17 Mart 2013 Pazar

Demirtaş: Mermer blok çatlayacak, içinden görkemli bir heykel çıkacak



"KÜRTLER TESLİM OLUYOR DEMEK SAVAŞ KIŞKIRTICILIĞI"
"KÜRT GERÇEĞİNİN KABUL EDİLMESİ MERMER BLOĞU ÇATLATIR, İÇİNDEN GÖRKEMLİ BİR HEYKEL ÇIKAR"


Kemal GÖKTAŞ

Öcalan'a 13 sayfalık yanıt...BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa, Kandil ve BDP'nin Öcalan'ın yol haritası taslağına verdiği yanıtların devlet yetkililerine teslim edildiğini ve önceki gün İmralı'ya ulaşmış olması gerektiğini söyledi. Demirtaş, Öcalan'ın Nevruz'da sadece kanın durması için çağrı yapmayacağını, Türk-Kürt ilişkilerinde yeni bir stratejiyi de açıklamasını beklediğini söyledi. Demirtaş, parti genel merkezinde bir araya geldiği gazetecilere şu açıklamaları yaptı:

BDP'NİN CEVABI 

DTK ve görüşme yaptığımız tüm çevreler tereddütsüz sürecin arkasındadır. Bizim yanıtımız sadece Öcalan'a değil, onları okuyan hükümetedir aynı zamanda. Hükümete de bu süreci ilerletmesi için bir destektir. Cevabımızda bugüne kadar Meclis'te Anayasa, yasa, komisyon önerilerine nasıl yaklaştığımızı belirttik. Siyasi partiler, seçim barajı, Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Basın Kanunu gibi bütün konularda mesafe katedilmesi süreci rahatlatır. 

KANDİL NEDEN KAYGILI

Kürt tarafında 11 yıllık AKP iktidarının pratiğinin güçlü bir güven ortamı oluşturmadığı kanaati var. Kürtler barışa çok büyük bir hasret duyuyor. Türkiye'de herkes istiyor. MHP'ye oy veren insanların da savaş istediğini düşünmüyorum ama herkesin barıştan anladığı şey farklı. Kürtler için barış özgürlük ile demokrasiyle içi doldurulmuş, onurlu bir barış demek. AKP'nin demokrasi açısından yüksek bir çıtayı tutturup tutturamayacağı ile ilgili tereddütler var. Ama kişiler de kurumlar da değişmez diye bir şey yok. 

"HALK İÇİN PAKET ÇIKARSAYDINIZ"

4. Yargı Paketi'nin süreçle ilgisi yok ama denk geldiği için beklenti oluştu. Sadece KCK tutuklularının çıkması değil, bağımsız, tarafsız yargı beklentimiz vardı. Bakan 'Biz AİHM için çıkardık' diyor. Bir defa da halk için bir paket çıkarsaydınız mübarek...

"ÖCALAN'IN ÇAĞRISINDA YENİ BİR STRATEJİ OLACAK"

Eylemsizlik, geri çekilme, kanın durması çok önemli. Bunun ötesinde stratejik bir değişiklik dönemine girmemiz gerekiyor. Kürtlerle Türk devletinin ilişkisinin yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Ateşkesten çok daha öte bir çağrı olabilir o nedenle. Devlet de artık Kürt - Türk ilişkilerinde stratejik bir değişiklik olması gerektiğini düşünüyor. Suriye'de de facto bir devlet var. Türkiye'nin burayla, Güney Kürdistan'la ilişkisi çok önemlidir. Öcalan'ın Nevruz'la birlikte bu değişikliği yaratabilecek bir çağrı yapmasını bekliyoruz. 

CHP'NİN VEBAL ALTINA GİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM 

30 yıldır silahlı olan bir örgütün lideri, 'sınır dışına çekilelim ve parlamento bunu desteklesin' diyorsa ve partiler 'yok kardeşim, ülkemiz içinde kalsın' derse, Türk ve Kürt gençlerinin ölümünden sorumlu olurlar. CHP'nin bu vebalin altına gireceğini düşünmüyorum. Çıkmak isteyenlere 'çıkma, öldürmeye devam edelim' mi diyecek? Parlamento artık turuncu ceylan derisi koltukların askerlerin nöbet tuttuğu yerlerden farklı olduğunu anlamalı. Ahkam keserken başkalarının çocuklarını düşünün. Hangi MHP'li ya da CHP'li ülkenin doğsunuda ölmek öldürmek istiyor ki bu partiler böyle yaklaşsın? 

LİDERLERİN CESARETİ YETMEZ

Sadece liderlerin cesareti yetmez, parlamentonun da cesur olması lazım. Önümüzdeki bir kaç ay parlamento, cumhuriyetin kuruluşuna benzer bir sorumluluk döneminden geçecek. Bu stratejik değişikliğe hazır mı değil mi, yoksa kaosa mı sürükleyecek, herkesin karar vermesi gerekecek. 

MHP PANİK İÇİNDE

MHP akan kan duracak diye büyük bir panik içinde. Toplumu kışkırtamıyor çünkü bu konuda bir refleks yok. Milliyetçilik boş yere kan akmasını sağlamak değil ki. Ülke borsasının yüzde 80'i yabancı sermaye şirketlerinin elinde. İş kardeşim dediğin Kürtlerin özgürlüğüne gelince mi ülke satılmış oluyor? 

YOLUN YARISINDAYIZ

Çabalarımızla biz değil, herkesin kazanabileceği bir süreci başardık. Daha hiçbir şey yapılmadı, tek bir adım atılmış değil ama başlamak yolun yarısıdır. Karşılıklı güvenle yolun yarısına gelindi. İlk yarı sancılıydı. İkinci yarı da sancılı olacaktır. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi Öcalan’ın mektubunda da bizim yanıtımızda da yok. Biz şu anda uygulanan modelin kesinlikle değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ademi merkezi yönetim sistemine geçilmesi lazım. Başkanlıkla da olur, parlamenter sistemde de olur. Tek başına diktatörlük deyip sayfayı kapatmak olmaz. Şu anda Tayyip Erdoğan, ABD başkanından daha mı yetkisiz? Bence Arap ülkelerinin krallarından daha yetkili. 

ULUSLARARASI GÜÇLER

Türkiye'nin elindeki üç savaş uçağı PKK’nın elindeki tüm silahlarından daha pahalıdır. Sadece PKK’ya değil, Türkiye’ye silah satanlar arasında da 'Türklerle Kürtler savaşsın, biz de bunun üzerinden egemenlik sağlayalım' diyenler var. Ama bunlar var diye barıştan vazgeçilmez.

YÜZDE 15-20 İSTEMİYORSA ÖNEMLİ DEĞİL

Barış gelecek diye yüzde 15-20'lik bir kesimin rahatsızlığı önemli değil. Onlar rahatsız diye Kürtlerle Türkler birbirini öldürmeye devam mı etsin? 'Barış gelecek, Kürtler ayrılacak' diye korkuyorlarsa, Kürtlerin evini taşlamak yerine onlarla kardeşleşmek için çaba göstersinler. 

"KÜRTLER TESLİM OLUYOR DEMEK SAVAŞ KIŞKIRTICILIĞI"

Tekçi politikalar sadece Kürtleri değil, Alevi, Ermeni, Süryanileri de etkilemiştir. Kürt gerçeğinin kabul edilmesi bu mermer bloğu çatlatır. Bunun içinden kaos değil, görkemli bir heykel çıkabilir. Bu demokrasidir. Türk - Kürt ilişkilerinin yeniden tanımlanması yeni bir egemenlik kurmak değildir. Diğer ezilenler açısından tehlike değildir. Özellikle Kürt mücadelesinden beklentisi olanlara söylüyorum; Silahların bırakılması ihtimali neden rahatsız ediyor? Bir yandan barış isteyip bir yandan da 'Kürtlerin teslim olduğunu' söylemek savaş kışkırtıcılığı olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder