20 Şubat 2014 Perşembe

Abdullah Cömert soruşturmasında beyaz Akrep'teki polise tutuklama istemi

 
Kemal GÖKTAŞ
Hatay'da Gezi eylemleri sırasında başına gelen gaz fişeği ile hayatını kaybeden Abdullah Cömert'le ilgili soruşturmada ikisi koyu, biri beyaz renkli 3 Akrep'ten hangisinden öldürücü gaz fişeğinin atıldığı sorusuna Jandarma Kriminal Dairesi raporunda görüntelerin kalitesinin düşük olduğu gerekçesiyle net yanıt verilmezken görüntüler, özel bir kuruluşta netleştirildi. Cömert ailesinin avukatları Akrep'lerin içindeki kameraların çektiği görüntüler ile MOBESE görüntülerine göre gaz fişeğinin Beyaz renkli Akrep'ten atıldığını belirterek gaz fişeğini atan polis ve emir verenlerin tutuklanması istemiyle savcılığa başvurdu.

JANDARMA: "HANGİ AKREPTEN ATILDIĞI NET DEĞİL"

Hatay Başsavcılığı, Cömert'in vurulduğu bölgede gaz fişeği atan 3 Akrep'ten hangisinden öldürücü atışın yapıldığını ortaya çıkarmak amacıyla 12 görüntü CD'sini Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderdi. Jandarma raporunda “çözünürlüğün düşük olduğu, ortamdaki ışık şiddetinin yetersiz olduğu, kayıt sistemlerinin görüntülerde gürültü oluşturduğu” belirtildi. Görüntülere göre polis araçlarının müdahalesinin 3 Haziran 2013 saat 22.00 sıralarında başladığı belirtilen raporda, tespit edilen TOMA ve Akrep'lerin plakalarının ve koyu renkli Akrep’lerin gerçek renklerinin ve plakalarının tespit edilemediği belirtildi. TOMA'nın ve Akrep'lerden birinin beyaz olduğu anlatılan raporda “Araçların 23.00 ile 23.30 arasında müdahale ettiği, müdahale esnasında Akrep'lerin üzerinde beliren muhtemel gaz fişeği atılmasından kaynaklı parlama ve ışık geçişlerinin olduğu tespit edilmiştir. Ancak koyu renkli Akrep'lerden atılan gaz fişeklerinin hangi araçtan hangi zaman diliminde atıldığı tespit edilememiştir" denildi.
Jandarmanın bu raporuna rağmen Cömert ailesinin avukatlarının görüntüleri netleştirmek için verdikleri özel bir kuruluş Beyaz renkli akrepten Cömert'in vurulduğu sırada bulunduğu sokağa gaz fişeği attığını ortaya koydu. Bu gelişme üzerine avukat Hatice Can, savcılığa verdiği dilekçede beyaz Akrep'te gaz atan polis ile emir verenlerin tutuklanmasını istedi. Adli Tıp raporuna göre Cömert’in saat 23.00 sıralarında yaralandığı ve 23.29’da öldüğü belirtilen dilekçede şöyle denildi:

BEYAZ AKREP'İN İKİ ATIŞI...

"Görüntülerde beyaz Akrep'in Gündüz caddesi Yıldız Sokak başında durarak 1. atışı saat 23.09,26'da, 2 .atışı 23.09,31'de yaptığı ve Uğur Mumcu alanında olduğu saatin de 23.09,48 olduğu tespit edilmiştir. Tanık Ahmet Karaçaylı’nın Cömert’i kendi aracı ile götürürken hastaneyi aradığı saat 23.11'dir. Beyaz Akrep aracın kamera görüntülerinin incelenmesinde de Cömert’in öldürüldüğü saatte Cömert'in vurulduğu yere 2 kere gaz fişeği attığı görülmektedir."
Polis memuru A.K ifadesinde 'emirler doğrultusunda grupları dağıtmak amacıyla araçtan ana cadde üzerinde ara sokaklarda toplanan kalabalığın arka kısmına doğru 20-25 gaz fişeği attığını' söylemiştir. Bu beyan ve diğer delillere göre A.K'nın yanı sıra gaz atışı emrini veren yetkili amirler de sorgulanıp tutuklanmalıdır."

BAŞSAVCI: SONA GELİNDİ, BİR AY İÇİNDE DAVA AÇILIR

Hatay Başsavcılığı, Cömert'in gaz fişeği ile vurulduğunu ortaya koyan Adli Tıp Kurumu raporundan sonra olay günü Akrep'lerden gaz atan 3 polisin ifadesini almıştı. Ancak aradan 9 ay geçmesine rağmen Savcılık henüz iddianameyi hazırlamadı. Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, VATAN'a yaptığı açıklamada soruşturmada sona gelindiğini, ancak bazı konuları netleştirmek istediklerini söyledi. Başsavcı Tezcan, TİB'den bazı kayıtları istediklerini ve bir ay içinde soruşturmanın tamamlanmasını beklediklerini açıkladı.


--
Kemal Göktaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder