28 Eylül 2014 Pazar

Çözüm sürecine “diplomasi” açılımı: Başbakan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’la görüşecek



KEMAL GÖKTAŞ 

Suriye’nin Rojava bölgesindeki Kobani kentine yönelik IŞİD saldırılarının ardından gerilimin tırmandığı çözüm sürecinde “diplomasi” açılımı yaşanıyor. Kandil’den ve İmralı’dan çözüm sürecine yönelik sert açıklamaların yapılması üzerine gerçekleşen HDP heyeti ile hükümet yetkilileri arasındaki görüşmelerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la görüşeceği belirtildi.

Hükümetin Eylül ayı sonunda çözüm sürecinin son aşaması için eylem takviminin taraflara sunulacağını açıklamasının ardından iyimser bir havaya giren çözüm sürecinde, IŞİD’in Kobane saldırılarının başlamasıyla birlikte Türkiye’nin önce “tampon bölge” ardından “güvenli bölge” önerisini gündeme getirmesiyle gerilimli bir döneme girildi. PKK yöneticilerinin “çatışmasızlık ortamının anlamını yitirdiği” yönündeki açıklamaları ve Abdullah Öcalan’ın İmralı’da görüştüğü vasisi aracılığıyla yaptığı açıkmalar da süreçle ilgili kaygıları artırdı.

Başbakan Demirtaş’la da görüşecek

Bu süreçte HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile milletvekili Sırrı Süreyya Önder önce Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtuluş ile görüşme gerçekleştirdi. HDP heyetinin bu görüşmeler dışında basına duyurulmayan çok önemli bir görüşme daha gerçekteştirdiği ortaya çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta HDP heyetini kabul ederek 3.5 saat görüştüğü belirtildi.  Davutoğlu’nun hükümetin çözüm sürecindeki kararlılığını ve perspektifini anlattığı belirtilen görüşmede HDP heyetinin de sürecin önünki riskleri aktardığı öğrenildi. Görüşmenin detaylarının basına aktarılmamasına karar verildiği ifade edilirken çözüm sürecinde yaşanan sıkıntıların aşılması ile ilgili önemli bir karar alındığı ortaya çıktı. Buna göre Başbakan Ahmet Davutoğlu gelecek hafta içinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı kabul edecek.  Görüşmeye temasları sürdüren HDP heyetinde yer alan Buldan, Baluken ve Önder’in de katılacağı belirtildi. Görüşmenin HDP heyeti ile yapılan görüşmenin aksine Davutoğlu ve Demirtaş görüşmesinde basına görüntü verileceği ve açıklama yapılacağı belirtildi.

HDP heyeti İmralı yolcusu

Bu arada Başbakan ve Başbakan yardımcıları ile önemli görüşmeler gerçekleştiren HDP heyetinin bugün İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmesi bekleniyor. Görüşmenin PKK’nın yaptığı son açıklamalar ve yükselen tansiyon nedeniyle kritik önemde olduğuna dikkat çekiliyor. Başbakan Davutoğlu’nun HDP heyetini kabul etmesi ve Demirtaş’ı kabul edecek olması nedeniyle Öcalan’ın sürece dair olumlu mesajlar vermesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder