6 Ekim 2013 Pazar

İşte bu düşman ceza hukuku: Kızını ölüm orucunda kaybetti, 10 aylık cezası ertelenmedi

Tek kişi 73 yaşındaki baba!

Cezası ertelenmeyen bir tek o var
 

Cezası ertelenmeyen bir tek o var

KEMAL GÖKTAŞ
 
Ölüm orucunda kızı ölen Asef Harman ile 5 kişi, mezarlık anmaları nedeniyle 10 ay hapis cezası aldı. Bir tek Harman’ın aldığı ceza ertelenmedi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘kamu görevlisine direnme’ suçundan yargılanan 5 sanık hakkında verdiği cezayı dolaylı af olarak bilinen ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ kapmasına alarak ertelerken, sadece 73 yaşındaki emekli öğretmenin cezasını ertelemedi ve paraya çevirmedi.

‘Slogan, direnme yok’

Malatya’da 2007 yılında 6 kişi hakkında, Şehir Mezarlığı’nda mezarı bulunan bazı DHKP-C üyelerini anmak için slogan attıkları ve kendilerini gözaltına almaya çalışan jandarmaya direndikleri iddiasıyla özel yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Hakkında dava açılanlardan 73 yaşındaki emekli öğretmen Asef Harman, Malatya Cezaevi’nde iken ölüm orucunda ölen kızı Feride Harman’ın vasiyeti gereği arkadaşlarının mezarına uğradığını, iddia edildiği gibi pankart açmadığını ve slogan atmadığını söyledi.

Yapılan yargılama sonunda aralarında Harman’ın da olduğu sanıklara Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenen ‘örgüt propagandası’ suçundan 10, Türk Ceza Kanunu’nun 265/1. maddesinde düzenlenen ‘görevini yaptırmamak için kamu görevlisine direnmek’ suçundan da 10 ay olmak üzere toplam 20’şer ay hapis cezası verildi. Ancak dosya Yargıtay’da temyiz aşamasında iken çıkan 3. Yargı Paketi ile “örgüt propagandası” suçu 5 yıllığına ertelendi.

‘Pişmanlık duymadı’

Memura mukavemet suçu açısından ise yerel mahkemede yeniden yargılama yapıldı. Karar duruşmasına katılan tek sanık olan Asef Harman “Hiçbir eylemim olmadı. Orada polis yoktu önce asker vardı. Hatta komutan burada olsa o da söyleyebilir. Benim kimliğimi istedi, daha sonra özel tim geldi. Bizi alıp işlem yaptılar. Ben bu suçu işlemedim” dedi.

Diğer sanıklara verilen 10 ay cezayı “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kapsamına alarak cezaevine girmemelerine karar veren mahkeme, Harman’ın cezasını ise ne paraya çevirdi ne de hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Mahkeme 10 ay cezayı çekmesi için hapse girmesine karar verdi. Mahkeme, bu kararına “sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, suçun işlenmesindeki özellikler, pişmanlık duymaması, yeniden suç işleyemeyeceği yönünde makkemede olumlu kanaate varılmaması” gibi gerekçeler sıraladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder