19 Mart 2013 Salı

Öcalan'dan liberal - sol çevrelere "demokratikleşme" güvencesi




Kemal GÖKTAŞ
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın okuduğu Abdullah Öcalan'ın açıklaması, çözüm sürecinin bundan sonraki aşamalarına ilişkin önemli ipuçları taşıyor.
Başbakan Erdoğan ve hükümet yetkililerinin açıklamalarında olduğu gibi Öcalan da sürecin "olumlu anlamda" devam ettiğini vurguladı. Sürecin başında öngörülen gelişmelerin takvimsel olarak da aksamadan yerine getirilmiş olması ve Nevruz'a bir çağrı metniyle gidilmiş olması, sürecin taraflar açısından daha güvenli yürütüleceğinin işareti olarak görülebilir.

Öcalan, "hedefin tüm Türkiye'nin demokratikleşmesi olduğuna" vurgu yaparak Anayasa'da başkanlık sistemi karşılığında Kürt sorununda bazı adımların atılmasıyla yetinileceği ve demokratikleşme yönünde adım atılmasını sağlamayacağı görüşüne karşılık verdi. Öcalan, bu ifadeyle, son olarak Prof. Cengiz Aktar'ın ifade ettiği "demokrasisiz barış olur mu?" kaygısını gidermeyi hedefledi. Öcalan, Nevruz'da açıklanacak çağrı metninin de bu amaca yönelik olduğunu özellikle vurguladı.

MECLİS'E ÇAĞRI

Açıklayacağı çağrı metninin "çözümün askeri ve siyasi bütün ayaklarına ilişkin" olacağını belirten Öcalan, böylece Nevruz'daki açıklamasıyla Kürt hareketinin yeni staratejisini de göstermiş olacak. Öcalan'ın devlet yetkilileri ile çözüm sürecinin takvimlendirilmesi konusunda varılan mutabakatı da bu çağrı metninde ifade etmesi bekleniyor.
Öcalan'ın mesajındaki en önemli bölüm ise, Kandil'in sınır dışına çekilme konusundaki kaygılarına rağmen, bu konuda hızla hareket edilmesine çalışıldığını belirtmesi oldu. Ancak Öcalan, 2. BDP heyeti ile yaptığı görüşmede "çekilmenin Parlamento kararı ile olması" şartını da tekrar etti ve açık bir çağrıya dönüştürdü. Öcalan'ın bu konuda parlamentoya ve siyasi partilere "hızla gereğini yapma" çağrısı yapması ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasına yeşil ışık yakması birlikte okunduğunda, PKK'nın sınır dışına çekilmesi konusunun yasal bir düzenleme içerisinde önümüzdeki günlerde Meclis'in gündemine gelmesi olasılığının arttığını gösterdi.
BDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın İmralı'ya gitmeden önce yaptığı "artık başka mekanizmalar devreye girecek" açıklamasına paralel olarak Öcalan da "Süreç ilerledikçe kamuoyunu, kendi adıma daha detaylı şekilde bilgilendirmeyi umuyorum" dedi. Bu talep, Öcalan'ın bazı gazetecilerle görüşmesi, Kandil ile direk temas kurması ve BDP heyetleriyle daha çok görüşme olanağının sağlanması gibi alt başlıkları gündeme taşıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder