23 Mart 2013 Cumartesi

ÖCALAN KANDİL'E VE HÜKÜMETE "ÇEKİLME MEKTUBU" YAZACAK



Kemal GÖKTAŞ
ANKARA - Abdullah Öcalan'ın PKK'yı sınır dışına çıkmaya davet eden çağrısının detayları ile ilgili olarak Kandil'e ve hükümete mektup yazacağı ve yeni bir BDP heyetinin İmralı'ya gideceği belirtildi. Öcalan'ın çağrısı üzerine ilk adımı atan Kandil ise Türkiye sınırları içindeki gruplarına "eylemsizlik" emri verdi. Kandil'in çekilmeye ilişkin olarak Öcalan'ın mektubunu beklediği ifade edildi. Öcalan'ın çekilmeyi denetleyecek bir komisyon kurulması talebi de BDP tarafından "yasayla resmi bir komisyon kurulması" şeklinde formüle edildi. BDP, resmi komisyonun yanı sıra bir de sivil komisyonun çekilmeyi izlemesini istiyor.



EYLEMSİZLİK TALİMATI

Öcalan'ın Diyarbakır'daki Nevruz mitinginde okunan tarihi mesajının ardından PKK'nın sınır dışına nasıl çekileceği tartışılmaya başlandı. DHA'nın haberine göre, Murat Karayılan, örgüt militanlarına telsizle eylemsizlik pozisyonuna geçmeleri yönünde talimat verdi. Karayılan'ın çekilme konusunda ise herhangi bir ifade kullanmadığı öğrenildi.

HÜKÜMETE VE KANDİL'E MEKTUP

Edinilen bilgiye göre, çekilme sürecinin Ağustos ayına kadar bitirilmesi için Öcalan, BDP, Avrupa kanadı ve Kandil'e yeni bir mektup yazacak. Öcalan'ın ayrıca hükümete de bir mektup yazmasının beklendiği öğrenildi. Bu mektupta çekilme takvimine ilişkin MİT ve Öcalan arasındaki mutabakat doğrultusunda teknik detayların ve ayrıntıların yer alması bekleniyor. Mektubun Kandil'e ulaştırılması için önceki mektuplarda olduğu gibi 4. kez bir BDP heyetinin İmralı'ya gitmesi bekleniyor.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da "Silahlı güçlerin geri çekilmesi için komisyon kurulması lazım. Bu işe bir resmiyet kazandırmak lazım. Önümüzdeki günlerde İmralı'ya dördüncü bir heyet gidebilir" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İmralı'ya heyet gitmesine ilişkin soruya "Şartlar gerektirirse yine olur. Onlar talep ederse, bakılır. Bu işin koordinesinde değerlendirilir" yanıtını verdi.

"YASAYLA RESMİ KOMİSYON KURULSUN"

Nevruz'da okunan mesajında "sınır dışına çekilme zamanı geldiğini" belirtmekle yetinen Öcalan, daha önce görüştüğü BDP heyetleri aracılığıyla çekilme için TBMM'de komisyon kurulması ve yasa beklentisini ifade etmişti.
Başbakan Erdoğan'ın PKK'lıların sınır dışına çekilmesi sırasında "infaz yapılmayacağına" ilişkin güvence vermesine rağmen çekilme sürecinin Meclis tarafından değil hükümet tarafından yürütüleceğini belirtmesi çekilme süreciyle ilgili yeni soru işaretlerine neden oldu. BDP ise yasayla resmi bir komisyon kurulmasını, ayrıca sivil bir komisyonun da çekilmeyi izlemesini gündeme getirecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder