24 Şubat 2014 Pazartesi

Tüm Türkiye izleniyor! (2005-2008 ve 2011'deki haberler)

 

Emniyet’e Türkiye genelinde iletişimi izleme yetkisi veren mahkeme kararını 1 Haziran 2005’te Vatan'da yayınlamıştık. Bu haberden sonra güya dinleme izleme işlerini yasal bir çerçeveye kavuşturmak üzere CHP'nin de desteğiyle kanun değişikliği yapıldı ve TİB kuruldu. Çıkarılan yasa "genel nitelikli" dinleme-izlemeye izin vermiyordu.

Ama 2008 yılında aynı yetkinin Emniyet ve jandarmaya verildiğini Gökçer Tahincioğlu ile yeniden yazmıştık. Buna göre iki kurama bu izni veren mahkeme 25 Nisan 2007’den itibaren 3’er ay süreyle bu izni uzatmıştı. Jandarma ve MİT’in de benzer kararlar aldığı sonradan ortaya çıkmıştı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Jandarma’ya verilen yetkinin kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. Bakanlık ‘kanun yararına’ bozma talebiyle kararı Yargıtay’a götürmüştü. 9. Ceza Dairesi, 4 Haziran 2008’de Jandarma’ya verilen yetkiyi kaldırmış ve ‘Hiçbir kuruma demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar şüpheli görülerek ülke genelini kapsayacak şekilde yetki verilemeyeceğini’ belirtmişti. Ancak , bakanlık emniyetin aynı yöndeki iznini kaldırmak için Yargıtay’a başvurmamıştı. Son olarak bu sistemin yürütüldüğü, Polis Müfettişi Levent Yarımel’in Hrant Dink cinayeti ile ilgili verdiği ifadeleriyle ortaya çıkmıştı.

 
İlgili haberim şöyleydi:
 
 
Tüm Türkiye izleniyor!
01/04/2011 09:30
Trabzon savcılığınca yeniden başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren Emniyet Başmüfettişi Levent Yarımel, telekulak konusunda büyük bir ifşaatta bulundu: Emniyet, Türkiye'de yaşayan herkesin görüşme kayıtlarına ilişkin bilgileri tutuyor, istediği kaydı silip değiştirebiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder