27 Haziran 2015 Cumartesi

Ethem Sarısülük davasında tartışmalı bozma




Yargıtay, polis memuru Şahbaz'a verilen cezayı usulden bozdu

KEMAL GÖKTAŞ

Yargıtay, Gezi eylemleri sırasında Ankara Kızılay'da Ethem Sarısülük isimli göstericiyi ateş ederek öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz'a verilen 7 yıl 9 aylık hapis cezasını tartışmalı bir biçimde usulden bozdu. 1. Ceza Dairesi Şahbaz'ın Sarısülük'ü vurmasına ilişkin görüntülerin izlenmesi sırasında mahkeme heyetince tutanak tutulmamasını ve 6'sı müdahil tarafın gösterdiği 16'sı mahkemece dinlenilmesine karar verilen 22 tanığın dinlenilmesinden vazgeçilmesine ilişkin ara karar verilmemesini bozma gerekçesi yaptı. Sarısülük ailesinin avukatları ise usulden bozmanın önemli nedenlere dayanmadığını belirterek Daire'nin esastan karar vermemek için önemli olmayan noktalarda bozma kararı verdiğini savundu.



Görüntü bozma nedeni


Şahbaz'ın tutuklu yargılandığı davanın temyiz incelemesini yapan 1. Ceza Dairesi 2 nedenle usulden bozma kararı verdi. Daire, "mahkeme heyetince nerede izlendiği ve içeriği tutanaklardan anlaşılmayan görüntülerin hükme esas alınması suretiyle Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırılık oluşturulduğunu" savundu. Daire, olayla ilgili olarak temin edilen tüm görüntülerin mahkemece huzurda izlenmesini istedi. Ayrıca taraflarca temin edilen bilirkişi raporlarının incelenerek bu hususta bir tutanak düzenlenmesi istenilen kararda "Görüntülerin kanaat oluşturmaya yeterli olmadığı düşünüldüğünde ise bu hususta kendisini geliştirmiş üniversitelerin ilgili bölümleri veya TRT gibi uzman kuruluşlara mensup bilirkişilere tevdi edilerek mümkün olduğu takdirde görüntü kalitesinin ileri teknoloji ile iyileştirilmesi sağlandıktan sonra tarafların da hazır bulunduğu bir oturumda izlenmesinden ve taraflar ile avukatlarından diyeceklerinin sorulmasından sonra sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerektiğini" belirtti.
Dairenin bu kararına rağmen, Sarısülük'ün vurulma anına ilişkin görüntüler, avukatlar tarafından hem yurt dışındaki bir kuruluşa hem de Ankara Üniversitesi'nden bir heyete inceletilerek bilirkişi raporları alınmış, iyileştirilmiş görüntülerde Şahbaz'ın Sarısülük'e ateş etmeden önce tabancasını çektiği ortaya konulmuştu.
Daire ayrıca toplam 22 tanığın dinlenilmesinden vazgeçildiğine ilişkin ara karar oluşturulmamasını da bozma nedeni olarak saydı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder