4 Şubat 2015 Çarşamba

Memleket demokrasisinin sınırlarını belirleyecek 12 kişi seçildi


KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Yargı Paketi ile öngörülen yeni yargı düzeninin son halkasını da tamamladı ve Yargıtay üyelerinin görev yapacakları yeni daireleri belirledi. Ergenekon, Balyoz, KCK ve diğer örgüt davalarına bakmakla görevlendirilen 16. Ceza Dairesi, ortak özellikleri "milliyetçi" olan Yargıda Birlik Platformu üyelerinden oluştu.

Platformcu ve milliyetçi

Yeni görev dağılımına göre, terör ve örgütlü suçlara bakacak Eyüp Yeşil başkanlığındaki 16. Ceza Dairesi, 1. Ceza Dairesi Üyesi Muhsin Şentürk dışında yeni seçilen üyelerden oluştu. Ergenekon, 12 Eylül, 28 Şubat gibi davaların temyiz incelemesini yapacak 16. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri şöyle:

"Başkan Eyüp Yeşil, üyeler; Muhsin Şentürk, Erol Güngör Yüksel, Hakan Yüksel, Bülent Saltok, Nevzat Özsoy, Yusuf Hakkı Doğan, Mehmet Öztunç, Hamdi Karahan, Mustafa Kurtaran, Feyza Sarısoy, Ahmet Ömeroğlu."

Örgütlü suçlar ile devlete ve Anayasal düzene karşı suçlarla ilgili davaların temyiz incelemesini yapacak olan, bu yüzden de "demokrasinin sınırlarını belirleyen" daire olarak değerlendirilen dairenin bütün üyeleri HSYK seçimleri öncesinde cemaate karşı kurulan Yargıda Birlik Platformu'nun milliyetçi, muhafazakar ve sosyal demokrat üyelerinden oluştu. Bu yönüyle çoğulcu bir yapı oluştuğu söylenebilirse de muhafazakar ve sosyal demokrat üyelerin de genellikle "milliyetçi" yönleri öne çıkan isimler olması dikkat çekti. Dairenin üyeleri arasında bir süre önce savcı olarak Hrant Dink cinayeti soruşturmasında polis müdürlerini şüpheli olarak sorgulayan Yusuf Hakkı Doğan da yer aldı.

Dolandırıcılık ve uyuşturucuya bakacaklar

Eskiden terör ve örgütlü suçlara bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesinde başkan Ertuğrul ve üye Çolak dışındaki üyeler başka dairelere gönderildi. 9. Ceza Dairesi üyelerinden Cumhur Özen ve Abdurrahman Kavun işkence ve sahtecilyik suçlarına bakan 8. Ceza Dairesine; Hüseyin Sarıömeroğlu uyuşturucu suçlarına bakan 10. Ceza Dairesine; Fikriye Şentürk ve Zekeriya Erdoğan yine uyuşturucu davalarına bakan 20. Ceza Dairesine; Ahmet Toker ve Günsal Albayrak dolandırıcılık davalarına bakan 23. Ceza Dairesine; Hamza Yaman ise gasp suçlarına bakan 6. Ceza Dairesine verildi. Yeni seçilen üyelerin büyük bölümü, yeni kurulan dairelerde görevlendirildi. Diğer dairelerin tamamına yakınında da üye değişikliğine gidildi.

Tazminat davaları ve memur suçları

Tazminat davalarına bakan, bu yüzden de ifade ve basın özgürlüğü açısından kritik kararlar veren 4. Hukuk Dairesi Başkanı Şerife Öztürk, üyeler Kamil Kancabaş ve Sadık Demircioğlu, Selma Belek yerinde kaldı. Dairenin diğer üyeleri Ayşe Tartıcı Çevikbaş, Mustafa Çakmak, Fatma Feyza Şahin, Süleyman Arslan, Refik Eğri, Mehmet Erol, Hulusi Akdere oldu.

İhaleye fesat karıştırma, rüşvet ve memur suçlarına bakan 5. Ceza Dairesinde de değişikliğe gidildi. Daire Başkanı Bahri Demirel ve dairenin mevcut üyeleri Muhammet Güney, Halil Adıgüzel yerinde kalırken, Abbas Özden, Hayri Keskin, Yaşar Şimşek, Veli Özdek, Veli Dalgalı, Zeynep Şahin, Kenan Yumuşak ve Hasan Arslan, Dairenin yeni üyeleri arasında yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder