31 Ekim 2013 Perşembe

"Eşcinsellik sapıklıktır" davasında sürpriz: Mahkeme KAOS GL'nin müdahilliğine karar verdi

YARGININ "EŞCİNSELLİK" SINAVI BAŞLADI

Kemal GÖKTAŞ
Eşcinselliği sapıklık olarak değerlendiren haberin suç olduğuna ve bu ifadeyi kullananların yargılanması gerektiğine ilişkin mahkeme kararının ardından açılan davada yine sürpriz bir karar verildi. Mahkeme, sanık Yazı İşleri Müdürü'nün avukatlarının "Tüzel kişiler hakaret suçunun mağduru olamaz" itirazını yerinde görmeyerek eşcinsellerin kurduğu KAOS GL Derneği'nin davaya müdahil olarak katılmasına karar verdi.

Eşcinsellere yönelik ayrımcılığı önlemek için okullarda broşür dağıtılmasını "Sapkınlar okullara sızıyor" başlıklı bir haberle duyurulmasının ardından açılan ayrımcılık davasının görülmesine dün başlandı. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Yeni Akit gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zekeriya Say katılmadı. Say hakkında şikayetçi olan Kaos Gey Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'nin avukatları gazetenin genel yayın politikasına ilişkin suç konusu dışındaki başka haberleri mahkemeye sunarak "Sanığın sorumlu müdür olduğu gazete cinsel eğilimler nedeniyle ayrımcılık yapmakta, nefret söyleminde bulunmaktadır. Kanaatimizce cinsel yönelimi farklı olan bu insanların dünyadada kabul edildiği gibi pozitif ayrımcılığa tabi tutularak özel olarak korunması gerekir. Bu nedenle biz Türk Ceza Kanunu'nun "halkın bir kesimini aşağılama" suçunun düzenlendiği 216/2. maddesinde yer alan suçun işlendiğini düşünüyoruz" dediler. Avukatlar ayrıca derneğin davaya müdahil olarak katılmasına karar verilmesini ve sanık hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti.

MÜDAHİLLİĞİNE...

Sanık avukatları ise davanın yasada belirtilen 2 aylık süre geçtikten sonra açıldığı için düşme kararı verilmesi gerektiğini savundu. Avukatlar ayrıca Ceza Kanunu'na ve Yargıtay içtihatlarına göre tüzel kişilerin hiçbir şekilde hakaret suçunun mağduru olmayacağını belirterek müdahillik talebinin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme ise KAOS GL Derneği'nin müdahillik talebini kabul ederek duruşmayı erteledi.

Mahkemenin KAOS GL'nin müdahil olarak kabulüne ilişkin kararı tüzel kişilerin bu suçun mağduru olarak kabul edilebileceklerine ilişkin önemli bir karar. Mahkemenin bu kararı Yargıtay tarafından da onanırsa, tüzel kişilerin üyelerine yönelin hakaret ve ayrımcılık gibi suçlarda müdahil olması mümkün olabilecek. Bu durumda örneğin eşcinsellerle ilgili herhangi bir hakarete KAOS GL Derneği müdahil olabilecek.

CİNSEL AYRIMCILIK

Kaos GL'nin "Sapık taleplerini demokratik hak kılıfı altında her geçen gün arttıran homoseksüeller şimdi de okullara el attı. Kaos GL Derneği okullarda broşür dağıtmaya başladı. Broşürde sapkın eğilimler normal gösterilerek, bu eğilim içinde olan öğrencilere anlayış gösterilmesi isteniyor. Sapkınlıkların normalleştirilmesi hedefleniyor" yazan haberde ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle yaptığı suç duyurusuna savcılık takipsizlik kararı vermişti. Ancak derneğin itirazını değerlendiren Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi eşcinsellerin "sapkın" olarak nitelendirilmesinin düşünce özgürlüğü kapsamına girmeyeceğine karar vermiş ve sanığın yargılanmasına hükmetmişti. Kararda "Haberde homoseksüeller denmek suretiyle cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı, bu cinsel tercih ve buna bağlı taleplerinin sapkınlık olarak değerlendirilerek hakaret edildiği anlaşılmaktadır" denilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder