14 Mart 2013 Perşembe

"Öcalan'ın elinde sihirli değnek yok"


Öcalan çabalıyor ama...


BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, VATAN’ın sorularını yanıtladı
 Kemal Göktaş
BDP’li Kışanak, “Öcalan çözüm için çaba sarf ediyor ama pratikleşmesi için Meclis ve iktidar pozitif tutum almalı, bazı kararlar çıkarmalı” dedi

İmralı’da Abdullah Öcalan ile devlet heyetinin yaptığı görüşmelerde kritik bir aşamaya geçilirken, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, VATAN’ın sorularını şöyle yanıtladı:



BDP'NİN ÖCALAN'A YANITI 

"BDP olarak biz Öcalan'ın mektubunu Parti Meclisi, Meclis grubu ve MYK'da tartıştık. Gelişen öneriler doğrultusunda görüşlerimizi hazırladık. Yanıt metnimiz, BDP olarak şimdiye kadar kamuoyu ile paylaştığımız görüşlerimiz doğrultusunda oluştu. 

"YANITLARI DA BİZ GÖTÜRELİM"

Öcalan'ın hazırladığı mektupları Kandil'e ve Avrupa'ya BDP ulaştırdı. Doğal olarak bu merkezlerin görüşlerinin de yine BDP heyeti tarafından İmralı'ya götürülmesi gerekiyor. Bu normal ve rutin bir şey. Bu konuda bir tartışma ve farklılık var.

"KAMU GÖREVLİLERİNİN BIRAKILMASI POZİTİF KATKI YAPACAK" 

PKK'nın kamu görevlilerini bırakması Türkiye kamuoyunun beklentisine yanıt olmuştur. Pratik bir iyi niyet adımıdır, güven artıcı etkisi ve sürece pozitif katkısı olacaktır.

"SÜRECE OLAN İNANCI SARSIYOR"

Barış ve çözüm çabalarından bağımsız bir değerlendirme yapacağım. Kürt sorununun çözümü için müzakere başlasa da başlamasa da, Uludere katlimanın sorumlularının adalete teslim edilmesini istiyoruz. 34 insanın yaşamını yitirdiği bir bombardıman var. Meclisin bu işin üstünü kapatması ve sonuçsuz kalmasına vesile olacak bir rapor yazması korkunç bir durumdur. Bu, cinayeti ört bas etmeye yönelik bir rapordur. Bunu çözüm sürecinden bağımsız söylüyorum. Ama böyle bir döneme denk gelmesi sürece olan inancı sarsıyor. Hem Kürt sorununu çözmek için görüşme yapıyorum diyeceksin, hem de bir katliamın üstünü örteceksin; o zaman inandırıcılığın kalmaz.

"ÖCALAN'DA SİHİRLİ DEĞNEK YOK" 

Tersine biz parlamentonun barış konusunda önemli kararlara imza atmasını bekliyoruz.  Öcalan'ın elinde sihirli bir değnek yok. Çözüm için çaba sarf ediyor ama pratikleşmesi için parlamentonun ve iktidarın pozitif tutum alması, bazı kararlar çıkarması lazım. Örneğin Oslo sürecinden sonra MİT Müsteşarı hakkında soruşturma açıldı. Özel bir yasa ile bunu şimdilik durdurdular. Ama böyle büyük bir müzakere sürecine hazırlanırken parlamento yasal tedbirler almazsa, sürecin ilerleyeceğine kim inanır?" 

"MECLİS CESUR KARARLAR ALMALI"

4. Yargı Paketi de bu kapsamdadır. Barış görüşmeleri olsa da olmasa da Türkiye'nin demokratik hukuk devleti kriterlerine göre düzenleme yapması gerekiyor. Son 10 yıl içinde bu hukuksuz yasalar nedeniyle hakkında dava açılan kişi sayısı 50 bini aşıyor. Hiç bir derde deva olmayan paketlerle Meclis boşa oyalanıyor. Cesur değişikliklere ihtiyaç var. Bu gidişle hiç bir sorunu çözmeyen 50. paket de gelir Meclis'e. Adalet Bakanı eleştirilere 'Kendilerini AİHM standartlarına uydursunlar' diyor. Ama asıl Türkiye kendini AİHM'e uydurmalı. Biz Meclis'de değişiklik önergeleri vereceğiz ama hükümetin bundan önceki pratikleri umut verici değil."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder