12 Eylül 2014 Cuma

Yargıtay Başsavcılığı, 2 yıldır beklettiği dosyada, Genelkurmay Başkanı Özel için soruşturma izni istedi



KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay Başsavcılığı'nın, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında, "siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" gerekçesiyle aydınlar tarafından yapılan suç duyurusunu 2 yıl işlem yapmadan beklettikten sonra, kanun değişikliğini gerekçe göstererek soruşturma izni için Başbakanlığa gönderdiği ortaya çıktı.

Gazeteci ve akademisyenler Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran, Genelkurmay Başkanı Özel’in Kürt sorunu, askeri yargı, Kürtçe’nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardan sonra 23 Ocak 2012’de Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusu dilekçesi verdi. Dilekçede "Elinde silah bulunduran bir kurumun en üst düzeyde amiri olan yakınılanın, askerin siyasete müdahalesinin, bir anayasal rejim sorunu haline geldiği bir ülkede, bu biçimde açıklamalarda bulunması, Askeri Ceza Kanunu’nun 148. maddesinde 1-5 yıl arası hapis cezası öngörülen 'siyasi konularda demeç verme yasağını' ihlal ettiği gibi, halen devam eden onlarca davada yargılanmakta olan KCK yapılanmasına ilişkin bilgi ve yönlendirmeler nedeniyle Türk Ceza Kanunu 277. maddede düzenlenen ve 2-4 yıl hapis öngörülen, 'yargı görevi yapanlara telkinde bulunma' yasağını da ihlal etmiştir" denildi.

2 yıl sonra Başbakanlığa gönderildi

Genelkurmay Başkanı Özel'le ilgili bu suç duyurusunun üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen henüz "takipsizlik" ya da "dava açılması" yönünde bir karar alınmamasının nedeni ise ortaya çıktı. Suç duyurusu ile ilgili Yargıtay Başsavcılığı'nın, 2 yıl hiçbir işlem yapmadığı, 22 Şubat 2014’de yürürlüğe giren yasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleri ile ilgili suçlardan dolayı ön inceleme yaptırmak, soruşturma izni vermek veya vermemek, kamu davası açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermek yetkisinin Başbakan’a verilmesinin ardından dosyayı 3 Mart 2014’de 2014/20 K. sayılı görevsizlik kararıyla Başbakanlığa gönderdiği anlaşıldı. Bu tarihten itibaren Başbakanlık’tan da Yargıtay Başsavcılığı'na bir yanıt gönderilmedi.

Davutoğlu karar verecek

Buna göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Özel'in o tarihte büyük yankı uyandıran sözleri nedeniyle yargılanıp yargılanmayacağına karar vermek durumunda kalacak. Özel'in suç duyurusuna konu sözleri 5 Ocak 2012'de Milliyet'te yer almıştı. Özel, "TSK, KCK'yı nasıl tanımlamaktadır?" sorusu üzerine KCK'nın "PKK'nın silahlı ve silahsız unsurlarını bünyesinde toplayan, devlet otoritesinin yerine geçmeyi amaçlayan alternatif bir yapılanma" olduğunu belirterek "Devletimizin bekasının sağlanması, yasaların hâkim kılınması ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için KCK'nın yargı önüne çıkarılmasının hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum" demişti.
Özel, Oslo görüşmeleri hatırlatıldıktan sonra "PKK ile devlet görevlileri arasında yeniden bir görüşme yürütüldüğü iddialarına ilişkin görüşünün" sorulması üzerine de "TSK'nın böyle bir süreçle yakından uzaktan ilgisi yoktur, olamaz. TSK'nın vazifesi, hükümetin direktifleri doğrultusunda 'teröristle mücadele' etmektir. Atılacak her adımda,toplumsal hassasiyet ve değerlerimizin gözetilmesi; şehit ve gazilerimizin anılarına saygı duyulması yaşamsal önem taşımaktadır" demişti. Özel ayrıca eğitimde ve kamusal alanda Kürtçe'nin kullanılmasına karşı çıkmış ve BDP'li bir vekilin TBMM konuşmasına da "demokrasinin kendisine sağladığı yetkinin arkasına sığınarak, TSK'yı yıpratmak, gerginlik ve husumet yaratmak amacıyla kullanması ibretle izlenmiştir" demişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder