutuklama tedbirinin ırkçı saldırılara karşı caydırıcı bir etki olacağı ve böylece benzer olayların bir daha yaşanmaması için etkili olacağını ancak bu yönteme başvurulmamasının savcılığa yardımcı olması gereken emniyetin yeterli delil toplamamış olmasından ileri gelebileceği ya da bu konuda bağımsız adli kolluk teşkilatının olmamasının yarattığı sakıncaların ortaya çıkmış olmasına bağlanabileceğini belirtmek isteriz" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder