21 Ekim 2013 Pazartesi

5 LİRAYA 4 YIL HAPİS YARGITAY'DAN DÖNDÜ


Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay geceleyin bir işyerine girerek 5 TL çalmak isterken yakalanan sanığa verilen 4 yıl 1 ay hapis cezasının indirilmesi gerektiği gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozdu.
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde Asliye Ceza Mahkemesi, gece bir işyerine girerek ortada duran 5-6 lirayı çalan sanığa "kapalı bir yerden geceleyin hırsızlık" yaptığı gerekçesiyle 4 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Türk Ceza Kanunu'nun 145. maddesinde düzenlenen "Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir" hükmünü sanık için uygulamadı. Mahkeme, bu hükmü uygulamama nedeni olarak sanığın bulduğu tüm parayı çaldığını, oysa bu hükümde kastedilenin daha çoğunu çalabilecekken azını çalması olduğunu savundu.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 13. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, 145. maddeyle yasa koyucunun hırsızlık suçunda malın değerinin az olmasına verdiği önemi belirttiğini, bu durumun malın değerinin azlığının "çoğun içinde azın alınması haline indirgenemeyeceğini" gösterdiğini kaydetti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun geçen yıl verdiği bir kararı emsal gösteren daire, kanuna göre faile verilen cezada indirim yapılabilmesi için malın değerinin az olması yeterli olup, hakim indirim oranını "işlenilen fiilin ağırlığıyla orantılı" olacak şekilde saptanması gerektiğini belirtti.

DAHA ÇOĞUNU ÇALABİLECEKKEN...

Daire kararında "Faile verilen cezada indirim yapılabilmesi için malın değerinin az olması yeterli olup, hakim indirim oranını TCK'nın 3. maddesinde öngörüldüğü üzere 'işlenilen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak' şekilde saptamalıdır. Ceza vermekten vazgeçme kararı verilecekse malın değerinin azlığı yanında 'suçun işleniş şekli ve özellikleri' de dikkate alınmalıdır. TCK'nın 145. maddesinin uygulanmasında hakime takdir hakkı tanınmış olup, hakim takdir hakkını kullanırken keyfiliğe kaçmadan, her somut olaya uygun, yasal ve yeterli gerekçe göstermek suretiyle uygulama yapmalıdır. Somut olayda ise, 5-6 TL bozuk parayı çalmak isterken yakalanan sanık hakkında, suçun işleniş şekli ve özellikleri itibariyle ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin az olması nedeniyle TCK'nın 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiği gözetilmeden yeterli olmayan gerekçeye dayanarak yazılı şekilde cezadan indirim yapılmasına yer olmadığına kararı verilmesi kanuna aykırıdır" denildi.

MALIN DEĞERİ AZSA...

Türk Ceza Kanunu'nun 145. maddesi 'Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir" hükmünü taşıyor. Kanunun 147. maddesi ise "Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir" hükmüne yer veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder