6 Mart 2013 Çarşamba

"Dönüşüm"ün yargısı...


Bir vesileyle hazırladığım, ancak yayınlanmayan bir derleme.
10 yılda  açılan önemli davaların alt alta konulması, siyasal ve toplumsal dönüşümde hukukun rolünü görmemizi sağlıyor.




2004

YARGITAY-MİT-ÇAKICI SKANDALI: Çete lideri Alaattin Çakıcı'nın Yargıtay'daki dosyasında kararın verilmesini geciktirmek için MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile irtibat kurduğuna ilişkin bilgiler ortaya atıldı. Kozinoğlu'nun Özkaya'nın Bodrum'daki yazlığının tamirat işlerini alan müteahhit Hakkı Süha Şen aracılığı ile Özkaya ile görüştüğü  ortaya çıkınca Özkaya, "Bu işi başıma Kaşif açtı. Çakıcı'nın dışarı gitmesini de, hapse girmesini de istemiyorlardı. Ben de dosyayı etkilemem mümkün değil dedim" açıklaması yaptı.


2006

ATABEYLER DAVASI: Haziran başındaki operasyonla Atabeyler grubu adı verilen bir kontrgerilla örgütlenmesinin açığa çıkarıldığı iddia edildi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile danışmanı Cüneyd Zapsu'nun evlerinin krokisi ve çok sayıda patlayıcıyla yakalanan Yüzbaşı Murat Eren, astsubaylar Erkut Taş ve Yunus Yaman'la işadamı Yunis Akkaya tutuklandı. 6 yıl süren dava sonunda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 sanığın 'Hükümetin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçu için anlaşmak" suçundan beraatlerine karar verdi. Mahkeme, bir sanığı "izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek” suçundan 4 yıl 2 ay, 3 sanığı ise aynı suçtan 2 yıl 6’şar ay hapse mahkum etti.

2007

ERGENEKON SORUŞTURMASI BAŞLADI: 12 Haziran 2007'de bir ihbar üzerine Ümraniye'de bir gecekonduda operasyon yapıldı. 27 adet el bombası, TNT kalıpları ele geçirildi. Gecekondu sahibi ve yeğeninin ifadeleri üzerine soruşturma başlatıldı. Bu sıradan görünen olay Türkiye tarihinin en önemli siyasi davalarından biri olan Ergenekon davasının başlangıcını oluşturdu. Özel yetkili savcı Zekeriya Öztürk'ün koordinesinde yürütülen soruşturmada işadamı Kuddusi Okkır, yazar Ergün Poyraz, Oktay Yıldırım, Ümit Oğuztan, Bekir Öztürk, Zekeriya Öztürk, Sedat Peker, Taner Ünal, Fuat Turgut, Hüseyin Görüm, Fikret Emek gözaltına alındı.

2008

ERGENEKON YILI: Ergenekon operasyonu 22 Ocak 2008'deemekli Tuğgeneral Veli Küçük, 301. maddeden açtığı davalarla gündeme gelen avukat Kemal Kerinçsiz, Hrant Dink suikastının azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, gazeteci Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi yöneticisi Sevgi Erenerol, emekli Albay Fikri Karadağ ile Susurluk davası hükümlüsü Sami Hoştan, Drej Ali olarak tanınan Ali Yasak'ın da aralarında bulunduğu 33 kişinin gözaltına alınmasıyla o güne kadar görülmemiş bir "derin devlet" operasyonun başlangıcı olduğunu ortaya koydu. 21 Mart 2008'de Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, İşçi Partisi genel başkanı Doğu Perinçek ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu, Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur,  Emekli 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, emekli albay Hasan Atilla Uğur, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, JİTEM kurucusu emekli Albay Arif Doğan, Erol Mütercimler, eski Jandarma İstihbarat Komutanı Levent Ersöz'ün de gözaltına alındığı soruşturmada iddianamenin 25 Temmuz 2008'de mahkemece kabul edilmesiyle dava süreci başladı.  Ergenekon gözaltılarının başlamasının ardından yurdun dört bir yanına el bombaları ve askeri teçhizat bırakılmaya başladı. Birinci Ergenekon davası Silivri'de kurulan özel mahkemede Ekim ayında başlarken eşzamanlı olarak ikinci Ergenekon davasının operasyonları da sürüyordu. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt zanlı olarak ifade verdi, Paksüt hakkında daha sonra "örgüte yardım" davası açıldı. Kocaeli Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kandıra Cezaevinde tutuklu olan Eruygur ve Tolon'u TSK adına ziyaret etti. Ereygur daha sonra tahliye oldu.
Soruşturma Eylül ayında muvazzaf askerlere sıçradı. televizyoncu Tuncay Özkan, eski polis müdürü Adil Serdar Saçan, Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz, beş teğmen ve bir askerî öğrenci, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan , eski manken Duygu Dikmenoğlu gözaltına alındı. Özkan, Saçan, Çapan, emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcaytu ve tıp doktoru Hüseyin Nazlıkul tutuklandı.

2009

ERGENEKON ÜNİVERSİTEYİ VURDU: Ergenekon davası devam ederken bir yandan da operasyonlar 2009'da da devam etti. 9 Ocak'ta yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski Özel Harekat Daire başkanvekili İbrahim Şahin, eski Genelkurmay Hukuk Müşaviri Erdal Şenel, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, gazeteci Engin Aydın, Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan'ın da olduğu 40 kişi gözaltına alındı. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinde ve Bedrettin Dalan'a ait Yeditepe Üniversitesi ile İstek Vakfı'nda arama yapıldı.
Yarbay Mustafa Dönmez'in Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki yazlığında yapılan aramada bomba ve silahlar bulundu.
22 Ocak'ta muvazzaf subaylar ve polislerin de aralarında bulunduğu birçok kişi gözaltına alındı,sendika ve TV kanallarında aramalar yapıldı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ile Erhan Göksel tutuklandı.
Hurşit Tolon tahliye edilirken daha önce gözaltına alınıp bırakılan Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay tutuklandı.
Ergenekon davasında 2. iddianame 25 Mart'ta mahkemece kabul edildi.
Nisan ayında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve Prof. Dr. Erol Manisalı'nın da bulunduğu 39 kişi gözaltına alındı, 8'i tutuklandı. Başkanlığını Türkan Saylan'ın yaptığı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Çağdaş Eğitim Vakfı'nda arama yapıldı.
Danıştay davası ile Ergenekon davası birleştirildi.

İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI: AK Parti ve Gülen cemaatine yönelik komplo planlarının yer aldığı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin altında imzası olduğu iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek önce tutuklandı, itiraz üzerine serbest bırakıldı. Ancak daha sonra belgenin ıslak imzalı orjinal hali bir subay tarafından savcılığa gönderilince Çiçek cezaevine konuldu.

KCK SORUŞTURMALARI: Yerel seçimlerin ardından PKK'nın şehir örgütlenmesi KCK'ya yönelik olduğu iddiasıyla operasyonlar yapıldı. Aralıksız devam eden operasyonlarla çoğunluğu BDP'li olmak üzere sendikacı, belediye başkanı, milletvekili ve öğrencilerden oluşan 2 bin 146 kişi hakkında KCK üyesi olduğu iddiasıyla dava açıldı. Adalet Bakanı, Ağustos 2012 itibariyle 992 kişinin cezaevinde olduğu KCK davalarında yargılananların 274'ü muhtar, siyasi parti il ve ilçe başkanı, belediye meclis üyesi ve milletvekilleri gibi "seçilmişlerden" oluştuğunu açıkladı.

POYRAZKÖY'DE CEPHANELİK: 2 Şubat’ta köylülerin ihbarıyla harekete geçen jandarma, Poyrazköy'de yaptığı kazıda bol miktarda patlayıcı buldu. İhbarla çıkarılan mühimmatlardan 21 gün sonra polise gelen mailinde patlayıcıların Ergenekon tutuklusu Albay Levent Göktaş’a bağlı ekip tarafından gömüldüğü ve Bektaş’ı kurtarmak için savcılara yapılacak suikastte kullanılacağı ileri sürüldü. Peş peşe gelen ihbar mektuplarıyla birçok noktada mühimmat bulundu. Dalan’a ait İstek Vakfı arazisinde law silahları, el bombası ve mermi bulundu. Poyrazköy iddianamesiyle aralarında Kurmay Albay Tayfun Duman, Ergin Geldikaya, Binbaşı Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe’nin de olduğu 17 sanık hakkında 2010 yılı başında dava açıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un, law silahlarının boş olduğunu belirterek, komplo iddialarını dile getirdiği basın toplantısı daha sonra sıkça eleştiri konusu oldu.

KAFES EYLEM PLANI DAVASI: Poyrazköy'de yüklü mühimmat bulunmasının ardından Ergenekon sanığı emekli binbaşı Levent Bektaş'ın ofisinde yapılan aramada şifreli bir dosyada Kafes Eylem Planı belgelerine ulaşıldığı öne sürüldü. Hükümeti yıpratmak için gayrimüslimleri hedef aldığı iddia edilen eylem planında Agos gazetesi, Adalar bölgesi ve adalara giden vapurlarda bomba patlatılması, azınlık haklarını savunanlara yönelik suikastler düzenlenmesi gibi planların yer aldığı, planın Yarbay Ercan Kireçtepe tarafından hazırlandığı ve Koramiral Kadir Sağdıç yönetimindeki hücreler tarafından icra edileceği ileri sürüldü. Savcılığın araladında eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün de olduğu 33 sanık hakkında açtığı dava Poyrazköy davası ile birleştirildi.

AMİRALLERE SUİKAST İDDİASI: Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan belgelerde Deniz Kuvvetleri eski Komutanları Oramiral Metin Ataç ile Oramiral Eşref Uğur Yiğit'e suikast iddiasına ilişkin belgeler bulunduğu iddia edildi. "Amirallere suikast girişimi" iddiasına ilişkin adları geçtiği öne sürülen koramiral Deniz Cora ve Kurmay Albay Ümit Metin'in 15'er yıl hapis cezası istemiyle yargılandıkları dava "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat"a ilişkin davayla birleştirildi.

2010

BALYOZ DARBE PLANI DAVASI: Taraf gazetesinde 20 Ocak 2010'da yayınlanan haberle, 2003 tarihli "Balyoz Harekat Planı" gündeme geldi. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı ve darbe zeminini hazırlama amaçlı eylem planlarından oluşuyordu. Belgelerde Fatih ve Beyazıt Camiilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerindeTürk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat gazetecilerin tutuklanması gibi planların olduğu ileri sürülüyordu. Haberle ilgili açılan soruşturmada emekli ve muvazzaf 41 subay önce tutuklandı, ancak itiraz üzerine tahliye edildi.
19 Temmuz'da tamamı asker 196 kişi hakkında dava açıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ettikten sonra 23 Temmuz'da YAŞ sürecine girilirken 102 sanık için yakalama kararı çıkardı. Ancak iki hafta boyunca sanıkların hiçbiri teslim olmadı, sadece bir albay yakalanabildi. 11. Ağır Ceza Mahkemesi, YAŞ süreci bittikten sonra, 101 şüphelinin yakalama kararlarına itirazlarını kabul etti.

ESKİ ADALET BAKANI'NA OPERASYON: Ergenekon soruşturmasında Ankara ve İstanbul'da 22 adrese baskın düzenlendi. Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Ancak Oktay'ın tansiyonunun düşürülemediği için İbni Sina Hastanesinde yatarak tedavisi yönünde karar verildi. Böylece tutuklanmaktan kurtuldu. Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanıklı "adil yargılamayı etkileme" davası Ocak 2012'de açıldı. İddianamede, sanıkların Ergenekon davasına bakan mahkemeyi etkilemeye çalıştıkları ileri sürüldü.

BAŞSAVCI CİHANER'E MAKAMINDA GÖZALTI: İrticayla Mücadele Eylem Planının Erzincan'da uygulandığı iddiasıyla Şubat 2010'da Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in makamının basılarak gözaltına alınmasıyla büyük bir yargı krizi patlak verdi. HSYK, Cihaner ile 2. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile MİT ve jandarma yöneticileri hakkında soruşturma yürüten 3 savcının özel yetkilerini kaldırdı. Hükümet HSYK'ya sert tepki gösterdi. Berk ifade vermeye gitmezken gözaltına alınan Cihaner ve diğer sanıklar tutuklandı. Cihaner ve diğer sanıklar davanın gönderildiği Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nce Haziran ayında tahliye edildi.

POYRAZKÖY DAVASI AÇILDI: Poyrazköy iddianamesi 27 Ocak 2010'da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 9 Nisan 2010'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yapıldı.
17 sanıklı dava daha sonra 19 sanıklı "amirallere suikast" davası, 33 sanıklı Kafes davası, 2011 Ağustos'ta da amirallere suikast iddialarına ilişkin Koramiral Deniz Cura ve Kurmay Albay Ümit Metin hakkında hazırlanan ek iddianame ile açılan davayla birleştirildi.
BİR KİTAP YAZDI, HAYATI KARARDI: Ünlü polis müdürü Hanefi Avcı, emniyetteki cemaatçi kadrolaşmayı anlattığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat” kitabının ardından Devnimci Karargah soruşturması kapsamında tutuklandı. Avcı'nın, bir dönem işkence yaptığı Necdet Kılıç isimli SDP üyesiyle yaptığı görüşmeler örgütsel ilişki olarak gösterildi. Avcı cezaevindeyken Ergenekon'la bağlantılı Odatv soruşturmasında da tutuklama kararı verildi.
Ağustos 2012'de Avcı’nın ‘Devrimci Karargah örgütüne yardım, yargı görevini yapanı etkileme, soruşturmanın gizliliğini ihlal, suçlarından yargılandığı davada örgüt üyeliği veya örgüt yöneticiliğinden yargılanan tutuklu sanık kalmazken, Avcı 22 aydır yardım suçundan tutuklu yargılanıyordu.

ÇAĞDAŞ YAŞAM'A ERGENEKON DAVASI: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nın 8 yöneticisi hakkında hazırlanan iddianame 2010 Aralık ayında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın Poyrazköy davası ile birleştirilmesi talep edildi.

2011

BALYOZ'DA TUTUKLAMALAR: Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde ele geçirilen belgeler üzerine mahkeme, 11 Şubat 2011'de eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, emekli Korgeneral Engin Alan, Süha Tanyeri, Feyyaz Öğütçü, Mehmet Otuzbiroğlu, Şükrü Sarıışık, Kadir Sağdıç, Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu, Abdullah Gavremoğlu'nun da aralarında bulunduğu 134 sanığın tutuklanmasına, 29 sanık hakkında da yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Böylece muvazzaf generallerin 4'te 1'i tutuklandı.

GAZETECİLER CEZAEVİNE: Ergenekon'un medya yapılanmasına yönelik olduğu iddia edilen operasyonla Odatv sahibi Soner Yalçın ile Odatv çalışanları, gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, yazar Yalçın Küçük, MİT'çi Kaşif Kozinoğlu tutuklandı.  Derin devletin ortaya çıkarılmasına yönelik haberleriyle bilinen Şener ve Şık'ın Ergenekoncu olarak suçlanması iç ve dış kamuoyunda tepki yarattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı açıklama ile kaygılarını bildirdi. Ancak savcı Zekeriya Öz, eleştirileri "kamuoyunun bilmediği deliller var" diyerek geri çevirdi.
Ahmet Şık'ın henüz basılmayan "İmam'ın Ordusu" isimli kitabının nüshalarına el konuldu ve savcılık bu nüshaların örneğini elinde bulunduranların da terör suçlamasına muhatap olacaklarını açıklaması tartışmaları büyüttü. Şık'ın kitabı bu yasağa rağmen önce internetten yüzbinlerce kişi tarafından indirildi, ardından 125 gazeteci, yazar ve aydın tarafından ortak imzayla basıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Öz, HSYK kararıyla İstanbul Başsavcı Vekili yapılarak özel yetkileri alındı. Kaşif Kozinoğlu, 13 Kasım 2011'de cezaevinde öldü. Şık ve Şener, tutukluluklarının birinci yılında tahliye oldu. Şık'a tahliye olduktan sonra yaptığı açıklamalar nedeniyle 12 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

İKLİM BAYRAKTAR OLAYI: Odatv davası, bir seks kaseti skandalı ile istifa etmek zorunda kalan Deniz Baykal'a yönelik komplo iddialarını da beraberinde getirdi. Telefon tapelerinde Odatv muhabiri İklim Bayraktar'ın Baykal'ı "sözlü tacizle" suçladığı, iddianın Soner Yalçın'a ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na iletildiği ortaya çıktı. Bayraktar, Baykal'dan CHP'nin televizyon kanalı Halk TV'nin yönetimini isteyen Yalçın'ın kendisine "İyi ki yüz vermemişsin, 2 gün sonra Halk TV görüşmem vardı. Halk TV için hatun sipariş etti şeklinde yorumlar yapılabilirdi " dediğini iddia etti.

ŞİKE DAVASI: Futbol dünyasını sarsan şike operasyonunda aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Beşiktaş yöneticisi Serdal Adalı, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, teknik direktör Bülent Uygun, Diyarbakırspor Başkanı Abdurrahman Yakut, eski futbolcu Ümit Karan, futbolcular İbrahim Akın, İskender Alın ve Korcan Çelikay'ın da olduğu
çok sayıda futbolcu, kulüp ve federasyon yöneticisi tutuklandı.
Savcı Mehmet Berk'in, 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırladığı iddianamede şike, çete üyeliği, dolandırıcılık gibi ağır suçlamalar yöneltildi. Dava devam ederken şike suçuna verilen cezada indirim öngören yasa AKP'de çatlağa neden oldu. Yasa, parti içi itirazlara rağmen yasalaştı ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı veto etti. Yasanın aynen geçirilmesi üzerine ise onaylamak zorunda kaldı. Davada 2012 Temmuz'unda verilen kararla Şike, teşvik ve örgüt kurmaktan 6 yıl 3 ay ceza alan Aziz Yıldırım, tahliye edildi.

2012

İLKER BAŞBUĞ TUTUKLANDI: Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ 'İnternet Andıcı' davasında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" ve terör örgütü yöneticiliği" suçlarından Ocak başında tutuklandı. Başbuğ'un tutuklanmasına Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'dan tepki geldi. Başbuğ'un yargılandığı dava Nisan ayında Ergenekon davasıyla birleştirildi.

ERGENEKON DAVALARI BİRLEŞTİRİLDİ: 27 Nisan'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi birinci ve ikinci Ergenekon davalarını birleştirdi. Böylece 16 iddianame tek dosyada toplanırken 61'i tutuklu 256 sanık aynı davada yargılanmaya başladı. Birinci Ergenekon davası ile "Danıştay saldırısı, Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası ve molotof atılması, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi, Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullandığı Glock tabancanın temin edilmesi ve Savcı Zekeriya Öz'ün tehdit edilmesi" davaları birleştirilmişti. İkinci Ergenekon davası ise "3. Ergenekon, Minas Durmazgüler'e suikast girişimi, İrticayla Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcı" davalarıyla tek dosya altında toplanmıştı.

MİT MÜSTEŞARINA KCK SORUŞTURMASI: İstanbul özel yetkili savcılığı, PKK ile Oslo'da yapıldığı ortaya çıkan görüşmelere katılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Fidan ile müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT görevlisini KCK soruşturmasında "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aylar sonra "Bana yönelik bir hareket" olarak nitelediği olay, Fethullah Gülen cemaati ile hükümet arasında kriz olduğu yorumlarına neden oldu.  Hükümet, MİT'çileri ifadeye göndermedi ve jet hızıyla Başbakan'ın izni olmadan MİT mensuplarının soruşturulamayacağını düzenleyen  bir yasa çıkardı.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERE AYAR: MİT soruşturması ile hükümetle karşı karşıya gelen özel yetkili mahkemelerin yapısını değiştirecek düzenlemeler 3. Yargı Paketi ile yasalaştı. Özel yetkili mahkemelerin yerlerine yenisi kuruldu. Özel yetkili mahkemelerin süren davaları görmeye devam edeceğini düzenleyen kanundan sonra HSYK, yeni mahkemelerde görevlendirmeler yaptı. Özel yetkili savcıların 83'ünden sadece 29'una yeni özel yetkili mahkemelerde görev verildi.

AF DEMEDEN AF: Cezaevlerinin kapasitesini aşması üzerine hükümet çareyi, af çıkarmadan tahliye kararları almakta buldu. Çıkarılan yasalarla cezasının son 1 yılı kalan hükümlüler tahliye edildi. Tahliye edilen sayısı 20 bini buldu.

ŞANLIURFA'DA CEZAEVİNDE YANGIN: Şanlıurfa Cezaevi'nde kalan mahkumların aşırı sıcağa rağmen klime verilmemesini ve cezaevinin kötü koşullarını protesto etmek için çıkardıkları yangına zamanında müdahale edilmemesi sonucu 13 mahkum hayatını kaybetti.

ASKERİ CASUSLUK DAVASINDA KARAR: İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi 'Askerî casusluk ve şantaj davası'nı karara bağladı. Mahkeme, dava kapsamında yargılanan 56 sanığı, askerî casusluk suçlamalarıyla ilgili yeterli delil bulunmadığı için beraat ettirdi. 46 sanığa 'devletin gizli belgelerini ele geçirdikleri' gerekçesiyle hapis cezaları verdi.
Davanın bir numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer, 15 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklara 'devletin gizliliğine ilişkin belgeleri elde etmek' suçundan verilen ceza ise Türk hukuk tarihinde bir ilk oldu. Tuğamiral Şafak Yürekli, 2 yıl 7 ay 20 gün, TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel Çipli 14 yıl, TÜBİTAK yöneticilerinden Merdan Metin, 6 yıl 8 ay, yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment 9 yıl 2 ay, Yüzbaşı Ebru Bozkurt 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder