26 Eylül 2014 Cuma

Umut Vakfı'nın Taksim'deki bireysel silahsızlanma yürüyüşüne yasak


Acılı ailelerin yürüyüşüne Taksim engeli

ANKARA Milliyet

İstanbul Valiliği, Umut Vakfı tarafından 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde Taksim’de yapılması planlanan ve bireysel silahlarla öldürülen insanların yakınlarının katıldığı "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"nü yasakladı. Umut Vakfı yönetimi bu karar üzerine “Sessiz Ayakkabılar”ın yürüyüşünün geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yapmamaya karar verdi.



Umut Vakfı, "Her yıl ortalama 4 bin 500 kişinin bireysel silahlarla öldürüldüğüne dikkat çekerek bireysel silahsızlanmanın önemini vurgulamak" amacıyla her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde Taksim’de düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliği için İstanbul Valiliği'ne başvurdu. Valilik ise Vakfa geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, "Taksim yasağı"nı gerekçe göstererek izin vermedi. Valilik, Umut Vakfı’na programın saat 10:30’da Taksim Atatürk Anıtı’na sadece çelenk bırakılması olarak değiştirilmesi koşuluyla yapılabileceğini bildirdi.

12 yıldır Taksim'de yapılıyordu

Yürüyüşün 12 yıl aralıksız yapıldığını belirten Umut Vakfı yönetiminden yapılan açıklamada "Bireysel silahlarla her yıl adeta bir savaştaymışçasına insanlarımızı kaybederken bu yasak bizimle birlikte yakınlarını kaybeden tüm aileleri de derinden üzmüştür. Barış dili ve kültürünü hâkim kılmaya önemli ölçüde katkı sunan bu etkinliğe yasak kararı silahların da can almaya devam etmesine sessiz kalınması anlamına gelmektedir. Yasaklar koyarak, yasakları sürdürerek geçmişle insanların yüzleşmesini önleyemezsiniz. Acı paylaşmakla azalır, yasaklarla değil" denildi.

Acılı ailelerin yürüyüşüne izin yok

Umut Vakfı tarafından 2001 yılından beri Taksim Meydanı’nda gerçekleºtirilen etkinlikte bireysel silahlar nedeniyle yakınlarını kaybeden aileler bir araya geliyordu. "Bireysel bir silah ile hayatını kaybetmiº kiºilerin protesto ºansı" olmamasından yola çıkan "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüºü"nde aileler ve Umut Vakfı Kurucu Baºkanı Nazire Dedeman Çağatay ile birlikte kırmızı halı üzerine kaybettiği yakınlarının ayakkabılarıyla, fotoğraflarını ve kırmızı karanfiller bırakıyordu. Program, daha sonra da, tüm katılımcılarla birlikte yine Taksim’deki bir otelde "Bireysel Silahsızlanma Ödülleri" töreniyle devam ediyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder