26 Haziran 2015 Cuma

Kobane sınırında öldürülen kadın için Askeri Mahkeme soruşturma kararı verdi: "1 cana 4 lira" kararı iptal

28 yaşında kadını öldüren askere verilen takipsizlik kaldırıldı

Mezar açılacak, otopsi yapılacak

KEMAL GÖKTAŞ Ankara

Van Jandarma Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, savaştan kaçmak için sınırdan geçmeye çalışırken öldürülen 28 yaşındaki Suriyeli kadınla ilgili soruşturmada Askeri Savcılığın klasik otopsi bile yapmadan verdiği tartışmalı kararı kaldırdı. Genç kadını öldüren atışın "sekme" sonucu isabet ettiğini savunan ve uzman çavuş Ş.B'nin "taksirle öldürme" suçundan dahi sorumlu tutulamayacağına karar veren Askeri Savcılığın takipsizlik kararını kaldıran mahkeme otopsi yapılarak öldüren atışın sekmeden kaynaklanıp kaynaklanmadığının ortaya çıkarılmasına karar verdi. Böylece genç kadını öldüren atışlarda kullanılan iki merminin bedeli olan 4 TL Hazine zararını ödeyerek soruşturmadan kurtulan uzman çavuşun yargılanması olasılığı ortaya çıktı.


Çocukları ve babasının gözü önünde

İki çocuğu ve babası ile birlikte Suriye'deki savaştan kaçarak Cizre'deki eşine ulaşmaya çalışan 28 yaşındaki Suat Derviş (Souad Darwish), sınırdan geçmeye çalışırken geçen yıl 18 Mayıs'ta askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Babası Methi Derviş, sınıra 100 metre kala Uğur Karakolu'na bağlı askerler tarafından fark edildiklerini belirterek "Askerlere el sallayıp bağırdık. Türkiye tarafına geçmek istediğimizi anlatmaya çalıştık. Ancak askeri araçtan açılan ateşle kızım karnından vuruldu. Cenaze saat 23.00'e kadar yerde kalmasına rağmen askerler Türkiye tarafına geçmemize izin vermedi" dedi.

Tartışmalı karar

Olayla ilgili soruşturma sonunda 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Askeri Savcı Yardımcısı Ahmet Peksöz, Derviş'i vuran uzman çavuş Ş.B hakkında takipsizlik verdi. Kararda Suriye tarafında tellerin uzağında otların içinde yere yatmış vaziyette bekleyen grubun Türkçe ve Kürtçe anonslarla ayağa kalkmaları için uyarıldığını, kalkmamaları üzerine Ş.B'nin gruba doğru iki el ateş ettiği belirtildi. Ş.B'nin "kimseyi hedef almaksızın önce grubun 4 metre kadar yanlarına, sonra da yan ve arka taraflarına gelecek şekilde havaya doğru bir el ateş ettiği" ileri sürüldü. Ş.B'nin kanunun verdiği silah kullanma yetkisini kullandığı ve "taksirle (kazayla) öldürmeden dahi sorumlu tutulamayacağı" savunulan kararda, kanuna göre Ş.B'nin önce havaya ateş etmesi gerekirken yere doğru ateş etmesine ilişkin de "boş gördüğü alana uyarı amaçlı yere doğru ateş etmesinin 'Askerlerin silah kullanma yetkilerine' aykırılık teşkil etmediği" savunuldu. Kararda mermi çekirdeğinin vücudu terk etmemesinin merminin vücuda doğrudan değil, zemindeki taşlardan birinden sekip isabet etmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu gösterdiği ileri sürüldü. Kararda Ş.B'nin iki merminin bedeli olan 4 TL'yi Hazine zararı olarak ödediği de vurgulandı.

Otopsi yapılacak

Bu karara Derviş'in avukatlarının yaptığı itiraz ise sonuç verdi. Van Jandarma Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi otopsi yapılmadan gömülen Derviş'in cesedinin çıkarılarak otopsi yapılması gerektiğine karar verdi. Kararda, Askeri Savcılığın "kesin ölüm sebebinin ateşli silah yaralanmasına bağlı kan kaybı ve çoklu organ yetmezliği" olduğu gerekçesiyle klasik otopsi işlemi yapmadığına dikkat çekilerek "Kesin ölüm nedeninin otopsi işlemi yapılarak belirlenmesi gerektiği" ifade edildi. Kararda otopside mermi yolunun belirlenerek merminin sekme sonucu isabet edip etmediğinin tespit edilmesi gerektiği ifade edildi. Mahkeme bu nedenle takipsizlik kararının kaldırılması ve soruşturmanın genişletilmesine karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder