12 Şubat 2015 Perşembe

Karakolda kadına işkence davasında "heyet" sıkıntısı


KEMAL GÖKTAŞ

İzmir'de Fevziye Cengiz isimli kadını karakolda feci şekilde dövdükleri için haklarında işkence davası açılan polislerin yargılandığı davada heyet değişikliği nedeniyle üst üste 4. kez erteleme kararı çıktı. 2011 yılındaki olayla ilgili olarak aradan geçen 3.5 yılda bitirilmeyen davada, son erteleme ile birlikte heyet değişikliği nedeniyle 1 yıl hiçbir işlem yapılmamış olacak.

7 aydır ilerleme yok

 

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında mahkeme heyeti değişikliği nedeniyle önceki tutanakların okunduğu notu düşülmekle yetinildi. Savcı Göksel Er, önceki esas hakkındaki mütalaasını tekrarladığını belirtirken, davada aynı zamanda polise direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla sanık da olan mağdur Fevziye Cengiz'in avukatları ise "Biz 3 Temmuz 2014 tarihinden bu yana esas hakkındaki savunmamızı yapmaya hazırız. Ancak mahkeme başkanının sıklıkla değişmesi sebebiyle bugüne kadar esas hakkındaki savunmamızı yapamadık. Sağlıklı bir karar verilebilmesi için görüntülerin duruşmada izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Görüntüler izlendikten sonra esasa ilişkin savunmamızı bildireceğiz" dedi.

Sanık polislerin avukatları ise önceki iddia ve savunmaları tekrar ettiklerini belirttiler. Mahkeme ise "heyet değişikliği nedeniyle dava dosyasının incelenmesine" karar vererek duruşmayı 3 ay sonraya erteledi. Erteleme kararıyla birlikte heyet değişikliği nedeniyle davada tam 1 yıl hiçbir ilerleme yaşanmamış olacak.

Görüntüler işkenceyi ispatlamıştı

İzmir'de 2011'de ailesiyle birlikte eğlenmeye gittikleri müzikholde gözaltına alınan Fevziye Cengiz'in karakoldaki görüntülerinde; polisler Hakan Yörük ve Beyit Sezgen'in, genç kadını dakikalarca dövdüğü, dayağı baştan sona izleyen polis Nevzat Ataseven'in ise perdeyi çekerek olayı gizlemeye çalıştığı görülüyordu. Olaydan sonra Fevziye Cengiz hakkında şikâyetçi olan 3 polis, kimliği olmadığı için karakola davet ettiklerini, ancak alkollü olan Cengiz'in kendilerine direndiğini, küfür ettiğini ve yaraladığını iddia etmişti.

Mağdura daha çok ceza isteniyor

Davada geçen yıl Haziran ayında mütalaasını veren savcı, işkenceden yargılanan 3 polisten 2'sine 1,5 aydan 1 yıl 1 aya kadar hapis cezası isterken, bir polisin ise beraatına karar verilmesini talep etti. Savcı, mağdur Fevziye Cengiz hakkında ise polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle 2 yıl 1 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istedi. Fevziye Cengiz dövülürken perdeleri kapatarak dışarıdan görülmesini engelleyen polis Nevzat Ataseven’e ise, "yaralama suçuna yardım" etmekten sadece 3 aydan 9 aya kadar hapis cezası verilmesi istendi.
Polis Merkezi'nde iki polis tarafından yere yatırılarak kelepçelendikten sonra dakikalarca dövülen Cengiz'in "gözaltına alınırken hakaret ettiği, polisin koluna eliyle vurduğu, tırmaladığı ve ittiği" iddia edildi.
Savcı, görüntülere yansıyan dayağı işkence saymama gerekçesini ise "Sanık polisler tarafından ani kararla polis merkezindeki bir odadaki görevlilerin dışarıya çıkarılarak hızla ortamın uygun hale getirilmesi ve burada Fevziye Cengiz'in dövülmesi, olayın sistematik bir şekilde gerçekleştiği anlamına gelmez. Olayımızda sanık polislerin işkence kastı ile değil, kendilerine hakaret edilmesinden duydukları kızgınlıkla bu suçu işlemişlerdir" ifadesiyle açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder