22 Mart 2013 Cuma

Diyarbakır'dan bazı notlar


 NEWROZ İZLENİMLERİ

Kemal GÖKTAŞ
* BDP’nin beklentilerinin altında kalsa bile katılım yüksekti. İyimser tahminlere göre alanda 1 milyon kişi vardı.

* Nevruz alanına geceden gelenler halay çekerek sabahı bekledi. Alanın çevresi seyyar satıcalar ve halaylarla festival havasındaydı. “Nevruz ekonomisi”, Diyarbakır’da önemli bir geçim kaynağı olar seyyar satıcıların yüzünü güldürdü.
* Miting alanına PKK bayrakları ile Öcalan posterleri hakimdi.
* Genelde sakin geçen mitingte bazı canlı yayın araçları taşlandı. Araçları ve gazetecileri BDP’li görevliler ve zabıta korudu. 5 bin BDP’li üzerinde “Öndere (Öcalan) özgürlük” yazan önlüklerle güvenliği sağlamaya çalıştı. Bir özel güvenlik şirketi de protokol tribünleri önünde önlem aldı. BDP’li görevlilerle gençler arasında birkaç kez küçük çaplı arbede yaşandı. Bazı BDP’li görevlilerin ellerinde copa benzettikleri hortum parçaları taşımaları dikkat çekti. Buna rağmen, seyirciler, baribatları yıkarak sahne önünü ve basına tahsis edilen platformu doldurdu. Yaşanan sıkıntı üzerine kürsüden “Platformu boşaltmazsanız Öcalan’ın mektubunun okunması zorlaşacak” anonsu yapıldı.
* İmralı’da 2. BDP heyeti ile Öcalan’ın görüşme notlarını yazan Milliyet muhabiri Namık Durukan, Tertip Komitesi görevlileri tarafından alandan çıkarılmaya çalışıldı. Durukan, meslektaşlarının karşı çıkması üzerine görevini yapmaya devam etti.
* Tertip Komitesi sahnenin üzerine “Demokratik çözüm, Önder Apo’ya Özgürlük” ve Kürtçe “Müzakereye de mücadeleye de hazırız” yazılı pankartlar astı. Alana ise “Savaşta da barışta da seninleyiz ey başkan”, “Bu halk gençliğiyle, kadınıyla bir bütün önderliğiyle bütünleşmiştir”, “Kürt halkı gerillasıyla bütünen önderliği özgürleştirecektir” “Ortadoğunun barış mimarı önderliğe bin selam” yazılı pankartlar astı. Alanda ise “Başkanım, barışa da savaşa da hazırız”, “2. Lozan’a Hayır” pankartları açıldı. "Kürt ulusal marşı" olarak bilinen Ey Raqip marşı çalındığında alandaki ve protokoldeki herkes ayağa kalktı.
* Sahneye öldürülen Paris'te öldürülen 3 kadın PKK’lının, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde kendilerini yakan 4 PKK’lının ve çatışmalarda ölen bazı PKK’lıların resimleri asıldı.
* BDP’li vekillerin neredeyse tamamı yöresel kıyafeterle geldiler. Çok sayıda genç üzerinde Kürdistan yazılı tişört giydi.
* Miting alanında sarı kırmızı yeşil renklerden oluşan dev bir bayrak dolaştırıldı.
* Alanda Kürtçe ve Türkçe, ”savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz” yazılı pankart açıldı.

KÜRSÜDE “DEVRİMCİ GENÇLİK AÇIKLAMASI”

* Yüzleri puşilerle sarılı bazı kişiler “Amed (Diyarbakır) Halk İnsiyatifi” imzalı “Önder özgür olmadan barış kandırmacadır”, “Devrimci halk savaşıyla demokratik yaşama” yazılı pankartlar ile Öcalan ve PKK’nın kurucularından Mahsum Korkmaz’ın dev posterlerini açtı. Aynı grup, miting devam ederken sahneyi işgal etti ve PKK’nın gönderdiği anlaşılan “Devrimci Gençlik açıklaması” başlıklı bir bildiri okudu. Bildiride süreçle ilgili olarak “Hükümete ve devlete güvenmiyoruz. Öcalan’a güveniyoruz. AKP hükümeti yeni Osmanlı oyunları peşinde, askeri ve siyasi operasyonlarını sürdürüyor. Erdoğan diyor ki gerillalar silah bıraksın, bir şeyler veririz. Biz AKP hükümetini uyarıyoruz. Yeni süreçte oyun oynamayın. Oyun oynanırsa biz savaşırız” denildi.
* Öcalan’ın 2. BDP heyeti ile yaptığı görüşmedeki Said-i Nursi’ye yönelik sert sözlerine karşın, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in Said-i Nursi’den “üstad” diye bahsederek, “Ekmeksiz yaşanır ama özgürlüksüz yaşanmaz” sözlerine atıf yapması dikkat çekti. Baydemir, Celal Talabani’ye “sağlık”, Mesut Barzani’ye “güç” ve Abdullah Öcalan’a da “özgürlük” dilediğini söyledi.
* EMEP, SDP, ESP Genel başkanları ile CHP Genel Başkan Yardımcı Gülseren Onanç mitingi izledi. Bolivya, İtalya Almanya, İsviçre, Bask Bölgesi'nden, Arjantin, Danimarka, Kıbrıs Norveç'ten parlamenterler ve diplomatlar geldi. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’nin yanı sıra Bölgesel Kürt Yönetimi ve İran’ın Kürt bölgesinden katılımcıların yanı sıra, Bolivya’nın da aralarında olduğu çeşitli ülkelerden parlamenterler vce sivil toplum temsilcileri de protokolde mitingi izledi. Suriye’den gelen PYD yöneticisi Ayşe Efendi de konuşma yaptı.
* Öcalan'ın kardeşleri Mehmet Öcalan, Fatma Öcalan protokolde yer alırken, Paris’te öldürülen Sakine Cansız’ın ismi protokol koltuklarından birine yazıldı.
* Mitingi çok sayıda köşe yazarı protokolde izlerken Gülten Kaya, Rakel Dink, Gençay Gürsay, Keziban Hatemi, Hüseyin Hatemi, Osman Kavala da katılımcılar arasında yer aldı. Mitingin sürpriz isimleri ise magazin ünlüleri Nihat Doğan ile Ayşe Özyılmazel oldu.

"ÖCALAN SİNEVİZYONU"

* Alanın ortasındaki büyük nevruz ateşi yakılmadan önce sinevizyon ekranından Öcalan’ın yakalanmadan önce PKK’lılara Nevruz ile ilgili yaptığı konuşma görüntüsü izletildi.
* Öcalan’ın mektubunu okuması beklenen Leyla Zana, milletvekilleri arasında en çok alkışı alırken mektubu İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder Türkçe, Pervin Buldan ise Kürtçe okudu.
* Öcalan’ın mektubu okunurken kürsüye Öcalan’ın resmi asıldı.
* ABD’nin Adana Konsolosu John L. Espinoz’un da aralarında bulunduğu bazı protokol üyeleri, mesajın okunmasının ardından alandan ayrıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder