17 Eylül 2014 Çarşamba

HSYK seçimlerinde VIP ve harcırahlı seçim kampanyası itirazı



KEMAL GÖKTAŞ

HSYK'ya (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) üye seçimleri yaklaşırken hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu'na destek için Adalet Bakanlığı ve HSYK'daki hakim ve savcıların "harcırah ödenerek geçici görevlendirmelerle" adliyelerde seçim çalışmasına gönderildiği ve Platform üyelerine havaalanlarında VIP olanaklar kullandırıldığı iddia edildi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK ve Adalet Bakanlığı'dan geçici görevlendirmelerle ilgili bilgi isterken YSK'ya da "adliyelerdeki kamera görüntelerinin izlenerek geçici görevlendirmelerle ilgili araştırma yapmasını ve eşit yarışma ve serbest seçim ilkelerinin sağlanması için tedbir alınması" talebiyle başvurdu.



"Harcırahla seçim çalışması" iddiası

Eminağaoğlu, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde HSYK ve Adalet Bakanlığı'ndan HSYK seçim takviminin başladığı 25 Ağustos'tan bu yana yapılan geçici görevlendirmelerle ilgili bilgi talep etti. Eminağoğlu, "kimlerin hangi iş ve görevlerle, ne kadar süreyle, nerelerde görevlendirildiği, bu görevlendirmelerin yaygın nitelikte söz konusu olup olmadığı, bu görevlendirmelerin harcırah ödeme şeklinde gerçekleşip gerçekleşmediği" konularında bilgi istedi. Eminağoğlu, geçici görevlendirmeler yoluyla Bakanlık adayları lehine ortam yaratıldığını savunarak "Dolaştığım her adliyede idari görevde çalışan bir meslek mensubuyla karşılaşıyorum" dedi.

"Bürokratlar aday olmasın"

Eminağaoğlu, YSK'ya yaptığı itiraz başvurusunda ise Anayasa'ya göre Adalet Bakanlığı ve HSYK'da görev yapanların HSYK üye adayı olamayacaklarını savundu. Eminağaoğlu, seçilme hakkı konusunda adli ve idari yargıda görev yapan birinci sınıf yargıç ve savcılar ile Yargıtay ve Danıştay’da görev yapan birinci sınıf tetkik hakimi ve savcılarla sınırlı uygulama yapılmasını, idari görevde çalışanların kapsam dışında tutulmaları için ilgili YSK Genelgesi’nde değişiklik yapılmasını istedi. Eminağaoğlu bu başvuruya ilişkin açıklamasında "Darbe sonrası 1981'de HSYK Yasası çıkarılmış, Personel Genel Müdürü de, Müsteşarla birlikte doğal üye yapılmış, bu kadarı fazla denilerek, 1982 Anayasasında Genel Müdür HSYK üyeliğinden çıkarılmış, sonra yasa buna göre değiştirilmişti. 12 Eylülcüler bile bürokratlada bir müsteşarı yeterli görürken, bugün Platform listesinden 6 bürokrat aday olarak başvurdu" dedi.

VIP itirazı

Eminağaoğlu'nun YSK'ya yaptığı ikinci başvuru ise hükümet tarafından HSYK seçimlerinin eşit yarışma ve serbest seçim ortamı içinde yürütülmesi ilkelerinin ihlal edildiği iddiasına dayandı. YSK'dan seçim hukuku kapsamında alınması gerekli her türlü önlem ve kararları almasını isteyen Eminağaoğlu'nun başvurusunda harcırah ödenerek yapılan geçici görevlendirmelerle ilgili olarak adliyelerdeki kamerayarın kayıtlarını getirtilerek incelemesini istedi. Adalet Bakanlığınca, Platform üyesi hakim ve savcılarla HSYK adaylarının havaalanlarında VIP olanaklardan yararlandırıldığını ileri süren Eminağaoğlu "Ayrıca YBP tarafından desteklendiği ileri sürülen adayların, her gün, her türlü basın yayın organlarında yer aldığı üzere, sağcı, solcu, ülkücü, hakyolcu, alevi gibi nitelemelerle sunulması, yine bir takım adayların da cemaatçi gibi nitelenmesi, serbest seçim ortamını ihlal edici niteliktedir" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder